cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:16/34)

Pierś z kaczki z puree z kalafiora, chrustem z palonego pora oraz kurkami 202

oliwy z oliwy - 4 łyżki miodu - sól, czarny pieprz - 1/2 soku z pomarańczy - 100 g kurek - 2 łyżki masła - syrop różany - 1l mleka - 50 ml śmietanki 36% - olej do smażenia Porcja dla 2 osób. Najpierw przygotowujemy pesto. Rukolę, sok z cytryny, oliwę z oliwek,3 łyżki miodu, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Teraz kolej na kalafiora. Kalafiora gotujemy(...)mocno brązowa. Pierś przewracamy na drugą stronę i wtedy dodajemy sok z pomarańczy (polewamy sokiem obok mięsa). W międzyczasie na maśle smażymy kurki pod koniec dodając sól, pieprz i syrop różany. Dodatkowo na rozgrzany głęboki olej wrzucamy pora pokrojonego w cienkie paseczki, jak mocno zbrązowieje to wyciągamy i w ten sposób otrzymujemy chrust z palonego pora. Gotowe danie układamy

Kuchenne Wariacje
Nalewka na rozmarynie 129

około 2 tygodnie. Po tym czasie nalew przelewamy przez czystą, płócienną ściereczkę i odstawiamy na bok. Z cukru, wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką

Kuchenna Kontrrewolucya
Finezyjne ciasto makowe 389

mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra) pół szklanki wody kostka masła Wykonanie: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną(...)Przygotować krem: Syrop, cukier zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać

kgwjanczewo
Truskawki na zimę 238

Rozsmakowana rodzina chciała więcej i tak oto przytargałam do domu 4 kilo truskawek, z których zrobiłam konfiturę. W bonusie mam jeszcze cudny syrop truskawkowy. Konfitura truskawkowa z wanilią składniki: 4 kg truskawek 8 łyżek miodu sok z cytryny laska wanilii wykonanie: Umyte i osuszone truskawki pozbawiłam szypułek. Włożyłam do garnka z grubym dnem i dodałam miód. Użyłam go zamiast cukru(...)truskawki się lekko porozpadały. dodałam wtedy soku z cytryny do smaku. Do połowy truskawek dodałam miąższ z wanilii. Gdy konfitura miała odpowiadającą mi konsystencję przełożyłam ją do przygotowanych wcześniej słoików, które natychmiast zakręciłam. Tak przygotowane słoiki można jeszcze włożyć do piekarnika na 10-15 minut by mieć pewność, że konfitura i syrop się nie zepsują

Przysmaki Karolki
Weekendowe śniadanie. Gofry ziołowe z kwiatami czarnego bzu i owocami 179

szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek (opcjonalnie), 1/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią, 250 g borówek amerykańskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Do podania: owoce sezonowe, domowe konfitury, cukier puder, syrop klonowy lub miód. Zastawa   Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, białka ubić(...)Kujawski ziołowy "cytryna z bazylią", wodę gazowaną i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.    Do masy dodać białka, borówki i kwiaty czarnego bzu, delikatnie wymieszać łyżką żeby składniki się połączyły.   Piec w  gofrownicy  7-8 minut.    Na upieczone gofry wyłożyć konfitury lub owoce, posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym

SzczyptaSmaQ
Baklawa 127

powstała moja wersja balawy. Podobno pyszna;) Składniki Gotowe ciasto filo (do kupienia w sklepach sieci Kuchnie Świata lub Almie) Syrop 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 3 całe goździki Sok z połowki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 2 goździki Nadzienie ozechowe 2 szklanki orzechów włoskich - zmielić w malakserze 1/2 szklanki cukru łyżeczka

Kulinarne Inspiracje
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 141

łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą

Mieszam w Garnku
Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną 178

następnie skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min. Morele dzielimy na połowę, wyjmujemy pestki. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Dodajemy morele i podsmażamy je w syropie. Po połówce moreli układamy na gorące mini tarty, polewamy powstałym syropem z ich smażenia. Tarty ozdabiamy nitkami z karmelu. Smacznego

Moniki Smakołyki
3. Pancakes z ricotty 154

otrębów (jakichkolwiek, ja dałam owsiane) - 60g mąki (jakąkolwiek, ja dałam pełnoziarnistą żytnią) - pół szklanki mleka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - łyżeczka skórki cytryny w proszku (można dać startą świeżej) - łyżka miodu (można dać syropu klonowego) - szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a żółtka z resztą składników miksujemy. Ubite wcześniej białka

Be Fit Be Strong
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 124

kwiatów czarnego bzu, więc ta lemoniada będzie u mnie często gościć. W wersji dla dorosłych proponuję podawać z odrobiną rumu;) Składniki: 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu ( przepis ) 1 litr wody mineralnej 1 cytryna pokrojona w plastry 1 limonka pokrojona w plastry listki mięty kostki lodu Przygotowanie: W dużym dzbanku mieszamy wszystkie składniki i gotowe

Smakowity Blog Kulinarny
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 208

wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem i bez wyrzutów, w końcu to Tłusty

BaRepas
Dżem truskawkowy z nasionami chia i wanilią 189

nieduży ogień i dusimy ok 15 min. W tym czasie od owoców wydzieli się dużo soku, który odlewamy (można zrobić z niego syrop truskawkowy bądź likier). Do owoców dodajemy ksylitol, ziarenka z jednej laski wanilii, sok z cytryny i dalej dusimy, Dodajemy nasiona chia ( ja swoje zmiksowałam w młynku, dzięki czemu nie czuć ich "pestkowej konsystencji"). Dusimy jeszzcze

DefinicjaSmaku
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 158

Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI(...)skórkę otartą z cytryny.  Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami

La grande e la piccola cuoca
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 158

Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI(...)skórkę otartą z cytryny.  Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami

La grande e la piccola cuoca
Nalewka z mleczy, cytryny i miodu 169

jednak "surowizny" zaraz po zalaniu syropem z wody i miodu i... nie mogę się doczekać, kiedy już odstoi swoje! Bardzo ciekawy pomysł na nalewkę, wygrzebany niedawno z internetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr (dość ciasno napakowany) kwiatów mleczy (mniszka lekarskiego) 1 duża cytryna 400 ml spirytusu  600ml wody(...)miejsca, w którym były zbierane. Wrzucamy je do wysokiego słoika i zalewamy spirytusem. Z wody i miodu sporządzamy syrop, który pozostawiamy następnie do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie już przynajmniej w temperaturze pokojowej, dolewamy go do kwiatów i spirytusu. Cytrynę parzymy we wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w grubsze plastry i wrzucamy

Kuchenna Kontrrewolucya