cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:2/34)

Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 180

ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki. Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem z ananasa z puszki, solą oraz pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę wody. Jak już wspominałam - wszystkie warianty podania są właściwie dozwolone. Zdarzyło mi się jeść

Kuchenna Kontrrewolucya
Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną 139

tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną.    Składniki: - 400g kaszy kuskus  - 2 puszki mleka kokosowego (800ml)- 2 łyżki brązowego cukru- płaska łyżeczka cynamonu- skórka z wyparzonej cytryny- syrop klonowy (do smaku)- szczypta soli- laska wanilii- jabłka- mrożona żurawina- 2-3 łyżki masła- garść płatków migdałowych- kilkanaście sztuk pistacji niesolonych Jedno jabłko kroimy na cienkie plasterki, układamy

mojewypiekiinietylko
Lemoniada różana 167

cytryny 3 truskawki słoiczek syropu różanego (przepis TU ) lub kilka łyżek wody różanej garść płatków pachnących róż Przygotowanie: Zimną wodę wlać do dzbanka, wycisnąć sok z jednej cytryny. Dodać syrop różany lub wodę różaną, wymieszać. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w gruba plastry, dodać do wody. Cytrynę również pokroić w plastry i dać do dzbanka. Wsypać płatki róż, zamieszać. I gotowe

Cakes By Kejt
Coś na przeziębienie. Naturalny antybiotyk. Syrop z czosnku, miodu, cytryny i imbiru. 268

NATURALNY ANTYBIOTYK-SYROP Z CZOSNKU, MIODU, CYTRYN I IMBIRU Syrop może nie najlepszy w smaku jednak bardzo skuteczny na zimowe przeziębienia.To skuteczny i naturalny antybiotyk. Regularnie stosowany syrop z czosnku wzmacnia odporność, łagodzi grypy.   2 główki czosnku ( polskiego )  3 cytryny  10 plasterków imbiru   8 łyżek miodu  1 szkl.wody (przegotowanej, zimnej)  Wycisnąć

Jemy Pijemy
Pieczone marchewki w marynacie z imbirem i syropem klonowym 151

polecam! Składniki: pęczek młodych marchewek 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 zmiażdżone ząbki czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu(...)sól Przygotowanie: Marchewki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.  Z imbiru, czosnku, posiekanej papryczki, kurkumy, masła, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy marchewki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Hyćka (czarny bez) z procentami 224

przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia. Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odcinamy delikatnie grubą łodyżkę. W wyparzonym słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. Słój zatykamy gazą i odstawiamy  na około 10 dni w miarę słoneczne miejsce – w tym czasie dwa razy mieszamy wyparzona łyżką. Kiedy napój zacznie fermentować przecedzamy

Pyry na Gaz
Owsiane okruszki z truskawkowym musem i jogurtem waniliowym 169

cytryny 1 łyżka syropu klonowego 150g crunchy/pełnoziarnistych owsianych ciasteczek/granoli 200 ml waniliowego jogurtu sojowego Truskawki opłucz, obierz z szypułek i wrzuć do blendera. Dodaj też sok z cytryny oraz syrop klonowy, po czym zmiksuj całość na gładki mus.  Na dno kieliszka wlej mus truskawkowy, rozłóż na nim pokruszone crunchy, a następnie wlej jogurt waniliowy. Czynność powtarzaj do zapełnienia

Roślinna - blog wegański
Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami 189

luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje! Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami Składniki: 130 g sera halloumi 100 g truskawek 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry Pokrój ser na 6 plastrów(...)ugrilluj na grillu lub grillowej patelni. Gorący ułóż na talerzu. Pokrój truskawki w plasterki i ułóż na serze. Posyp posiekanymi ziołami. Przygotuj dressing, wstrząsając oliwę, sok z cytryny i syrop z agawy w małej butelce z zamknięciem. Polej całość dressingiem i posyp posiekanymi ziołami. Całość dopraw pieprzem

codojedzenia
Sałatka z bobem i kuskusem 272

ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 5 łyżek oliwy extra vergine 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy. Kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy. Napęczniały(...)kuskus mieszamy widelcem. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Dymkę kroimy w krążki. Natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek drobno siekamy. Z oliwy, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy sos. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce, dodajemy sos i ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Syrop imbirowy 206

wrzodową żołądka lub dwunastnicy powinny jednak unikać spożywania imbiru ponieważ może podrażniać delikatne ściany przewodu pokarmowego i nasilić objawy chorobowe. A jak przygotować syrop z imbiru? Bardzo prosto :) SKŁADNIKI: około 7 cm korzeń imbiru 1 cytryna kilka łyżek miodu laska cynamonu (opcjonalnie) kilka goździków (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy(...)mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kilka godzin. 3. Po tym czasie przecedzamy napar imbirowy przez sitko, a starty imbir bardzo dokładnie odciskamy z soku. 4. Doprawiamy syrop imbirowy sokiem z cytryny i miodem. 5. Przelewamy syrop imbirowy do szczelnie zamykanego słoika, możemy dodać korę cynamonu i kilka goździków. Syrop imbirowy przechowujemy w lodówce przez około 2 tygodnie. Dodajemy

