chłodne zimowe wieczory... Składniki 600 ml mocnego naparu z czarnej herbaty 5 goździków kawałek kory cynamonowej 3 łyżeczki cukru trzcinowego 50 ml rumu 4 łyżki syropu z malin 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Sposób przygotowania Napar(...)herbaty podgrzej w dzbanku z podgrzewaczem razem z goździkami kawałkiem kory cynamonowej oraz cukrem,wymieszać i odcedzić . Następnie do dzbanka wlać rum połączyć z syropem z malin i sokiem z cytryny. Gorący napar rozlać do szklaneczek i podawać. Idealny na zimowe chłodne wieczory
Wanilia i KardamonPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do szklanki z cukrem wlewamy tyle wrzącej wody, aby całkowicie go zakryła. Intensywnie mieszamy, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryn i limonki dokładnie wyciskamy sok. Wlewamy do dzbanka, dodajemy wodę i cukrowy syrop, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kilka poszarpanych listków mięty. Wsypujemy lód. Gotowe
My Culinary Artsławnej "figi z makiem" ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu ~100g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~2 dojrzałe figi, ok. 120g ~2 łyżki maku ~łyżka syropu klonowego ~cukier/stevia do smaku ~1-2 łyżki soku z cytryny Figi pokroić(...)obieram, ale możecie to zrobić) i zblendować (można dodać jogurt, będzie łatwiej to zrobić). Dodać tofu i rozgnieść je widelcem, ponownie zblendować. Dodać syrop klonowy, cukier/stevię, sok z cytryny, mak i wymieszać. Można podawać od razu lub schłodzić. Smacznego
breakfast of dreamsSyrop do rozcieńczania. Zdrowy, słodki, aromatyczny. Z jego udziałem wyczarujecie przepyszną lemoniadę, serwowaną z plasterkami cytryny, kostkami lodu i kilkoma listkami świeżej bazyli. Idealna na upały! Kilka łyżek syropu dodajcie do domowych lodów, mleka z dodatkiem cynamonu i wanilii albo szampana / białego wina. Zachęcam do eksperymentowania ;) Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu: napotne i przeciwgorączkowe - w infekcjach gornych drog oddechowych(...)Zebrane kwiatki rozkładamy na białym papierze i czekamy aż robaczki się ewakuują. Bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop obcinamy kwiaty w ten sposób, by zostawić jak najmniej zielonych gałązek. Nastepnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy cytryny i kwasek. Wrzątkiem zalewamy kwiaty - powinny być w całości przykryte. Po wystygnięciu chowamy do lodówki na 48h, mieszamy
Atlas Smakówszklanka cukru 1 litr wódki sok z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sok truskawkowy umieszczamy w garnuszku z grubym dnem, dosypujemy cukier i zagotowujemy. Powiniem powstać gęsty syrop. Dla przełamania słodyczy dodajemy sok z cytryny, wedle uznania (dodałam sok z 1/2 cytrny). Studzimy. Zimny syrop mieszamy z alkoholem, można oczywiście użyć innych proporcji. Odstawiamy na kilka dni do przegryzienia.Likier najlepiej smakuje
DefinicjaSmakukwaskowatym rabarbarem. Przygotowuje się go z męskimi kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym . Polecam :) Składniki: 600 g rabarbaru, 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego , 500 ml wody, ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny, sok z cytryny, ok. 500 g cukru żelującego (3:1 lub 2:1 wg. uznania). Przygotowanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować(...)tylko samych pączków oskubanych z pędu), gotować na małym ogniu 10 minut. Sok zrobi się mętny z dużą zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie. Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony, sok z cytryny oraz cukier żelujący w ilości zgodnie z informacją na opakowaniu. Używając cukru 2:1 dajemy 500 g cukru na 700 ml soku (jeśli wyjdzie nam mniej soku
