cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:14/34)

Odchudzone naleśniki z serkiem i sosem brzoskwiniowym (194 kcal) 273

rzepakowego) jajko Farsz: 200 g chudego twarogu 4 łyżki mleka łyżeczka cukru połówka brzoskwini z puszki Sos brzoskwiniowy: 2 brzoskwinie z puszki 4 łyżki syropu z brzoskwiń łyżka miodu sok wyciśnięty z połówki cytryny Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i na niej smażymy wszystkie naleśniki. Twaróg rozdrabniamy widelcem

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowy deser sernikowy z jagodami 189

szybki deser z orzeźwiającą cytrynową nutą i jagodami Składniki: około 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania) 90 g jogurtu naturalnego sok z cytryny 2-3 łyżeczki cukru lub miód do smaku 2 łyżeczki soku truskawkowego lub syropu 2 łyżki jagód Przygotowanie: Serek mascarpone łączymy z jogurtem naturalnym, łyżeczką soku truskawkowego i cukrem (lub miodem). Następnie dodajemy kilka kropli soku

Słodkie okruszki
Jaglarnik 143

morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka  ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne(...)ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec dodaj do kaszy ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj. Pachnącą masę przełóż do blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj też łyżkę budyniu oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Całość przełóż ponownie do rondla, w którym gotowała się kasza.  Gęstą część mleka

Roślinna - blog wegański
Energetyczny deser bez pieczenia i gotowania. Zdrowy, ekologiczny i smaczny. Prosty przepis. 214

salaterkach. Proponuję wybrać niewielkie naczynia bo deser będzie bardzo sycący i słodki.   Zmiękczone orzechy nerkowca blendujemy, dodajemy na koniec sól himalajską, sok z cytryny i miód.     Zostało nam jeszcze kilka sztuk leczniczego syropu z mniszka lekarskiego. Sprawdź tutaj.     Wszystkie te dodatkowe składniki dodajemy i dozujemy bazując na smaku masy.   Tak uzyskaną masę wykładamy

IzaGotuje
Sałatka z jarmużem i jabłkiem 158

postaci surowej :) Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia " Składniki: 150 g jarmużu (waga bez łodygi) 1 jabłko 70 g płatków migdałowych Dresing 5 łyżek syropu klonowego 3 łyżki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Jabłko pokroić w małą kostkę i skropić z sokiem z cytryny. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Jarmuż pokroić

Delicious Titbits
Gruszki na ... migdale 193

wszystko z wyraźnym posmakiem migdałów ... Pychota!  Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi ciasto może pretendować na świąteczny stół.  Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka(...)cukrem oraz skórką cytrynową, gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować je około 20 minut.  Kolejno wyjąć gruszki, odstawić do wystygnięcia. Pozostałość zredukować i wykonać słodki syrop, który można wykorzystać do polania gruszek przed podaniem.  Jajka (w całości) należy utrzeć z cukrem na gładką masę.  W jednej misce należy połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać

Garniec Magalie
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 185

jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana -kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku z cytryny -łyżka cukru pudru -łyżeczka masła Topimy masło w rondelku, wrzucamy owoce, podsmażamy i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy cukier i sok z cytryny. Podsmażamy

BaRepas
Herbata według Blondynki, czyli cynamonowo - pomarańczowe szczęście ;) 188

zaparzyć ją z  kawałkiem kory cynamonu, dodać plaster świeżej pomarańczy i plasterek cytryny. Taką herbatę pija mój syn. Ja do swojej zamiast plastra świeżej cytryny dodałam plasterek cytrynki w rumie plus 1 łyżeczkę syropu z tego właśnie słoiczka ETERNO . Właścicielka tej firmy wiele razy wspominała o wyjątkowości cytrynek z rumem, opowiadając ciekawą ich historię. Nie rozumiałam, dlaczego tak się

Blondynka Gotuje
Gruszki w syropie z miodem. 196

cytryny i włożyć do niej na 2 minuty obrane gruszki, następnie wyjąć je i opłukać zimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu, aż syrop zrobi się przeźroczysty. Gruszki wsypać do czystych słoików, zalać gorącym syropem, do każdego słoika dodać łyżkę miodu. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować

Przepisy i porady kulinarne
SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO 126

odtruwające. Kwiaty na syrop najlepiej zbierać na łąkach, aby uniknąć zanieczyszczeń. Najlepiej to robić, gdy kwiat jest najbardziej otwarty, jego płatki mają wtedy najwięcej smaku i aromatu. Przed gotowaniem rozsypać kwiaty na białym papierze, ułatwi to oczyszczenie ich z robaczków. SKŁADNIKI: 300 kwiatów mniszka lekarskiego (same łebki) 1 litr wody sok z 1 1/2 cytryny 1 kg cukru(...)godziny w chłodne miejsce, aby zrobił się mocny napar. Po tym czasie wywar odcedzić przez sito, wyciskając dodatkowo kwiaty. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż syrop zacznie gęstnieć, a konsystencją przypominać lejący miód. Przechowywać w słoiczkach. Specjalne podziękowania dla Halinki, która z poświęceniem zbierała dla mnie mniszki na własnej działce

Kuchnia w opałach
Zimna miska według Duńczyka 179

orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego 1/4 łyżeczki soli 45 g ciemnego(...)orzechów laskowych 45 g masła Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wlać syrop, zmiksować. Powoli dodawać maślankę i skyr, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na plastry, umieścić w garnuszku razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka, dołożyć wszystko do rabarbaru. Zagotować; gotować na małym ogniu przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie muffiny z granolą 169

soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub  ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę(...)sodę i sól. W osobnym naczyniu przygotuj roślinną „maślankę” : do podanej ilości mleka wlej 2 łyżki soku z cytryny, zamieszaj i odczekaj 3 minuty. „Maślankę” wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek

Roślinna - blog wegański
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 329

Cytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński.Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym. Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)miksowaniu uniknie się grudek.  Do dużej miski pokroić w mniejsze kawałki miękkie masło i dodać cukier. Utrzeć za pomocą miksera na jasny puch, a następnie dołożyć skórkę z cytryny. Nadal miksować, stopniowo wbijając po jednym jajku i łyżce przesianej mąki. Ważne: mieszać tylko w jednym kierunku! Ta "babcina rada" jest potwierdzona naukowo. Mąka zawiera bowiem gluten

Grunt to przepis!
Cytrynowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 204

oleju słonecznikowego 1 jajko 400 g jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej sok i skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru pudru dowolne owoce: brzoskwinie, truskawki, jagody (u mnie brzoskwinie z puszki odsączone z  syropu) Owoce użyte do ciasta nie mogą być za duże. Należy je pokroić na cienkie plasterki/kawałki. Blaszka powinna mieć wymiary

Chocolate Muffin Blog
Czas na piknik! Burgery z łososia z grillowanym ananasem i lemoniadą miętowo-truskawkową 152

plasterki pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny * PRZYGOTOWANIE Burgery Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie. Uformuj 4 burgery i smaż(...)blenderem i przecedź je przez sito, aby pozbawić ich pestek. Truskawkową pulpę wlej do rondla, zasyp cukrem i gotuj przez około kwadrans, aż powstanie syrop. Połącz go z miętowym naparem i sokiem z 1 cytryny. Przelej do naczynia i dodaj pokrojone na kawałki plasterki cytryny oraz listki świeżej mięty. * * Specjalne podziękowania dla mojej modelki - Kasi, która zechciała zabrać

Food Square

Proponowane wyszukiwania