cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:3/34)

Deser truskawkowo- jogurtowy. 178

około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu suszone maliny amarantus płatki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu waniliowego (opcjonalnie) świeża mięta SPOSÓB WYKONANIA 1. Jogurt grecki włożyć do zamrażarki na 10-15 min. 1. Granat przekroić na pół. Następnie przełamać na pół aby dostać się(...)kwaskowego smaku i chrupkości. Kilka listków świeżej mięty posiekać w paseczki i dodać do pozostałych składników. Dodać po łyżce amarantusa i płatków ciemnej czekolady. Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać syropem waniliowym. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby smaki wzajemnie się przeniknęły. 3. Zmrożone truskawki i jogurt umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Dosłodzić do smaku

DefinicjaSmaku
Mlecz na wynos 142

białą kiełbasą? Nawet najtwardsze brzuchy mogą doznać szoku. Dla zrelaksowania towarzystwa proponuję ryżowy budyń z syropem mleczowym. Mlecyk, pierwszy w tym sezonie! Mniamciu!:) Zacznijmy od mleczowego syropu- rok temu był z cytryną, w tym zrobiłam eksperyment z pomarańczą. Syrop wyszedł bardzo dobry(...)bardziej mleczowy, bo pomarańcza nie dominuje tak smaku jak cytryna. Przepis znajdziecie w zeszłorocznym poście , jeśli chcecie wypróbować pomarańczę dodajcie sok z jednej, zamiast soku z dwóch cytryn. Kiedy mamy już syrop, trzeba wymyślić sposób na jego użycie. Można zrobić naleśniki , zjeść z jogurtem greckim czy dodać do muffinów jak my rok temu, można go popijać przez cały

les mirabelles
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 186

razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła(...)mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty.  Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i gotujemy przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy

Kuchnia Łukasza
Syrop cukrowy wg Aleex 153

razu więcej i trzymać w lodówce. W zamkniętej butelce może stać nawet kilka tygodni bez szkody dla smaku. Dobrze mieć go pod ręką. Jeśli do syropu dodamy odrobinę soku z cytryny, łatwiej będzie go przechowywać. Może się Wam przydać podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • szklanka wody • szklanka cukru • kilka kropli soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Zagotować wodę(...)Mieszać do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. 4. Poczekać, aż syrop zacznie się gotować, wówczas od razu wyłączyć płomień. 5. Można dodać kilka kropli soku z cytryny, dzięki niemu syrop można dłużej przechowywać. 6. Wystudzić, przelać do butelki z nakrętką i wstawić do lodówki. 7. Używać do drinków, deserów lub innych dań. Przechowywać w lodowce. Smacznego. Pamiętajcie o idealnych

W mojej kuchni
Syrop rabarbarowy z anyżem. 147

Syrop ten robiłam już rok temu i bardzo mi zasmakował. W tym roku postanowiłam go urozmaicić poprzez dodanie cytryny i anyżu. Mniam pyszne połączenie. Syrop rabarbarowy jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów. Doskonale smakuje z melisą lub miętą, a do tego kostki lodu, pycha idealne orzeźwienie :-). Teraz tylko usiąść na huśtawce na tarasie, z dobrą książką, a do tego(...)rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny  (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie syrop, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, do czasu lekkiego zgęstnienia. Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, do kilku miesięcy

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 120

dostępu, podrapana jestem jak łobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn  4 litry wody  1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy(...)nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 24 godziny alby puściły sok.  2. W dniu następnym odcedzamy kwiaty, do powstałego syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Syrop podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia (95 C), mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. 3. Gorący syrop przelewamy do przygotowanych wyparzonych butelek lub słojów. Syrop z kwiatów bzu obniża

Apetyczna babeczka
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6337

łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt waniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki żelatyny - ½ szklanki wody (do żelatyny) Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady na polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak – mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy(...)powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku, następnie kroimy w kostkę. Do pozostałego syropu dodajemy sok z cytryny i ewentualnie odrobinę przegotowanej wody (płyn posłuży do nasączenia ciasta). Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. W 1/2 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy ją do ostudzenia (ma być

mojewypiekiinietylko
Nalewka z truskawek 152

Składniki; 1,5 kg truskawek 300 ml spirytusu 0,5 litra czystej wódki 0,5 kg cukru sok z dużej cytryny ewentualnie 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego 200 ml wody Wykonanie; Truskawki szypułkujemy.  Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona(...)dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy . 200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny . Do syropu wlewamy przefiltrowaną nalewkę. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące

