szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, kiedy piana(...)Moja rada: tort warto zrobić dzień przed imprezą, wieczorem, aby w nocy mógł spokojnie wystygnąć i dobrze się kroić. Przekroić tort na trzy blaty. Każdy z nich polać równomiernie syropem. Śmietankę kremówkę koniecznie schłodzić dobrze w lodówce (minimum godzina chłodzenia). Ubić, aż trochę zgęstnieje i dodawać po łyżce mieszankę cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan fixu. Miksować, aż powstanie
Kulinarne Inspiracjeżółtka farsz: 1/2 szklanki kaszy perłowej (100g) szczypta soli 1 szklanka mleka (250ml) 1 laska wanilii lub syrop 4 łyżki stołowe cukru kryształu 4 żółtka 500g śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki 3/4 szklanki brązowego cukru (150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy Wykonanie:ciastoWymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę
Gorący kąsekJak jest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.Składniki:1 butelka syropu miętowego (250
Kuchnia domowa Aniskórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze ze skórką 2 cytryny ze skórką 100 g suszonych fig 100 g rodzynek migdały Na 1 kg owoców: 1 litr spirytusu chłodny syrop z 0,5 litra wody zagotowanej z 0,25-0,5 kg (w zależności od gustu) cukru Ratafię najlepiej wykonać
Weekendy w domu i ogrodzietakiej odsłonie. Składniki 2 jajka 1 dojrzałe awokado 2 ogórki gruntowe sałata fryzyjska czarne oliwki sok z cytryny sól morska świeżo mielony czarny pieprz Sos: 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki oliwy z oliwek półtora łyżeczki musztardy sarepskiej półtora łyżeczki syropu klonowego Przygotowanie Ugotowałem jajka. Po obraniu pokroiłem na ćwiartki, doprawiłem solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowałem sos mieszając składniki
R'n'G KitchenWiosną nasze ogrody są pełne kwitnących żółtych mleczów. Warto je wykorzystać i przygotować z nich pyszny syrop. Ma on wiele właściwości leczniczych. Jest doskonały na przeziębienie, ma wiele cennych witamin i minerałów. SKŁADNIKI: 300g świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza), 1,5 cytryny, 3 szklanki cukru, 5 szklanek wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam(...)wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce. 2. Następnego dnia napój przecedzam. Wsypuję cukier. Gotuję na małym ogniu około 2,5 godziny. 3. Gdy syrop lekko zgęstnieje gorący przelewam do słoiczków. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Tak pozostawiam je na 3 godziny. Gotowy syropek
Tradycyjna kuchnia Kasiostrzem noża wyskrob ze środka ziarenka. Owoce wrzuć do rondla (lub na patelnię), wsyp brązowy cukier, ziarenka wanilii, dodaj sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu przez około 5-10 minut, mieszając i podlewając syropem z owoców. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Przygotuj « pain perdu » : na dużej patelni rozpuść masło. W misce ubij trzepaczką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać
Kuchnia Babci Basiśmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu Dekoracja: polewa czekoladowa wisienki kandyzowane bita śmietana czekoladowe serduszka
Wanilia i Kardamonwyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 25 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić.Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Ciemno, zimno... Pogoda coraz bardziej mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeborówki z jogurtem greckim, przykryte muesli. Muesli składa się z podpieczonych w piekarniku płatków owsianych, pestek słonecznika i płatków migdałowych z syropem klonowym. Syrop klonowy możecie zastąpić miodem lub syropem z agawy. Mogę śmiało rzec, że to śniadaniowa rozpusta :) Jest to doskonałe śniadanie dla osób zapracowanych i mających mało czasu rano. Wszystko możemy przygotować wieczorem, wystarczy zamknąć słoik i włożyć(...)płatków migdałowych 1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. 2. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Owoce włożyć do miseczki, polać sokiem z cytryny. Dodać cukier puder, wymieszać i odstawić. 3. W miseczce wymieszać płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe. Dodać syrop klonowy. Wymieszać. Muesli przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić
Moja Galeria Smakubardzo dobrego smaku, ale syrop można użyć też bardziej tradycyjnie, czyli brać go na łyżeczkę :) W letnie dni można stosować go jako dodatek do wody mineralnej, ale też doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników i racuszków :) mówiąc w skrócie samo zdrowie :) Składniki: 20 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr wody 1kg cukru 2 cytryny Świeże kwiatki czarnego(...)litrowego). Następnie zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy do chwili, gdy całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, po czym gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Po tym czasie syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy do górny dnem na około 10 – 15 minut. Dla wszelkiej pewności można
Smakowy Rajcudownie aromatycznym. Mam nadzieję, że udało mi się to w miarę poetycko opisać, ponieważ (od dziś) uważam, że dodatek syropu z kwiatów bzu to poezja w najczystszej postaci. Składniki: 25-30 kiści kwiatów czarnego bzu (nie przekwitniętych, nie zsuszonych) 4 cytryny (wyszorowane i sparzone) 2 limonki (j.w.) 2 kg cukru 2-3 l wody kwasek cytrynowy (2-3 łyżki, opcjonalnie(...)lekko odciskamy kwiaty i plastry cytryn. Nie należy przejmować się malutkimi muszkami czy innym robactwem, wszystko pozostanie na ścierce i nie ma obaw, że zaszkodzi nam lub wpłynie na smak. Jeśli na dnie miski powstała skorupa z cukru należy zalać ją filiżanką wody i podgrzać scukrzony sok i przecedzić. 5. Podobno nie trzeba syropu gotować przed zamknięciem butelek
Kuchnia Prezydentowejcórce. Syrop taki jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego zalety są nieocenione. Można złagodzić kaszel, wzmocnić organizm i dać mu porządnego kopa, dzięki bogatym składnikom odżywczym. O cudownym smaku nie wspomnę. SKŁADNIKI : (składniki na 3 słoiki w różnych wersjach) miód płynny ok 1 słoik (użyłam z mniszka, może być równie dobrze inny prawdziwy) 1 limonka 2 cytryny(...)płucach i oskrzelach. Jest bogaty w witaminy K, A, C i E, oraz olejki eteryczne tymol, karwol o działaniu rozkurczowym i bakteriobójczym. Wariant 3 Cytryna, imbir, miód. Imbir obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce. imbir - działa przeciwobrzękowo zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. Przynosi ulgę chorym stawą poprzez
Basia w kuchnipozostawić na noc. Następnego dnia w garnku o grubym dnie zagotować wodę z pozostałym cukrem powoli doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 5 minut nie mieszając. Zdjąć garnek z palnika i ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli zagotować. Gotować 30-35 minut. Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do wcześniej
chili & sugar