mnie afrykańska ale może być pieprzowa)ok 200 ml wody50-60 g cukruPotrzebujemy 2 części owoców na jedną część syropu. Proporcja jest taka: 4:2:1, gdzie mamy odpowiednio owoce, wodę i cukier. Do tego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości(...)wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą na mus. Zmiksowane owoce mieszamy z syropem. Teraz próbujemy poziom słodkości. Jeśli jest za słodkie dolewamy sok z cytryny. Gotowy sorbet wlewamy plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Należy go mieszać co jakiś czas łyżką, żeby się napowietrzył i nie zrobił zbitą
Bon Appetit Małgorzatyżytnie również się nadają) 150 ml wody w temperaturze pokojowej (lub świeżo tłoczonego soku z jabłek) 1 starte ze skórą jabłko 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy) 1/2 banana sok z 1/2 cytryny garść siekanych lub mielonych migdałów garść żurawiny suszonej garść pestek granatu (lub innych dowolnych owoców sezonowych) można również pokusić się o jogurt Dzień wcześniej płatki(...)migdały zalewamy wodą oraz syropem klonowym i odstawiamy w chłodne miejsce pod przykryciem. (Może to być parapet okna, jak i lodówka). Następnego dnia rano do płatków dodajemy starte jabłko i sok z cytryny . Wszystko mieszamy i wykładamy do 2 miseczek. Na wierzch dodajemy pokrojonego na kawałki banana , suszoną żurawinę i pestki granatu . Następnie wcinamy i możemy z pełnym brzuchem lecieć
Food Squareponczem, przepis poniżej. Składniki: 4 duże kwiaty (główki) czarnego bzu 3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu (ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik ) 3 łyżki stołowe miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka wody Intensywność wyczuwalnego smaku czarnego bzu w cieście zależy od ilości składników użytych do sporządzenia ponczu. Jeśli chcecie uzyskać jedynie posmak
Garniec Magalieminut, aż syrop nieco zgęstnieje.W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków.Jabłka dokładnie wymieszać z gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie zamrozić przez minimum 5 godzin.Smacznego!Bardzo wymierną korzyścią niedzielną jest również moja nowa fryzura, którą jestem szczerze zachwycona
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna znaleźć TUTAJ . Kwiaty mniszka powinno się zbierać do końca maja, najlepiej do południa oraz w słoneczne dni. Syrop ten jest bardzo słodki, drapie w gardło a jego smak przypomina miód. Składniki: 1000 kwiatów mniszka pospolitego - bez łodyżek 2 pomarańcze 5 cytryn 2 kg cukru 2,5 l wody Wykonanie: 2 pomarańcze i 2 cytryny pokroić w plastry. Kwiaty włożyć(...)ogniu. Ugotowany wywar zostawić na noc. Na drugi dzień kwiaty odcedzić i odcisnąć przez gazę lub tetrową pieluchę. Do odcedzonego wywaru dodać sok z reszty cytryn i cukier. Gotować przez 2 - 3 godziny, aż syrop zgęstnieje. Syrop przelać do suchych słoików lub butelek. Syrop można pasteryzować
Mama Gotujeprzeczytałam, przypomniałam sobie, że w mojej lodówce znajduje się napoczęte opakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt(...)nabyć produkt. Składniki: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżka Syropu Pigwowego Eterno 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej Wykonanie: Serek mascarpone, jajka, syrop i mleko zmiksowałam. Następnie dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie
Blondynka Gotujepół litra kremówki! Jestem z niego niesłychanie dumna: to najlepszy sorbet, jaki kiedykolwiek zrobiłam, i jeden z lepszych, jakie jadłam. Sekret tkwi... W bananie! Sorbet przygotowałam oczywiście na syropie cukrowym. Jeżyny lekko podgotowałam, przetarłam przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek. Dodałam jednego zmiksowanego blenderem banana. Odrobin kardamonu nadaje sorbetowi wyjątkowości. I to wszystko. A efekt jest obłędny! Banan nadaje(...)lodów)600 g jeżyn150 g cukru150 ml wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka kardamonu1 banan2 łyżki likieru z czarnej porzeczkiCukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny, gotować 1 minutę mieszając tak, aby syrop pokrył wszystkie jeżyny.Zdjąć z palnika, przestudzić.Owoce zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodawać. Składniki