cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:13/34)

Dla marzycieli. Syrop z kwiatów czarnego bzu 172

ciągle kwitnie, nie zastanawiajcie się ani chwili - ten syrop to spełnienie najskrytszych kulinarnych marzeń... Syrop z kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 1,3 l syropu) 20-40 baldachów kwiatów czarnego bzu sok z 1 cytryny 1 l wody 1 kg cukru Kwiaty zebrać w słoneczny poranek. Ułożyć na białym papierze i zostawić na 1 godzinę, żeby pozbyć się robczków. Następnie(...)Przesypać je do dużego słoja razem z pyłkiem, który opadł. Wodę, cukier i sok z cytryny zagotować. Gdy cukier się rozpuści, gorącym płynem zalać kwiatki tak, żeby były całkowicie przykryte. Odstawić na 2-4 dni pod przykryciem, raz dziennie mieszając. Po tym czasie syrop przecedzić, a następnie przefiltorwać, na przykład przez filtr do kawy. Zagotować, przelać do słoiczków lub butelek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska) 163

grubym dnem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob z niej ziarenka przy pomocy ostrego noża i przełóż do mleka kokosowego. Dodaj również miód oraz otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj. Do mleka kokosowego wsyp agar i dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Postaw na kuchenkę i zagotuj. Gotuj przez 1-2 minuty (pożądany czas gotowania agaru podany jest przez(...)granatu i podlej kilkoma łyżkami wody. Wsyp cukier lub inny słodzik i wymieszaj do rozpuszczenia. Gotuj przez ok. 10 minut, aż pestki puszczą sok, zaś syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem, schłodź sos z lodówce. Kokosową panna cottę podawaj polaną sosem z granatu. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Łukasza "Plant is food": *** Podoba

Chilli Czosnek i Oliwa
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 202

lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem

SzczyptaSmaQ
Syrop z kwiatów czarnego bzu 87

przetwory z tych białych kwiatów. SKŁADNIKI: - 100 baldachów czarnego bzu - 3 kg cukru - 5 dużych cytryn - 3 litry wody Zrywam ładne, rozwinięte kwiaty czarnego bzu. Robię to delikatnie, ponieważ kwiatki łatwo się obsypują. Układam je przewiewnym, zacienionym miejscu (ponoć promienie słońca spowodowałyby, iż syrop nie miałby już swoich leczniczych właściwości) i pozwalam lokatorom opuścić swoje domostwo. Nie trwa to długo(...)się rozpuścił. Zalewam kwiaty i po jakimś czasie, jak mikstura trochę przestygnie, wyciskam sok z trzech cytryn, a dwie wyparzone cytryny kroję w plasterki. Całość mieszam, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie przecedzam syrop przez gazę lub tetrową pieluszkę, doprowadzam do wrzenia i gorący przelewam do wyparzonych słoiczków, układając je następnie do góry dnem

Wielopokoleniowo
Syrop z kwiatów czarnego bzu 223

sporządzenia niezwykle aromatycznego, bardzo smacznego syropu na zimę, dlatego czym prędzej wybierz się do lasu lub na wieś (koniecznie w słoneczny dzień, w godzinach przedpołudniowych) po dojrzałe, w pełni rozwinięte  kwiaty, bo niedługo zaczną opadać i będzie po... kwiatach :) Składniki: ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru pół cytryny pokrojonej na plasterki(...)pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Oczyszczone kwiaty przekładamy do dużego słoja.  Wodę zagotować z cukrem, dodać sok i plasterki cytryny (lub kwasek cytrynowy). Kwiaty od razu zalać wrzącym syropem, odstawić na 2-4 dni (codziennie mieszać). Po tym czasie przecedzić wywar przez gazę, kwiaty wyrzucić, a syrop rozlać do wyparzonych butelek. Zaleca się pasteryzowanie syropu przez

Domowa Cookierenka Agi
Poncz królewski na sylwestrową noc 139

cytryn 3 pomarańcze 1 ½ cukru 1 butelka białego wina 1 butelka szampana ¼ litra likieru maraskino lub podobny ½ litra rumu Wykonanie: Zagotować syrop z cukru i wody 1:1 ze skórkami z pomarańczy i cytryn. Ostudzić, wyjąć skórki i przecedzić. Dolać wszystkie alkohole, włożyć pokrojone ananasy i schłodzić w zamrażarce

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z jabłkami i musem z pigwy 166

koniec gotowania dodać sok z cytryny; pigwa powinna być miękka, jabłko lekko rozpadające się, a na dnie powinien wytworzyć się lekki syrop. Zestawić z ognia, zmiksować na gładko. Dodać rum z rodzynek i ewentualnie sok z cytryny i cukier. Do gorącego musu dodać żelatynę, dokładnie ją rozpuścić (nie gotować!) i odstawić mus do przestudzenia, mieszając go od czasu do czasu

