cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:22/34)

Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 222

jaja,skórka otarta z 2 cytryn,sok z ½ cytryny,1 łyżka posiekanego estragonu,2 łyżki posiekanej stewii,nasiona z 1 laski wanilii.Spód:100 g ciastek owsianych,½ szklanki mielonych migdałów,3 łyżki masła migdałowego,4 łyżki oleju kokosowego.Sos:Duża garść listków bazyli,Garść listków mięty,3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu,½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych(...)formy, odstawić do lodówki.2. W blebderze umieścić ser, jaja, ksylitom (można go wcześniej zmielić na puder przy użyciu młynka do kawy), skórkę z umytych i sparzonych cytryn, sok z ½ cytryny i nasionka wanilii, zmiksować na gładką masę. Do masy dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać.3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej

SzczyptaSmaQ
Miód z mniszka lekarskiego. 116

sprawdzi się jako dodatek do herbaty, syrop na kaszel, choć ja lubię polewać nim racuszki z jabłkami lub naleśniki... Przepis mam od mojej teściowej, która przygotowuje go według tej receptury od lat. Polecam!!! Składniki na miód z mniszka lekarskiego 600 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza) zbieramy same kwiaty bez łodyżek sok z 1,5 cytryny 1 litr wody(...)miodu cytryny dwukrotnie wyparzam, dokładnie czyszczę szczoteczka, i obieram cieniutko skórkę (ma być sama żółta część, baz białego albedo), moczę ją 24 godziny w zimnej wodzie, następnie cieniutko kroję, odlewam kilka łyżek gotującego się już miodu i smażę skórkę, aż zacznie się lśnić, czyli około 20 minut. Po tym czasie przekładam ja do słoiczka razem z syropem i przechowuję

Rozpustne gotowanie
C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego 157

świątecznych pierniczków:), jak również do twarożku, kanapek i naleśników. Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki orkiszowe z prażonymi jabłkami 146

Podgrzewać na małym ogniu bez mieszania, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Dodać sok z cytryny i jabłka, prażyć 1 minutę. Dodać cukier waniliowy i dalej podgrzewać przez 8 minut.  Nadzienie nałożyć na naleśniki i zwinąć. Podawać z cukrem pudrem, lub z syropem klonowym

Moja Galeria Smaku
Syrop z kwiatów bzu czarnego. 117

znać czy warto :-). Jedno wiem na pewno, syrop w domu mieć warto! Polecam! Składniki na syrop z kwiatów bzu czarnego 25 baldachów kwiatów bzu czarnego (zebranych na uboczu z dala od zanieczyszczeń) 3 litry wody sok z 1 pomarańczy sok z 3 cytryn około 2,8 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku      Świeżo zerwany bez rozkładamy

Rozpustne gotowanie
miód z mniszka lekarskiego i imbiru --- miele con tarassaco e zenzero 213

namoczyć w zimnej wodzie na noc, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny . Wywar odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić i do czystego wywaru dodać imbir ,wsypać cukier i gotować 2-2,5 godziny do uzyskania gęstego syropu. Miód mniszka lekarskiego przecedzić  i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem.W

w mojej kuchni
Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę) 104

osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki pokroić, wykroić gniazdka nasienne i ugotować przez 15 minut. Następnie wyjąć, a do wywaru z gruszek dolać tyle wody, aby uzyskać 1 ½ szklanki. Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kandyzowane Pomarańcze i Cytryny 186

rozpadnie to można odkroić skórkę i użyć ją do dekoracji ciast. Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna 1,5 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Owoce dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować. Do gotującego się syropu włożyć owoce. Gotować na małym ogniu 2 godziny, co jakiś czas przewracając plastry owoców

Mama Gotuje
Syrop z hyćki (czarnego bzu) 226

syropu) 60-70 baldachów bzu Czernego (wielości dłoni) 2l wody 1,8 kg cukru 3cytryny 3limonki 50g kwasku cytrynowego Wykonanie Z bieramy w pełni rozwinięte baldachy z dala od drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek. Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn

Pyry na Gaz
Wegańska babka cytrusowa z avocado 230

mąki pszennej 1 duże avocado 2 duże banany 4-5 limetek/lub 2-3 cytryny, tj. skórka ze wszystkich a sok z połowy 250 g cukru 50 ml mleka sojowego czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli *dodatkowo 100 g cukru lub 100 ml syropu z agawy lub innego wegańskiego „miodu” Przygotowanie (naprawdę zajmuje niewiele czasu, no maksymalnie

greenscarf
Ciasto jabłkowo-serowe 192

proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam marki: SPIŻARNIA 1 łyżeczka cukru pudru Masa serowa: 30 dag twarożku mielonego 400 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu skórka starta z połówki cytryny 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa Masa jabłkowa: 65 dag winnych

Wanilia i Kardamon
Tarta z rabarbarem 151

masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z truskawek 163

godziny do lodówki, aby puściły sok.Truskawki przekładamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny z miąższem i 300 g cukru.Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na dużym ogniu, aby sok z truskawek bulgotał.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się truskawek.Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 2 godzinach, musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk

kulinarnyJa
Sałatka drobiowa z liczi 176

się liczy.    Składniki:  - 2 pojedyncze piersi drobiowe- ziemniaki sałatkowe (ok. 1kg)- puszka liczi w syropie- 1 czerwona cebula- 1-2 ząbki czosnku- świeży koperek- szczypiorek- limonka- sól i pieprz- olej sezamowy- papryki różnego koloruMarynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny)  Piersi drobiowe wcześniej zamarynowałam i włożyłam do lodówki. Po ok. 2 godzinach zawinęłam w folię

mojewypiekiinietylko
Pierniczki drożdżowe 324

opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody, gotować na małej mocy palnika, nie mieszając (można jedynie potrząsać garnkiem), aż woda odparuje, a syrop przyjmie bursztynowy lub nieco ciemniejszy kolor (im ciemniejszy karmel, tym ładniejszy kolor(...)upieczenia, przełamując jeden z pierników - pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, ostudzić - można je od razu dekorować - lukrem (cukier puder dokładnie rozetrzeć z gorącą wodą lub sokiem z cytryny) lub polewą czekoladową, albo pozostawić bez niczego - pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania