czerwony - 5718 przepisów (strona:193/382)

Babeczki dynie 152

babeczki dyniowe lub czekoladowe Przepis na krem Przepis na domową masę cukrową +barwniki spożywcze Po upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru. Końcówkę w kształcie dużej otwartej gwiazdki wkładamy do worka cukierniczego, szprycy lub zwykłego woreczka strunowego. Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu. Masę

Ciastkozercy
Halloween Ciasteczka dynie 241

przekładamy na blaszkę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min). W międzyczasie możemy przygotować lukier. Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (czerwony+żółty=pomarańczowy, zielony+żółty=jasno zielony) zamykamy szczelnie woreczek i ugniatamy w dłoniach tak długo, aż lukier będzie miał jednolity kolor. Obcinamy rożek woreczka i dekorujemy ciastka. Zanim przykleimy ozdoby

Ciastkozercy
Rolada ze wzorkiem 360

cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto mieszamy z barwnikami spożywczymi i lub kakao: ja użyłam zielonego i czerwonego barwnika oraz kakao na ciemniejsze części wzoru. Ciasto możemy wymieszać w małych miseczkach lub przełożyć bezpośrednio do woreczków strunowych, dodać barwnik, dokładnie zamknąć i ugniatać w dłoniach aż do otrzymania

Ciastkozercy
Domowy sos barbecue 257

Wariacja na temat sosu BBQ.  Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów. SKŁADNIKI 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki keczupu 4 łyżki musztardy  4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chili oliwa z oliwek

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z kaszą jaglaną i newellą 302

zabieganym. Moim zdaniem z powodzeniem może zastąpić jajka w niektórych potrawach. Składniki na 4 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej 200 g Newelli naturalnej (1 opakowanie) 6 rzodkiewek 1 papryka czerwona 100 g startego sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka majonezu sól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem

Ze smakiem i z pasją
PEŁNOZIARNISTE PENNE Z SOSEM CYGAŃSKIM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 193

cygański to taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne danie! Składniki na sos: 1 k g pomidorów 1 czerwona papryka 1 cebula oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sól pieprz cukier ostra papryka słodka papryka łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: pełnoziarnisty makaron pokrojone 3 korniszony Wykonanie: Pomidory wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem

Walijskie Pichcenie
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji 252

Pokochałam ten chlebek za jego kolor i smak. Dodanie puree z dyni sprawia, że chleb ma piękny kolor. Czerwone punkty to owoce goji. Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku. Składniki: 1 szkl puree z dyni 125 ml letniej wody 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych   100 ml oleju rzepakowego

Ala piecze i gotuje
Rożki z pieczarkami 168

Smaczna przystawka dobra z  czerwonym barszczykiem SKŁADNIKI Na ciasto: 1/2 kilograma mąki 1 margaryna 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli  jedno jajko Na farsz 1/2 kilograma pieczarek,  2 cebule olej do smażenia WYKONANIE Mąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko, śmietanę sól i cukier. Zagniatamy ciasto. Pieczarki płuczemy ( jak są świeże nie ubieram) siekamy drobniej, smażymy na maśle

W kuchennym oknie Ewy
Tajski burger 232

dymki (zielona część), posiekane 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego  Dodatkowo: 5 maślanych bułek z sezamem 1 łyżka oleju 1 awokado, obrane, zgniecione widelcem 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki 1 pomidor, pokrojony w plastry sos Sriracha** CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy

Tajskie smaki
KOSZYCZKI OGÓRKOWE 324

KOSZYCZKI  OGÓRKOWE Składniki: - 3 duże zielone ogórki - 200ml serka wiejskiego - pęczek rzodkiewki - pęczek szczypiorku - 1 czerwona papryka - garść rukoli - przyprawa kucharek - pieprz czarny Sposób przygotowania: Obieramy ogórki, kroimy na kawałki o grubości około 4cm. Nasze przygotowane kawałki ogórków wydrążamy pozostawiając z jednej strony cienką ścianką miąższu. Przechodzimy do przygotowania farszu. Do miseczki wkładamy serek wiejski, dodajemy do niego posiekaną

Mentor Smaku
CEBULOWE LECZO Z KLOPSIKAMI 205

leczo. Niezbyt tradycyjne ale my uwielbiamy ... z kromką świeżego pieczywa smakuje idealnie.  Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni. Składniki: (na duży garnek) 6 sporych cebul 400g pieczarek 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sól pieprz słodka papryka ostra papryka koncentrat pomidorowy (do smaku) olej Na klopsiki: 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso gulaszowe) 1 cebula

Walijskie Pichcenie
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 201

stopni, Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym.   MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU: /pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./ "Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym nutą

Wypisz Wymaluj
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 198

właśnie tutaj. Co mogę powiedzieć, lody były bardzo dobre, dostępne w przedziwnych smakach, ale czy najlepsze na świecie? Sami oceńcie :) Wino i grappa Toskania to oczywiście wspaniałe wina, szczególnie czerwone, wytrawne Chianti Classico , powstające z winogron rosnących na wzgórzach pomiędzy Florencją i Sieną. Jednak zwiedzając miasteczka na południe od Sieny warto spróbować produkowanych tylko tam: Vino Nobile de Montepulciano (szlachetne

Chilli Czosnek i Oliwa
P... Pizza francuska! 174

gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję, jak i wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku byłam zaskoczona tym połączeniem, jednak szybko zmieniłam zdanie! Ciasto na pizzę co prawda robiliśmy w maszynie, ale równie

Kitchens Alphabet
Surówka z buraczków na dobry początek dnia. 146

dietetyczna. Polecana w szczególności dla diabetyków, ponieważ buraki po ugotowaniu mają znacznie więcej cukru niż przed Bardzo szybka bardzo prosta, bardzo smaczna. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI 5-6 buraczków czerwonych ugotowanych  1 łyżka octu winnego 3 jabłka również winne 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku WYKONANIE Buraki gotujemy dzień wcześniej w mundurkach, ścieramy na tarce o grubych oczkach

W kuchennym oknie Ewy