Kuchnia Prezydentowej
Syrop rabarbarowo-różany i idealny napój na letnie dni! 123

Jeśli chcecie spróbować coś fantastycznego zachęcam do zrobienia tego syropu! Jest fenomenalny! Połączenie rabarbaru z wodą różaną jest idealne!  Przepis od niezastąpionej  Heidi Swanson , z moimi zmianami. Składniki: 500 g rabarbaru, 400 g cukru, 475 ml wody, sok z 1 limonki, sok z 1 cytryny, 4 cm kawałek imbiru, 2 szczypty rozmarynu, 2-3 łyżeczki wody różanej Rabarbar(...)etapie należy przygotować miskę z durszlakiem wyłożonym gazą. Rabarbar dokładnie odcedzamy przez sitko, a odsączony płyn przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonki. Gotujemy ok. 20 min do czasu, aż syrop zacznie gęstnieć. Ściągamy z ognia, kiedy syrop będzie już wystudzony dodajemy do niego wodę różaną. Przelewamy do słoika/buteleczki i przechowujemy w lodówce. Taki syrop może

Plate of Joy
Ciepłe lody 183

chyba wszyscy ; to wspomnienie z dzieciństwa.     Składniki: -1/2 szklanki wody -1,5 szklanki cukru -3 białka -łyżeczka octu -sok z cytryny -wafelki do lodów    Z wody, cukru i octu gotujemy syrop (" do nitki ").    Białka ubijamy na sztywna pianę.    Do piany cienkim strumieniem wlewamy syrop, ciągle mieszając.    Miskę z pianą

Maminek kulinarny
Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie. 173

syropu z agawy 150ml mleka migdałowego 100ml mleka kokosowego 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki soku z cytryny Góra 1 tabliczka czekolady 5 kopiastych łyżeczek dżemu wiśniowego 2 łyżeczki syropu z agawy   Sposób przygotowania Spód Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy w siekaczu (z dużym kielichem) z płatkami owsianymi. Dodajemy resztę składników

Fill The Bowl
Koktajl z pieczonymi truskawkami i lodami waniliowymi 170

Palce lizać! Pyszny, gęsty koktajl. Truskawki pieczone z cytryną mają fantastyczny, zupełnie inny niż świeże, smak. A do tego lody waniliowe - u mnie domowe.  Koktajl jest dosyć gęsty, łatwiej go zjadać łyżeczką niż popijać. Świetny dodatek do owoców i np do pierogów z truskawkami. Jeżeli wolicie rzadszy - dodajcie więcej mleka. Nieco zmieniony(...)przepis z  tej  strony Składniki (3 - 4 porcje) pieczone  truskawki: 500 g truskawek 3 do 4 łyżki cukru lub 2 -3 łyżki syropu klonowego Szczypta soli 4 do 5 cienkich plasterków cytryny na koktajl: 180 - 200 g   lodów waniliowych, najlepiej domowych 200 ml  mleka 10 listków mięty + upieczone truskawki przygotowanie Przygotować truskawki Rozgrzać piekarnik

Stare Gary
Czekoladowa pychotka z morelami. 101

masła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych oczkach ) 40 ml nalewki morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały(...)dekoracji Sposób wykonania : Świeże morele zlać krótko gorącą wodą i obrać z skórki. Przekroić na połówki i usunąć pestki ( Morele z puszki osączyć z syropu ). Owoce wsypać do miseczki i skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać płatkami migdałowymi. Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier,cukier waniliowy, sól i wymieszać wszystko razem.Jajka ubić

Przepisy i porady kulinarne
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 143

SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju NADZIENIE: 250 g mielonego, białego sera 2-3 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada trochę  kandyzowanej skórki cytrynowej      Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy drożdże z cukrem

Rozpustne gotowanie
Bananowy song 212

jednej szklance idealnie łączy się słodkość likieru bananowego z kwaśnym smakiem limonki i cytryny. Koniecznie spróbujcie! :) Składniki: 30ml wódki 150-200ml soku limonka-cytryna kilka kropel likieru bananowego 10-15ml syropu blue curacao lód Sok, wódkę i lód mieszamy i wlewamy do szklanki. Następnie dodajemy likier bananowy, a na końcu, cienkim strumieniem wlewamy syrop, tak aby osiadł

Czerwona Porzeczka
Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu 138

mogę. Sprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest aby przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód

Kuchnia po mojemu