cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:21/34)

Naturalne wody smakowe czyli ekspresowe orzeźwienie. Cytryna-mięta: domowa woda smakowa prosty przepis. 478

dodać kostki lodu.     DODATKI do wody smakowej:   Często korzystam ze smakowych dodatków:   wyciśnięty sok z cytryny sprawi, że woda zyska mocniejszy wyraz, świetnie się sprawdzi z dodatkiem miodu.   Jednak moim ulubionym dodatkiem jest odrobina domowego syropu z mięty.   Syrop z mięty  doskonale orzeźwia i rewelacyjnie komponuje się z resztą dodatków.   Świetnie współgra

IzaGotuje
Tort brzoskwiniowy z mango. 271

jego dodatkiem wyszła boska.Składniki:5 jajek1 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl mai ziemniaczanejpuszka brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowesok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30% 500 g sera mascarponenapój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudruczereśnie w syropie do dekoracjiwiórki kokosowe ( do obsypania boków)2 łyżeczki żelatyny spożywczejcukier waniliowy Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami

Malinowe Pocałunki
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 194

gotować przez około 15  min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny (wcześniej dokładnie umyte). Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować  (na bardzo małym płomieniu) 2 godziny do uzyskania gęstego syropu (ja gotowałam ok. 15 minut krócej). Gotowy miód przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić

W kuchni Karmel-itki
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 226

czosnku1 łyżka stołowa białego wina2 łyżki soli morskiej / koszernej1 łyżeczka czarnego pieprzudo glazury: 1 szklanka octu balsamicznego1/3 szklanki dżemu z gruszki2 łyżki miodudodatki:1 duża cebula przekrojona na połowę1 cytryna przekrojona na połowęPrzygotowanie: Czas przygotowanie: 25 minut, Czas grillowanie 120 min.Kurczaki oczyścić, przyciąć nadmiar skóry i tłustych elementów, Przemyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki przyprawy połączyć i natrzeć nią kurczaka(...)się gotować na małym ogniu przez 6-8 minut, często ją mieszać. Kiedy glazura nabierze konsystencję syropu i zredukuję się około o połowę zdjąć z ognia, odstawić na bok i ostudzić. Następnie rozgrzać grilla do średniej temperatury. Do każdego kurczaka włożyć jedną połówkę cytryny i cebuli. Umieścić kurczaki na rożnie i grillować około 1 ½ godziny do 2 godzin. Po pierwszych

naRuszcie
Letni orzeźwiający syrop miętowo-limonkowy 253

jest z cukrem ale dzięki temu może stać w lodówce nawet miesiąc. Syrop ten jest też świetnym dodatkiem do drinków, koktajli i innych letnich deserów. SKŁADNIKI:   1/2 litra wody 1/2 kg cukru 1 limonka duża garść listków mięty (z ok. 15 gałązek) skórka starta z 1 cytryny (ja pominęłam bo nie miałam) 1. Liście drobno mięty posiekać. 2. Wodę

Kto ugości moich gości?
CYTRYNA Z WANILIĄ 93

szklanki cukru trzcinowego 1 / 3 filiżanki rumu 1 laska wanilii Przygotowanie: Cytrynę dokładnie wyszorować i kroimy na cienkie plasterki, układamy w słoiczku, podsypujemy cukrem wstrząsamy lekko słoiczkiem, żeby cukier opadł. Zalewamy rumem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier, żeby uzyskać konsystencję syropu. Na koniec dodajemy laskę wanilii. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża lub łyżeczką wydobywany

Ciastka - domowe słodkości
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 174

łyżki nasion chia (opcjonalnie), 100 ml crema di limoncello lub innego likieru cytrynowego, skórka otarta z połowy cytryny.   Chutney jabłkowo-cytrynowy 3 jabłka, 150 ml crema di limoncello, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 łyżka masła, syrop z agawy lub cukier do smaku.  Przygotowanie: Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema di limoncello i  6 łyżkami

SzczyptaSmaQ
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 137

dosłodzone kilkoma łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i troszkę cynamonu. Mieszam, odstawiam, aby cukier z sokiem oblepił rabarbar słodkim syropem, a ja robię drugie wypełnienie - orzechy włoskie drobno siekam, - mieszam z łyżką miodu i - kwaśną śmietaną, jeszcze kilka kropli soku z cytryny Ciasto po około godzinie poza lodówką rozkładam na oprószonym mąką blacie, jeśli trzeba jeszcze trochę wałkuję, tak na pół

I tu będę miała takie te
Sorbet mocno cytrynowy 268

dole znajduje się również bezalkoholowy zamiennik dla dzieci :) Składniki: (na 2-4 małe porcje) Sok z 2 cytryn małych bądź średnich- bardzo dobrze schłodzonych 500 ml wody łyżka białego wina- w wersji dla dzieci nie dodajemy wina, można dodać syropu śmietankowego lub łyżeczkę cukru waniliowego- rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody- około1 łyżce wody- ostudzić opcjonalnie 2 łyżeczki cukru- rozpuszczone

KreatywnePiny
Domowa frużelina z aronii 255

zjemy całego słoika naraz. A jakiego cukru używasz, to już Twoja własna kwestia i wybór. Lepszy on niż syrop glukozowo-fruktozowy z kupnych dżemów.   Składniki (na 1,8l): aronia pozostała z przygotowania soku sok z 2 pomarańczy sok z 1 cytryny pół łyżeczki cynamonu 0,5kg cukru trzcinowego 0,1kg ksylitolu 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej połowa szklanki zimnej

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Chipsy kiwi z truskawką i suszone truskawki 142

wody 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie  Cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i dodać sok z cytryny. Kiwi obrać ze skórki. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszyć. Wszystkie owoce pokroić w plasterki. Każdy krążek kiwi cienko posmarować przygotowanym wcześniej syropem i nałożyć na niego po plasterku truskawki. Pozostałe truskawki także można delikatnie posmarować przygotowanym syropem, ale nie jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 153

jabłka przypiec. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypywać upieczone róże. Nie wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej. Polecam, zwykła herbata nabiera wspaniałego smaku. Odrobina wlana do wody mineralnej wraz z plasterkiem cytryny smakuje orzeźwiająco

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gotowane jabłka z cynamonem / Cooked apples with cinnamon 159

doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję.WykonanieDo garnka wlać ½ szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dużą kostkę i wrzucić do wrzącego syropu. Gotować ok.10 minut pod przykryciem aż jabłka będą miękkie a część płynu odparuje. Podawać gorące.Życzę smacznego

Świat Smaku
Syrop z kwiatów czarnego bzu 292

polewa się syropem klonowym. Nie będziecie żałować. Możliwości użycia tego syropu są tak ogromne, że nie jesteśmy w stanie wypisać wszystkich. Ale chętnie dowiemy się jak wy go wykorzystujecie. Napiszcie nam o tym w komentarzach.       pół słoika kwiatów czarnego bzu (u nas słoik 3 litrowy) 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Kwiaty bzu należy zrywać(...)bardzo cenny pyłek kwiatowy. Po prostu delikatnie oczyszczamy i obcinamy tyle łodyżek ile damy radę. Zależy nam na samych kwiatach. Im mniej łodyg, tym lepiej, dają one gorzki posmak. Cytrynę parzymy wrzątkiem, szorujemy i tniemy na plasterki. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i czekamy aż trochę przestygnie. Wszystko razem łączymy w dużym słoju

Marder&Marder Manufacture
Pyszny, kremowy sernik Davida Lebovitza 155

cytrynowy. Sam w sobie może nie wygląda bardzo "efektownie", dlatego warto posypać go kandyzowaną skórką z cytryny czy pomarańczy lub podać z sosem owocowym, czekoladowym itp.Użyłam ciastek digestive pewnej znanej firmy i choć niby takie zdrowe, bo pełnoziarniste, a niestety zawierają wszechobecny syrop glukozowo-fruktozowy. Zazwyczaj wybieram produkty, które go nie zawierają, a jest niestety wszędzie! W jogurtach(...)szklanki pokruszonych drobno herbatników digestive (150 gram ciastek) - 75 g masła Masa serowa:  - 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej - 1 szkl. cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej) - 1/4 laski wanilii (ziarenka) - 4 duże jajka w temp. pokojowej  - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie:  1. Piekarnik rozgrzewamy

Kraina Tysiąca Smaków
Torcik jeżynowy 142

żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na kremową masę z 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Białka ubić na pianę dodając 6 łyżek cukru. Wymieszać z masą z żółtek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach przykrytych papierem do pieczenia wyrysować 2 kręgi(...)wody z 1,5 łyżki cukru i połączyć z przetartymi jeżynami. Przygotowanym syropem wysmarować biszkopty. Na jednym biszkopcie zapiąć obręcz tortownicy o średnicy 24 cm. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Przetrzeć 400g jeżyn i wymieszać z 150g cukru i sokiem z cytryny. Całość wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, jogurtem i ubitą śmietaną. Lekko schłodzić. Połową

kuchnia doski