sprawdzałam, odcięłam.Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.Po tym czasie odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać
kolorowotorcikowosię chłodzę herbatką ice tea z hibiskusa i marokańskiej mięty, Garść hibiskusa garść mięty najlepiej marokańskiej kostki lodu syrop klonowy lub miód cytryna woda źródlana
AZgotuj!wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - truskawki - mięta - cukier - wino białe musujące Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu. Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy
Kuchenne WariacjeSkładniki: - 1 l wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - lody śmietankowe - bazylia Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu. Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy
Kuchenne Wariacjemasę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne śniadanie. Składniki: 130 g mąki, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka drożdży, skórka starta z cytryny, 75 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki syropu fiołkowego, 100 g jagód W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, na koniec delikatnie wmieszać w ciasto jagody. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Plate of JoyTegoroczne odkrycie- bakalie z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek. Składniki: 1 ½ kg zielonych pomidorów 2 łyżki soli 1 cytryna ¼ kg cukru ( do obtaczania) 1 cukier waniliowy Składniki na syrop: 1 ¼ kg cukru ¼ litra wody Wykonanie: Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pól. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia wypłukać(...)soli, a z 1 kg cukru i wody ugotować syrop. Włożyć wypłukane pomidory i odstawić na następne 24 godziny. Wyjąć owoce z syropu, a syrop zagotować, dodać resztę cukru, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wrzucić do wrzątku pomidory i gotować do czasu aż staną się szkliste. Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego
Tradycyjna Kuchniastała się zupełnie miękka, ale stawiała lekki opór przy gryzieniu. Poniższy przepis jest niezwykle prosty, a zrobienie go zajmie Ci najwyżej 10 minut. Syrop klonowy nada marchewkom karmelowy akcent, który warto jednak zbilansować dodatkiem soku z cytryny. Do tego chrupiące orzeszki piniowe – możesz zastąpić je ziarnami słonecznika. Danie urzekające swą prostotą, słodkie i delikatne(...)przepięknym słonecznym kolorze będące zapowiedzią cudownego lata, czekającego tuż za progiem. Składniki: 25 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka syropu klonowego kilka sztuk (6-8) młodych marchewek 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Na rozgrzanej patelnii upraż orzechy piniowe. Kiedy uwolnią swój aromat i ładnie się zarumienią, przełóż do miseczki i odstaw
Roślinna - blog wegańskicytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej(...)Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej
SzczyptaSmaQSkładniki: - 2 gruszki Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki wrzucamy i wlewamy do szerokiego garnka, mieszamy
Kuchenne Wariacjeminut. Z drugiej szklanki wody przygotuj syrop z wody i miodu. Podgrzej lekko i wymieszaj, aby miód się rozpuścił ( nie gotuj ! ). Przecedź napar melisowy, wlej do przygotowanego syropu, dodaj cynamon, sok z cytryny, spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Nie dłużej, bo nalewka straci ładny kolor. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek
Przepisy i porady kulinarnelitr: 2 - 3 cytryny - wyciśnięty sok z cytryn 600 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml śmietany kremówki 50 ml syropu limonkowego ETERNO (słoiczek Limonki w syropie) 100 g cukru pudru Wykonanie: Z cytryn wycisnęłam sok. Wszystkie składniki umieściłam w misce, wszystko zmiksowałam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Dobrze schłodzoną mieszankę wlałam do maszyny do lodów i potem już
Blondynka Gotujeokoło 4 minut obracając aby całe kawałki pokryły się syropem. Tak przygotowanego banan przekładam do miski i przykrywam aby zatrzymał ciepło. Na patelnie wylewam sok z cytryny i dokładnie mieszam z pozostałym syropem. Gotuję 3-4 minuty. Powstałym sosem zalewam banany.Kaszę jaglaną przekładam na patelnię i chwilę podsmażam mieszając aby się nie przypaliła. Następnie łyżka formuję łezki które układam
Magiczna kuchnia Dariiniego dużo wcześniej. Syrop z kwiatów czarnego bzu Czas przygotowania: 20 minut + 3 dni Składniki: 1000 ml wody 500 g cukru 1 cytryna 20-30 kwiatów (tyle udało mi się zerwać, im więcej tym syrop będzie bardziej esencjonalny) Wykonanie: Kwiaty zbieramy do koszyczka lub bawełnianej torby. Po powrocie do domu wykładamy je w zacienionym miejscu na ściereczce. Nie wolno(...)cukrem. Wrzątkiem zalewamy kwiaty, powinny być całe zanurzone w płynie. Gdy woda lekko przestygnie dodajemy do niej wyciśnięty sok z cytryny. Mieszamy, słój przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni, pamiętając, aby raz dziennie syrop wymieszać. Po 3 dniach syrop odcedzamy przez podwójnie złożoną gazę, kwiaty dobrze odciskamy. Jeśli syrop chcemy zostawić na zimę, koniecznie trzeba
Kulinarne przygody Gatityroku wstąpiło, ale zafascynowały mnie kwiaty i to co można z nich zrobić. Tym razem w mojej kuchni pojawił się czarny bez, a raczej jego kwiaty. Przygotowałam z niego syrop, do którego zachęciła mnie koleżanka z pracy. Oprócz walorów smakowych, ma również właściwości lecznicze: "... Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne. sterole, olejek(...)lokum. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, przestudzić. Dodać kwiaty, odcinając od nich zielone łodyżki, gdyż mogą one spowodować, że nasz syrop nabierze gorzkiego smaku. Wlać sok z cytryn i dokładnie zamieszać całość. Naczynie odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić syrop, który przelać do buteleczek lub słoiczków. Aby cieszyć się
Kuchnia w opałach