CUKIER + MASŁO + CZEKOLADA (5 min): do małego rondla (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Rozpuszczamy cukier w wodzie na małym ogniu. Kiedy syrop stanie się klarowny dorzucamy masło i połamaną w kostkę czekoladę. Cały czas mieszamy i rozpuszczamy całość na małym ogniu, aby nie przypalić czekolady. Kiedy mamy już aksamitną, jednolitą masę – ściągamy rondel(...)/watch?v=_AirVOuTN_M 3. UBIJANIE BIAŁEK (3 min): do wysokiej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy stopniowo 2 łyżki cukru i łyżeczkę soku z cytryny (chociaż to drugie nie jest niezbędne), cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji (nie ubijajcie zbyt długo, bo całość może się
Nerds Kitchenłyżeczki skrobi ziemniaczanej, 800 g wydrylowanych czereśni, 1/4 szklanki wody, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody różanej*, 450 ml śmietany kremówki**, 4 łyżki cukru pudru, ew. skórka starta z cytryny, garstka pistacji Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Powstałą masę(...)środku delikatna i piankowa. Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;) Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłuskane pistacje
Plate of Joynożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko. Mikserem w salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem. Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo(...)kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek, posypujemy powierzchnię kremu cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli nie posiadamy palnika, to powierzchnię można polać karmelizowanym, melonowym syropem i posypać prażonymi orzechami. Smacznego
Mia Cucina Sofietaupodobań, bo słodkość mango może się różnić). Następnie dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie łącząc obie masy ze sobą. Próbujemy i jeśli masa wydaje się mdła to dodajemy więcej soku z cytryny (lub więcej cukru pudru, jeśli jest za mało słodkie). Można też dodać szczypty kardamonu lub drobno posiekanej mięty dla urozmaicenia smaku, chociaż w WoWie nie ma o tym ani słowa(...)prawie całkowicie zmrożona (po ok. 4h), wrzucamy ją do blendera, miksujemy, wkładamy ponownie do pojemnika i mrozimy przez całą noc. Pamiętajcie, aby za każdym razem dobrze zamknąć pojemnik. 5. SYROP Z OCTU W grze receptura podaje ocet balsamicznym – możecie polać jego odrobiną swoje lody tuż przed podaniem, a fajnie podkręci ich smak. Najlepiej nadają się do tego gęste wersje tego
Nerds KitchenZdrowy koktajl owocowy. Świeżo wyciskany Sok pomarańczy, cytryny i imbiru jest świetny na katar i przeziębienie. Idealny na zwiększanie naszej odporności. Dodatek imbiru działa rozgrzewająco Mało znany owoc Imbir Imbir (Zingiber officinale) to roślina o grubych, mięsistych kłączach, pochodząca z Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę(...)piwa. Jest też składnikiem curry. Imbir jest pomocny w leczeniu zaburzeń trawienia oraz w chorobie lokomocyjnej. Zawiera dużo błonnika, gingainę – enzym przyspieszający trawienie białek. Ciasteczka imbirowe Składniki: 3 łyżki syropu z cukru, 75 g cukru, łyżka wody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonej przyprawy do piernika, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, półtorej łyżeczki mielonego imbiru, starta skórka pomarańczy, 75 g masła, ½ łyżeczki
w mojej kuchniziół i/lub przypraw. Do wytrawnego sosu można dod ać ząbek czosnku, kolendrę, curry lub inne zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon, miód, syrop klonowy, pokruszone orzechy lub migdały. Pierożki można przygotować dzień wcześniej, ich lepienie to świetna okazją do dobrej zabawy, wspólnego spędzenia czasu i nauki gotowania z wykożystaniem zdrowych(...)łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz 250 g twarogu półtłustego, 50 g serka mascarpone, 150 g dyni (polecam Hokkaido), 100 g wędzonego łososia, 2 duże pomidory, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanego oregano, 1 łyżka posiekanej macieżanki lub tymianku, łyżka masła klarowanego lub oliwy, sól i pieprz
SzczyptaSmaQotrzymamy jednorodna pulpe owocowa.Owoce umiescic w szerokim ,plaskim rondlu o grubym dnie.Zasypac cukrem,dodac szklanke wody i ustawic na malym ogniu.Dodac galazke rozmarynu i platki roz.Inna opcja ,to przygotowanie syropu,czyli zagotowanie wody z cukrem i umieszczenie w nim owocow.Gdy cukier sie rozpusci,a calosc zagotuje,zmniejszyc ogien i smazyc okolo 25-30 minut.Zdjac powstale szumowiny.I tak przez 3 kolejne(...)wieksze kawalki moreli beda widoczne i o to wlasnie chodzi.Przed napelnieniem sloiczkow wyparzyc je i dokladnie osuszyc.Pzred napelnieniem sloikow konfiture ostatni raz doprowadzic do wrzenia,dodac sok z cytryny i wylowic galazke rozmarynu.Napelnic sloiczki i gorace zaraz zakrecic.Przy tak duzym udziale cukru i zachowaniu nalezytej czystosci podczas pracy nie ma potrzeby pasteryzacji.Sam cukier jest tu zreszta swietnym konserwantem .Jednak,jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lasyczna lemoniada to kwaskowatość cytryn rozcieńczona wodą z dużym dodatkiem cukru. W sezonie rabarbarowym cytryny można zastąpić równie kwaśnym rabarbarem, który znakomicie łączy się z pomarańczą i ziołami - miętą, stewią, melisą cytrynową, bazylią, tymiankiem lub macierzanką (do wyboru), dając cudownie chłodzący napój na gorące dni :), no i ten piękny landrynkowy kolor... Zamiast białego cukru trzcinowy, miód, ksylitol lub stewia(...)gałązki melisy cytrynowej, 2 gałązki stewi (opcjonalnie), inne świeże zioła wg. uznania. Do podania: woda gazowana lub wino musujące (np. Prosecco), kostki lodu. Przygotowanie: W rondlu zagotować syrop cukrowy (woda, cukier, połowa mięty, połowa melisy, stewia, skórka z jednej pomarańczy cienko obranej), gotować 5 minut. Dodać umyty i pokrojony rabarbar, gotować kolejne 5 minut. Odstawić do wystudzenia
SzczyptaSmaQroztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody) Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do przesianej mąki i ucieramy na gładką, dość gęstą, masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)ściereczką i odkładamy ciasto do wyrośnięcia na około 15 minut. NADZIENIE: 150 g lekko podgrzanej konfitury z róży 80 g zmielonych migdałów Konfiturę odsączamy z nadmiaru syropu i mieszamy z migdałami. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na równe kawałki i wadze 40 g (najlepiej ważyć, żeby
Rozpustne gotowaniegębie, a do tego bardzo efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać do kremu trochę soku z cytryny (lub skropić ciasto sokiem przed podaniem), bo wychodzi ono bardzo słodkie. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego(...)minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki na nadzienie i wierzch: 3 dojrzałe awokado 4-5 łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu ok. 2 szklanki malin Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Przepis
Qlinarnie i Qlinarniepiana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Pianę przekładamy do worka cukierniczego z dużą tylko zakończoną otwartą gwiazdką. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi (moje miały ok 10 cm średnicy) i odwracamy(...)producentem jagodowych lodów, które widzicie na zdjęciach. Oprócz puszystej delikatnej konsystencji (co bardzo ułatwia nabieranie i dekorowanie), plusem są urocze rozetki i śliczne czekoladowe serduszka. Do tego jagodowy syrop! :) Trochę smaku lata, który można zamknąć w pudełku i cieszyć się nim nawet w takie deszczowe dni jak ostatnio. Do przygotowanie dzisiejszego wpisu wykorzystałam jagodowo-waniliowe lody, w sklepach możecie znaleźć
Ciastkozercysobie takie zrobić. Nie byłam jednak pewna, jak... Kiedy w wyszukiwarkę wpisałam kandyzowane plastry cytryny, wyskoczyły mi... Tylko pomarańcze! Byłam tym nieco zaskoczona, ale stwierdziłam, że niedaleko pada cytryna od pomarańczy, i skoro sposób działa z jednymi cytrusami, to z innymi też da radę. Nie myliłam się. Problemem jednak okazał się nie do końca opracowany timing... Gotowałam je godzinę(...)sprawił, że zakochałam się w nich od razu i momentalnie stały się moim ukochanym dodatkiem. Są takie śliczne, że aż szkoda je jeść...Tak sobie myślę, że można do syropu dodać na przykład goździki, i uzyskać dodatkowy ciekawy smak i aromat. A może jeszcze coś innego... Macie jakieś pomysły?Przepis znalazłam u Majany.Kandyzowane plastry pomarańczySkładniki:(na 1 słoiczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDEKORACJA: 100 g czekolady 1 łyżeczka oleju ewentualnie kandyzowana skórka cytrynowa i cukier puder Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miseczki i umieszczamy ją nad gotującą się wodą, miseczka nie może dotykać wody), dodajemy olej i mieszamy. Skórkę cytrynową odsączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z cukrem pudrem (niekoniecznie). Zimne ciastka polewamy czekoladą i ewentualnie posypujemy skórką cytrynową. Gotowe
Rozpustne gotowaniepomstę do nieba: czekolada mleczna 30% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), cukier, syrop glukozowy, masło, mleko zagęszczone słodzone, roztwór cukru inwertowanego, białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E 202) Dużo cukru, chemii, niezdrowego tłuszczu(...)SKŁADNIKI (10 kawałków wielkości tych ze zdjęcia, ok. 500 g): Mleczko: puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (lub agar) 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii Polewa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego 1. Mleczko kokosowe doprowadź
Powiedz dietom nieOstrym nożem natnij skórkę kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał. Następnie natrzyj kaczkę dokładnie z każdej strony solą (także wnętrze) i nafaszeruj ją przygotowaną cebulą, czosnkiem, cytryną i tymiankiem , po czym odstaw na czas przygotowania glazury.W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki glazury i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Rozsmaruj(...)średnim ogniu do zeszklenia. Następnie zwiększ ogień, wlej Porto i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj wiśnie, bulion i dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Podawaj kaczkę z przygotowanym sosem i lekką sałatką.*Porada: Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj go w lodówce.Smacznego!English versionChristmas Roast Duck
karmelowy