cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:19/34)

Panierowany owczy ser 179

łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą 1 łyżka oliwy Przygotowanie   Z sera uformowałem kulki , panierowałem

R'n'G Kitchen
Ulubiony tort Marcello 831

gram spirytusu Ponadto 10 dag migdałów 10 dag rodzynek 1 czekolada pokrojona drobno 10 dag orzechów 1 słoiczek wiśni drylowanych zalanych syropem ze spirytusem lub dżem wiśniowy Poncz 1 szklanka wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier dalej ubijając aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy

kgwjanczewo
Egzotyczny drink z mango i marakują. 195

schłodzonym alkoholem to istny raj dla kubków smakowych. Koniecznie spróbujcie, ale uważajcie bo jest uzależniający ! :) SKŁADNIKI : 60 ml wódki 20 ml syropu z marakui 40 ml soku pomarańczowego miąższ z połowy bardzo dojrzałego mango sok z 1/4 cytryny lód  6-8 kostek SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. 2. Przelać do szklanki i udekorować ulubionymi

DefinicjaSmaku
Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu 175

pozostawiamy niemyty (spłukalibyśmy pyłek) a jedynie sprawdzamy czy w baldachach nie ma robaczków. Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz dokładamy kwiatki bzu oberwane z gałązek. Całość miksujemy na gładko. Dosładzamy wg gustu cukrem, syropem z agawy lub miodem. Serwujemy zmieszany z kruszonym lodem

Pyry na Gaz
Sok z wiśni 152

Przygotowanie:       Wiśnie myjemy i drylujemy. Następnie zasypujemy je cukrem. Odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy na gazie sok wiśniowy. Od momentu zagotowanie gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Gorący syrop przecedzamy przez sitko i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy

Aga w kuchni
Syrop Truskawkowy 171

odlewałam. Kiedy uzbierało mi się go trochę, zagotowałam go i po przelewałam do buteleczek. Powstał syrop truskawkowy, który potem używałam go do Truskawkolady, napoju, który tak sobie w domu nazwaliśmy. Składniki: 1200 g truskawek 300 g cukru białego lub trzcinowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Truskawki opłukałam w letniej wodzie, skropiłam sokiem z cytryny i zasypałam cukrem. Wymieszałam i odstawiłam

Blondynka Gotuje
Świąteczna babka z makiem, korzennymi jabłkami i cynamonem 142

jest syrop, który wytworzył się podczas smażenia jabłek. Pachniał tak niesamowicie, że postanowiłam nim posmarować jeszcze gorące ciasto. Efekt? Babka pachnie świętami :) I tak smakuje:) Gorąco Wam polecam ten przepis - od dziś to jedna z moich ulubionych babeczek :)   Składniki: 300 g jabłek 1 łyżka masła 250 g cukru 2 łyżeczki cynamonu skórka i sok z jednej cytryny 6 jajek(...)Jajka ubijamy z resztą cukru (150 g) na puszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej usmażone jabłka. UWAGA: syropu, który wytworzył się w czasie smażenia jabłek nie należy wylewać! Będzie jeszcze potrzebny na samym końcu. Ciasto

My simple kitchen
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 289

tryb jesienno - zimowy. Ale w kuchni zawsze robię to na co mam ochotę. Ten sernik powstał w mojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO. Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi  z Kwestia Smaku. Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka(...)zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według

Blondynka Gotuje
Konfitura Truskawkowa z Miętą i Cukrem Trzcinowym 168

musiałam jakoś przyspieszyć proces smażenia, ale to wcale nie było złym posunięciem, bo przy okazji uzyskałam pyszny syrop truskawkowy , a konfitura nie ucierpiała na tym ani w smaku ani konsystencji. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru trzcinowego sok z połowy cytryny 10 gałązek świeżej mięty Wykonanie: Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam

Blondynka Gotuje
Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla 207

koniec grillowania. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno posiekane 4 szklanki jagód ¼ szklanki Whiskey 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sriracha 1 łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużej płytkiej patelni podsmażyć szalotkę

naRuszcie
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 219

blaty. Odstawiam. nadzienie: *** 250 g dżemu morelowego 100g dżemu wiśniowego sok z 1/2 cytryny (do zagęszczenia masy) ok. 50 ml rumu 50g cukru 60 ml wody W małym rondlu mieszam wodę z cukrem, doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i dodaję 2/3 podanej ilości rumu. Powstałym syropem obficie nasączam biszkopt, aby nie był suchy i miał bardzo lekko alkoholowy posmak