W kuchni Katie
Zimny napój z zielonej herbaty 150

nektarynek 1 łyżka soku z cytryny garść liści mięty 4 łyżki syropu z cukru, ewentualnie kostki lodu Odcedź herbatę z liści. Dodaj świeżo odciśnięty sok z nektarynek i cytryny oraz syrop z cukru jeśli wolisz bardziej na słodko. Dodaj liście mięty i kostki lodu, zamieszaj. W szklankach umieść kilka kawałków nektarynki i cytryny i napełnij zimnym napojem

codojedzenia
Kasza Jaglana na Mleku z Marakują z Orzechami w Miodzie 234

miseczkę: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , czyli 1/3 szklanki suchej kaszy 1/2 szklanki mleka + 1 szklanka do gotowania 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka syropu z cytryny marakuja z orzechami w miodzie ETERNO lub dowolna konfitura owocowa Wykonanie: Na początku kaszę musimy opłukać na sitku. Najpierw płukałam w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem ponownie w zimnej.1/3(...)mleka. Dlaczego uważnie? Dlatego, że kasza gotowana na mleku szybko się może przypalić.Kiedy mamy już ugotowaną kaszę, lekko ją studzimy i wykładamy do dzbanka blendera, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny, 1/2 szklanki mleka i wszystko razem zmiksowałam. Wyłożyłam wszystko do miseczki, na środku wyłożyłam 2-3 łyżeczki marakuji z orzechami w miodzie ETERNO. Możecie wyłożyć każdą inną ulubiona

Blondynka Gotuje
Dżem z truskawek i płatków róży. 146

przygotowywała dżem z róży białej, polnej i też był rewelacyjny! Warunek jest jeden, musi pięknie pachnieć :-) Składniki na dżem z truskawek i płatków róży SYROP RÓŻANY: 20 dużych płatków róży 5 kropli soku z cytryny 100 g cukru 1/3 szklanki wrzącej wody RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 kg obranych, umytych truskawek sok z 1/2 cytryny 300-350 g cukru (do smaku(...)mokry piasek, czyli po jakichś 10 minutach. Następnie dolewamy wrzątek, mieszamy, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie truskawki kroimy, wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i syrop różany, zagotowujemy (nie przykrywamy garnka).  Dodajemy cukier i gotujemy 20-30 minut, po tym czasie dodajemy dżemix (możemy go wymieszać z łyżką cukru, co zapobiegnie stworzeniu się grudek

Rozpustne gotowanie
Przepis na… – Granita, sycylijski deser lodowy 162

tylko pod sycylijskim słońcem. 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 5 cytryn Cytryny sparzamy. Z jednej z nich ścieramy łyżeczkę skórki. Gotujemy wodę i cukier, czekając aż powstanie syrop. Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z syropem (musimy odczekać aż będzie miał temperaturę pokojową) oraz startą skórką. Wstawiamy do zamrażalnika. Co 30 minut sorbet musimy przemieszać widelcem. Kwadrans przed

Bon Ton Italia
Truskawkolada, czyli "lemoniada" truskawkowa 104

syropu truskawkowego domowego sok z 2 cytryn kilka listków świeżej mięty kostki lodu Wykonanie: Tu nie ma żadnej ani trudności ani filozofii. Do dzbanka lub karafki wlewamy syrop, sokz cytryny, wrzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Wszystko mieszamy i podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)  A to moje Kwiatowe Kostki Lodu , które pokazywałam Wam jakiś czas

Blondynka Gotuje
Mazurek cytrynowy 179

kremami, mogą być owocowe, kokosowe, karmelowe, z bakaliami i z wieloma innymi rzeczami. W tym przepisie chciałabym zaprosić do przygotowania mazurka cytrynowego z sosem lemon curd oraz gotowanymi cytrynami z syropu. Brzmi pracochłonnie? Nic bardziej mylnego. Mazurek prosty, stosunkowo szybki i tani w przygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający... no po prostu dla mnie bajeczny(...)wyżej przepisu. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukru i gotujemy. Jak cukier się rozpuści to dodajemy cytryny pokrojone w plastry i gotujemy na małym ogniu 30 min. (Cytryny muszą być zanurzone w syropie. Jeśli jest go za mało to należy dodać i wody i cukru w stosunku 1:1) Po tym czasie wyjmujemy plastry na ręcznik papierowy i studzimy

Jedzeniomania