na 2 porcje: 1 ogórek wężowy gruby plaster melona 1 małe awokado garść mięty sól, pieprz cytrynowy z młynka 1 łyżeczka syropu z agawy 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 cytryny płatki chili-opcjonalnie oliwa-opcjonalnie Wykonanie: ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich ogórków, należy pozbawić je gniazd nasiennych. Melona obrać ze skóry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię konfiturę brzoskwiniową z galaretką lub po prostu brzoskwinie w syropie, które idealnie nadają się do deserów, czy wypieków. I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne, maślane ciasto z wykorzystaniem zawekowanych latem brzoskwiń. Ciasto jest puszyste, pachnące i bardzo smaczne. Polecam! Składniki(...)cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny 4 białka 1-2 litrowe słoiki brzoskwiń w syropie (ew. 1 puszka lub 1 kg świeżych brzoskwiń) odsączone na sicie Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę
Rozpustne gotowaniedelikatny ziołowy smak przetrącony cytrynowym aromatem i świetnie komponuje się z jesienną herbatą :) Spróbujcie! Tyle dobra rośnie wokół nas! :D Syrop z nawłoci: Potrzebujesz: na 2-3 butelki/słoiki ok. 20 kwiatostanów nawłoci sok z 1 cytryny gorąca woda jasny cukier brązowy demerara Sposób przyrządzenia: 1. Kwiaty nawłoci odetnij od łodyg. 2. Kwiaty umieść w garnku, zalej je gorącą(...)całe były nią zakryte i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia (temperatura pokojowa). 3. Odcedź napar od kwiatów i dodaj do niego sok z cytryny oraz cukier - w zależności od tego jak bardzo słodki chcesz uzyskać syrop, jednak im więcej cukru, tym syrop będzie trwalszy. U mnie było to pół szklanki- jest słodki, lecz nie za słodki. Najlepszą trwałość łatwo uzyskać
Kuchnia w Słońcu Skąpanagotowania wywaru wszystko jest już w porządku. Polecam Wam zrobić ten wyjątkowy syrop. Powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO. Składniki: 1 kg kwiatów mlecza (całe główki) 1 litr wody 1 kg cukru 2 - 3 cytryny Sposób przyrządzania: Kwiaty mlecza zerwać i ułożyć na białym papierze, pozostawić na około godzinę, aby uciekły wszystkie owady(...)minut. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić przez lnianą szmatkę, dodać cukier i sok z cytryn. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu, czyli przez około 2 - 2,5 godziny. Tak powstały gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć szmatką. Przechowywać
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżeczka stewii z erytrytolem *można użyć normalnych jeśli możemy jeść gluten Masa jaglana 200g (1 szklanka) suchej kaszy jaglanej 500ml wody 500ml mleka kokosowego 60ml syropu z agawy 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Galaretka 450g truskawek (bez szypułek) 1,5 łyżki soku z cytryny 3 płaskie łyżki stewii z erytrytolem
Fill The Bowlłatwy do wykonania, tylko trzeba wcześniej namoczyć jagody w wodzie. Składniki: - 1/2 szklanki jagód goji, - 1 litr wody, - ok 1/2 szklanki soku z cytryny, - sól himalajska - ew. coś słodkiego do smaku - ja użyłam syrop z mniszka lekarskiego. Wykonanie: Jagody namoczyć w wodzie przez minimum 2 godziny, odcedzić. Jagody odłożyć do zjedzenia :) Do wody dodać wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli
Co na wege obiad?Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć
Świat Smakuodpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 miseczki: 340 g tofu miękkiego (soft) sok z połowy cytryny 1 płaska mała łyżeczka herbaty Matcha cukier puder, lub ksylitol , lub syrop z agawy ( słodzicie czym chcecie, trzeba posłodzić do smaku po prostu) 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: No to tu będzie prosty temat. Żelatynę namoczyłam(...)minimalnej ilości wody. Do miski wrzuciłam tofu i zmiksowałam go porządnie. Dodałam sok z cytryny i słodziłam. Czym? Ja słodziłam cukrem pudrem, bo akurat to miałam pod ręką. Aby było zdrowiej możecie posłodzić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym (uwaga, pamiętamy o dawce dziennej, nie przekraczamy) albo syropem z agawy, albo innym eko słodzidłem :) Serek trzeba mocno posłodzić, bo jak dodamy herbatę
Blondynka Gotuje