W kuchni Karmel-itki
Syrop z mniszka lekarskiego (miodek majowy) 190

godzinach przedpołudniowych - wtedy są najbardziej rozwinięte, a także mają więcej smaku i aromatu) i przygotować domowy syrop, który w smaku przypomina miód, dlatego zwany jest majowym miodkiem. Syrop jest bardzo zdrowy - poprawia trawienie, wzmacnia organizm,  jest także niezastąpiony w walce z infekcjami i przeziębieniem. Do tej pory znałam ten leczniczy chwast pod trzema nazwami: mniszek, dmuchawiec i mlecz(...)czasie przecedzamy wywar przez gazę, kwiaty wyrzucamy, a wywar wlewamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 2-3 godziny (co jakiś czas mieszając) - do uzyskania konsystencji syropu. Kiedy zacznie się pienić tzn., że syrop jest już gotowy i można go rozlać do słoiczków (warto zrobić próbę gęstości i kapnąć

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka z pigwy japońskiej 169

małe żółte jabłuszka i różnią się smakiem od tradycyjnej pigwy, są kwaśne i zbliżone smakiem do cytryny. Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do herbaty, czy zrobić z niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako(...)miesiąc, by dobrze przeszła (im dłużej postoi tym bogatszy smak i aromat będzie miała). Po tym czasie nalewkę można odcedzić i przelać do butelek, a owoce jeszcze raz zalać syropem z rozpuszczonego cukru i alkoholem. Owoce pigwy są bardzo aromatyczne i można je zalewać kilka razy. Jednak jeśli ktoś planuje zalać pigwę tylko raz, może pozostawić owoce w nalewce

Smakowy Raj
Drożdżowe racuszki jaglane z mielonym lnem i owocami 196

Od kilku dni chodziły za mną placuszki. Najchętniej drożdżowe - znacie moją słabość do drożdży! Koniecznie podawane z owocami! Dzisiaj mogę je Wam zaprezentować :)  Placuszki drożdżowe

Plate of Joy
Syrop truskawkowo rabarbarowy 139

może dlatego tak je uwielbiam. Teraz przedstawiam Wam już chyba ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem truskawek i będę niecierpliwie oczekiwała kolejnego. Przepis podpatrzony tutaj . Bardzo mi ten syrop zasmakował, jest idealny na takie upalne dnie jak dzisiejszy. Pić sobie sok z dodatkiem lodu w cieniu, gdzie dookoła skwar. Dżem, który powstał, jako efekt uboczny soku jest pyszny(...)Przepis cytuję: Składniki: - 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny   Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie do garnka dolewamy wodę

dom-agi.pl
Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 213

bazie oleju, wody i ziół. Kilka kropel daję również do domowego soku marchewkowego, który codziennie robi mi moja babcia. Syrop z dzikiego bzu jest dla mnie również ogromną nowością, a skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce, ale na co dzień wlewam go do zielonej herbatki z cytryną, pigwą i imbirem. Na tą porę

Czarnawisienka
Lody sorbetowe z melona 206

foremek: 500 g melona cantalupa lub miodowego 250 ml wody 125 g ksylitolu lub cukru sok z 1/2 cytryny 3 łodyżki mięty Wykonanie: cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić miąższ z melona zblendować na gładkie puree, następnie połączyć z syropem. Wymieszać i napełnić foremki, ufiksować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
miód z mniszka lekarskiego ---- miele con denti di leone lekarskiego 175

kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny. Wywar odstawić  na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować około 2 godziny do uzyskania gęstego syropu. Miód mniszka lekarskiego przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem

w mojej kuchni
Naturalne wody smakowe czyli ekspresowe orzeźwienie. Cytryna-mięta: domowa woda smakowa prosty przepis. 510

dodać kostki lodu.     DODATKI do wody smakowej:   Często korzystam ze smakowych dodatków:   wyciśnięty sok z cytryny sprawi, że woda zyska mocniejszy wyraz, świetnie się sprawdzi z dodatkiem miodu.   Jednak moim ulubionym dodatkiem jest odrobina domowego syropu z mięty.   Syrop z mięty  doskonale orzeźwia i rewelacyjnie komponuje się z resztą dodatków.   Świetnie współgra

IzaGotuje
Tort brzoskwiniowy z mango. 296

jego dodatkiem wyszła boska.Składniki:5 jajek1 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl mai ziemniaczanejpuszka brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowesok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30% 500 g sera mascarponenapój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudruczereśnie w syropie do dekoracjiwiórki kokosowe ( do obsypania boków)2 łyżeczki żelatyny spożywczejcukier waniliowy Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami

Malinowe Pocałunki