Anioły w kuchni
Syrop z płatków dzikiej róży 226

się do zrobienia syropu z płatków dzikiej róży, ale w końcu mi się udało. Moje spokojnie czekały w zamrażalce, aż znajdę dla nich chwilę. Kolor jest piękny, ciemno różowy, a zapach obłędny. Już myślę nad zastosowaniem dla niego. Źródło: Pora Coś Zjeść. Składniki: 3 kubki płatków dzikiej 2 kubki wody 2 kubki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Płatki dzikiej(...)Zestawić z ognia i ponownie pozostawić na kilka godzin. Ponownie zagotować syrop, odcedzić z płatków i odparować do zadowalającej gęstości. W tym momencie należy też dodać sok z cytryny. Gotowy syrop przelać do wyparzonych i czystych butelek. Syrop można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować

Pasja Smaku
Morelówka, nalewka z moreli 275

nakryć częścią gazy i roztłuc tłuczkiem do mięsa. Z gazy zrobić sakiewkę, szczelnie zawiązać żeby kawałki pestek nie dostały się do owoców. Cytrynę wyszorować, sparzyć i cienko obrać skórkę (bez albedo). Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu włożyć morele, sakiewkę(...)pestkami oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia owoce odsączyć na sicie, usunąć skórkę z cytryny i sakiewkę z pestkami. Do syropu dodać sok z cytryny i spirytus, szczelnie zamknąć, odstawić na 90 dni w zacienione miejsce.  Po leżakowaniu zlać nalewkę, osad przefiltrować, odstawić na kolejne

SzczyptaSmaQ
PANCAKES – SAINTS ROW IV – puszyste naleśniki amerykańskie 301

przewracajcie je dopiero jak większość pęcherzyków pęknie (fota po prawej). Postępujemy analogicznie z resztą ciasta. 6. DODATKI (1 min) Naleśniki można szamać z syropem klonowym, ale my postawiliśmy na miód zmieszany z sokiem z cytryny – pozwala to na lekkie przełamanie słodyczy całości. Jeśli Wasz miód jest zbyt gęsty lub scukrzony, to przełóżcie go do garnuszka, dodajcie soku z cytryny(...)Naleśniki są najlepsze zaraz po usmażeniu. Kiedy są jeszcze ciepłe, kładziemy na wierzch porcję masła, które od ciepła doskonale się rozpuści. Całość polewamy mieszanką miodu i soku z cytryny lub syropem klonowym. Dzięki tym naleśnikom „A Pleasant Day” będzie trwał kiedy tylko zechcecie i to bez podłączania się do symulacji. OM NOM NOM! *wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega , dziękujemy

Nerds Kitchen
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym 223

Obiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków i cynamonu rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory. Świetnie smakują jako dodatek do herbat   Richmont Earl Grey Blue i Richmont English Breakfast, a przygotowany wg poniższego przepisu syrop karmelowy możecie też dodawać(...)ulubionej kawy .   Słoiczek własnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :) PS.  Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie) znajdziecie tutaj Składniki - syrop karmelowy 35 dag cukru 200 ml wody 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii   Przygotowanie syropu Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Owsiano-kukurydziane mufinki z borówkami 191

dodatkowego wymiaru smakowego. Składniki: 100 g mąki kukurydzianej 150 g płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny ½ szkl. syropu klonowego 1 dojrzały banan 125g borówek amerykańskich Piekarnik ustaw na 200°C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Płatki owsiane wrzuć do blendera i na wysokich obrotach zmiksuj na mąkę(...)suche składniki: mąkę kukurydzianą i owsianą oraz proszek do pieczenia. Do drugiej wlej mleko i ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Zostaw na chwilkę, aby mleko się zsiadło. Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę, po czym wraz z syropem dodaj ją do suchych składników. Całość dokładnie rozmieszaj. Do masy powoli wlewaj przygotowaną „maślankę” i mieszaj do połączenia składników

Roślinna - blog wegański
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 362

szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy(...)łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką.   Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu

Czerwona Porzeczka
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 228

lepszego od porcji zmrożonego zapachu bzu. 1/2 litra zimnej wody /przegotowanej/ ok. 1/4-1/3 szklanki syropu z bzu  sok z cytryny W misce/garnku mieszamy wodę z syropem i dodajemy sok z cytryny. Proporcje są bardzo orientacyjne i na oko - musicie smakować i zdecydować jaki smak płynu najbardziej Wam odpowiada. Płyn przelać do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawić do zamrażarki

KUCHARNIA