SzczyptaSmaQSzukałam, czytałam, aż w końcu dowiedziałam się, że to po prostu beza włoska lub szwajcarska...Nie chciało mi się robić szwajcarskiej, tym razem postawiłam więc na włoską. Syrop ugotowałam na soku z cytryny, który wspaniale równoważy słodycz - uwierzcie mi, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo dorośli dorośli, a dzieci będą zachwycone.Na zdjęciach tego za dobrze nie widać, ale masa(...)cytryny40 ml wody330 g cukru3 białkażółty barwnik spożywczy w paściepolewa:150 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka olejudodatkowo:10 wafli do lodówSok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić na niemal sztywną masę. Powoli wlewać gorący syrop, nie przerywając miksowania. Miksować przez kolejne 10 minut lub dłużej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 1 łyżeczka goździków Sok z cytryny 6 szklanek wody Wykonanie: Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop. Dynię pokroić drobno i razem ze śliwkami wrzucić do syropu. Chwilę podgotować i zakwasić cytryną do smaku
Tradycyjna Kuchniaużyć każdego owocu. Słyszałam również o granitach np. z szampanem :). W 100g jest tylko 35kcal , a świetnie zaspokaja apetyt na słodkie! Składniki: - pół arbuza - sok z połowy cytryny *opcjonalnie: ksylitol, miód, syrop do posłodzenia (ja pominęłam, miałam bardzo słodkiego arbuza) Wycinamy miąższ z arbuza od razu pozbywając się pestek i umieszczamy w misie malaksera. Wyciskamy sok z cytryny i ewentualnie
Be Fit Be StrongPyszny, owocowy i zimny! Składniki: 7 mniejszych brzoskwiń (obranych, ok. 290 g), 1 większa nektarynka (obrana, ok. 100 g) , 275 ml soku pomarańczowego - świeżo wyciskanego, sok z cytryny, do dosłodzenia - miód, syrop z agawy, cukier - u mnie miód z kwiatów pomarańczy, 2 łyżeczki żelatyny Brzoskwinie, nektarynkę i sok pomarańczowy umieszczam w garnuszku, miksuję wszystko blenderem. Tak przygotowane owoce umieszczam
Plate of Joynadaje im ciekawego orzechowego smaku. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 jabłko 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj(...)osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią plasterki jabłek, dolej syrop klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około 3 minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły. Przelej mokre składniki do suchych
Roślinna - blog wegańskitydzień „dojrzewało” w słońcu. I właśnie tym zaskarbiło sobie palmę pierwszeństwa w dokonanym przeze mnie wyborze. Składniki: - 2 bardzo dojrzałe owoce mango- 1 limonka- mrożona cytryna- ok. 150ml mleka kokosowego- 2 łyżki syropu klonowego- 1 szklanka lodu Obrane mango odkrajamy od pestki, dzielimy na cząstki, przekładamy do pojemnika, w którym przygotujemy smoothie. Limonkę szorujemy i wyparzamy. Specjalnym nożykiem(...)obieramy skórkę, którą potem użyjemy do ozdoby. Z całej limonki ostrym nożykiem wycinamy fileciki, dodajemy do mango. Wlewamy 2 łyżki syropu klonowego – miksujemy. Na tarce ścieramy kawałek mrożonej cytryny. Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy 3 łyżki startej cytryny – ponownie miksujemy. Kruszymy lód, dodajemy do masy – miksujemy do gładkości. Podajemy ze startą mrożoną cytryną, przybrany skórką z limonki i cytryny oraz
mojewypiekiinietylkoPrzecedziłam przez sito do następnego garnka, dodałam sok z cytryny, chwilę gotowałam, przelałam do słoiczków i zawekowałam gotując przez około 10-15 min. Syrop będę dodawać do przegotowanej wody z dodatkiem cytryny. Melisa ma właściwości uspakajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Według mnie dobra na "wsio" :) Jeśli syrop przecedzimy przez gazę będzie bardziej klarowny
Proste PotrawyDanone z tofu /znalezione gdzieś w sieci, nie pamiętam gdzie;/ 1/2 kostki sera tofu 1/2 szklanki mleka sojowego (naturalnego lub waniliowego) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki słodzidła (np. syrop z agawy) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Tofu kruszę, zalewam mlekiem sojowym, dodaję słodzidło, sok z cytryny. Wszystko miksuję na gładką masę, bez grudek przy pomocy blendera
W kuchni Karmel-itkisprawia, że jest bardzo wilgotne i mimo to pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym. Syrop: 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Ciasto 1 szklanka kaszki manny 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jogurty typu(...)greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować syrop: Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić
Jadło i czytadło