czerwony - 5718 przepisów (strona:136/382)

Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 135

postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka  ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli

Kuchnia po mojemu
Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;) 280

resztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam  mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam

Kuchnia po mojemu
Rozweselająca zupa - krem z marchwi i pieczonych warzyw z nutką imbiru 135

swoją barwą oraz delikatnym lekkim smakiem marchwi z nutą pieczonej papryki i imbiru zdecydowanie poprawi humor w jesienne szare dni. Składniki: 5 marchwi 1 papryka żółta 1 mała papryka czerwona 2 niewielkie pomidory plaster dyni (ok 20 dag) 1 kostka serka topionego śmietankowego łyżeczka masła sol, pieprz imbir świeży (kawałek ok 1 cm.) woda do ugotowania marchwi 100 ml wywaru

Kuchnia po mojemu
Quesadilla z kurczakiem, czyli pszenna tortilla jako domowa przekąska idealna na ciepło i na zimno 274

poniedziałek - trzeba było je poświęcić, gdyż wypadło na tortille z kurczakiem ;).  Składniki (na 2 quesadille): 4 pszenne tortille  1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce

Kuchnia po mojemu
Gulasz wieprzowy w końcu dokonany, a po naszemu aromatyczny sosik mięsny skonsumowany ;) 147

który zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia. Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka  (do obtoczenia mięsa) szczypta

Kuchnia po mojemu
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 159

dobrej cenie można kupić. Dzięki temu ostatnio przygotowałam sobie przepyszną, ciepłą kolację witaminową. I przyznam, że nie jeden raz ;) Składniki (na 1 solidną porcję): 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 pomidor 1/2 marchewki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chili solidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 226

przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą

Kuchnia po mojemu
Bułeczki pszenno - pełnoziarniste z papryką - sposób na niedzielny kryzys chlebowy i pyszne domowe kanapki 100

drożdżach. Dobre wyszły. Oto przepis na cztery testowe sztuki, które przygotowałam: Składniki: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnstej 1/2 opakowania drożdży w proszku 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli

Kuchnia po mojemu
Kontrowersyjna zapiekanka multiziemniaczana, czyli jednogarnkowy obiad wieloskładnikowy 165

sprawdzić dlaczego. Składniki: 4-5 niewielkich ziemniaków kilka plasterków ulubionej wędliny 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka kilka plasterków pora 1/2 marchewki 1/2 papryki (ja dodałam po kawałku żółtej i czerwonej) 1/2 małej cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego  1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina vegety  10 dag startego żółtego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego olej do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki

Kuchnia po mojemu
Dressing musztardowo - cytrynowy do surówki z kapusty pekińskiej 135

obiedzie być nie miało to z czystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk. Składniki( na 3-4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1 spory pomidor 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej cebul 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony sól, pieprz Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju roślinnego  3 łyżki soku z cytryny

Kuchnia po mojemu
Część druga jesiennej dygresji - ciepłe barwy w obiektywie 165

dniach dwukrotnie byliśmy na poszukiwaniach. W dwóch różnych miejscach - z czego jedno zawsze nas hojnie obdarowywało. Tym razem efekt opłakany: trzy podsuszone podgrzybki, dwa nadgniłe, robaczywe prawdziwki i kilka czerwonych... ale muchomorków. Marny był dla nas ten sezon. Jakoś, gdzieś musieliśmy się minąć z grzybami. Ale czasu spędzonego razem i zażytego świeżego powietrza oraz malowniczych krajobrazów na szczęście

Kuchnia po mojemu
Miał być pstrąg łososiowy, a będzie soczysty schab środkowy ... zgrillowany po miejsku. Tak czy siak pyszny obiad 123

kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony lub pieczony w sposób tradycyjny. Niestety

Kuchnia po mojemu
Pulpety indycze w sosie serowo-warzywnym na kluskach śląskich XXL. To dopiero niezły klops ;) 150

średnich ziemniaków 1 jajko  mąka ziemniaczana (ilość - na oko) sól Składniki na sos serowo - warzywny do klopsów: 3/4 kostki serka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie

Kuchnia po mojemu
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 124

warzywa. Składniki (na niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami

Kuchnia po mojemu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 146

serowo - warzywny: 2-3 łyżki serka topionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy

Kuchnia po mojemu