rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy(...)garnku roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier, gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość
Bon Appetit Małgorzatykażdej strony. Na półmisku układamy liście i kwiaty jarmużu oraz smażone pędy sosny. Polewamy tłuszczem ze smażenia lub innym ulubionym sosem. Wykładamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego ! Rybę smażyłam na nowej patelni. Moja opinia testu poniżej: O patelni Ballarinii lini Lucca Ma granitową powłokę, która pod żadnym pozorem nie przywiera. Można smażyć bez tłuszczu! Dużą zaletą powłoki(...)odpryskuje teflon. Patelnia nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest mega, mega lekka jak piórko! Patelnia świetnie sprawdza się zarówno jako rondel w którym robiłam syrop z mniszka lekarskiego! Dwa uchwyty ułatwią przesuwanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni, więc można utrzymać ciepłą potrawę w piekarniku
Bon Appetit Małgorzatycukru 30 ml wody A jak to zrobić: W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd. W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier i sok z cytryny. Gdy masło zacznie się roztapiać roztrzepać całość rózgą, aż masa stanie się jednolita. Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i schłodzić(...)każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut. Beza. W rondelku zagotować wodę z cukrem. Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić). Białka wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę. Mikser nastawić na średnie obroty i, stopniowo wlewając gorący
Kuchnia w opałachskończysz sernik i obie masy stężeją (serowa i truskawkowa). Tak więc zostawiamy biszkopt w spokoju :) Mus truskawkowy: ok. 200 g zmiksowanych truskawek cukier do smaku (można posłodzić miodem akacjowym, syropem z agawy itd.) duża garść listków świeżej bazylii 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 150-200 ml wody 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody Tu temat jest prosty(...)musu, wymieszałam łyżką i wstawiłam do lodówki. Zabrałam się za masę serową. Masa serowa: 500 g sera białego np.półtłustego (podwójnie zmielonego) cukier do smaku sok z połowy cytryny 125 g jogurtu naturalnego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksowałam. Żelatynę zalałam zimną wodą, po napęcznieniu delikatnie podgrzałam ją i rozpuszczoną wlałam
Blondynka Gotujeszarość spowiła całe miasto...a ja poczułam się jakoś „nie halo”....postanowiłam odwrócić bieg wydarzeń i zaserwować wszystkim trochę tropików w samym środku nawałnicy! Desery będą dwa. Z nutką cytryn i rumu i z nutką słodkiego mango. Desery bardzo proste w wykonaniu , jeśli w domu mamy kilka kluczowych składników! Składniki -galaretka czerwona – obojętnie jaka -galaretka zielona-obojetnie jaka, u mnie(...)herbaty cejlońskiej bez aromatów i domieszek. -słoiczek Cytrynek z rumem od ETERNO -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów
Z Kuchni Do Kuchniłyżka oleju kokosowego (około 40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 łyżki cynamonu 100-120 g korzennych ciastek ( tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: Pokrusz tofu, doddaj sok z cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka(...)przez 50-60 minut. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Mój ma już 4 dni i jest nadal idealny, więc daję mu gwarancję minimum tydzień. Proponuję podawać plany syropem klonowym. Smacznego! Artykuł Korzenny wegański sernik z chałwą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfdalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 12 cytryn 1 litr spirytusu 95% 1 kg cukru 1,3 litra wody Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem. Można to zrobić specjalną skrobaczką, albo zwykłą obieraczką(...)przemieszać słoikiem żeby kolor ze skórek równomiernie rozchodził się w spirytusie. Po 2 tygodniach przelewamy spirytus przez sito żeby oddzielić go od skórek. Skórki już nie będą potrzebne. Robimy syrop cukrowy, czyli wsypujemy cukier do wody, podgrzewamy i stale mieszamy aż do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy ze spirytusem. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia się na tydzień
Marder&Marder Manufacturemasła* 320 g cukru pudru* 5 jajek* 10 g żelatyny ( w oryginale jest 7 g )Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek.Sok z cytryny i pomarańczy oraz cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień do minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając.Gotujemy(...)cukru* 75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną cukru.Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki ( temperatura syropu nie powinna przekroczyć 120 stopni C ).Gotowy syrop wlewać cienkim strumieniem do białek - nie przerywając ubijania. Ubijać aż piana stanie się sztywna i szklista.Przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć na kremie
kolorowotorcikowominutach, usunąć papier i piec 15 - 20 minut. W misce(nie plastikowej) roztrzepać jajka, żółtka i cukier.. Dodać przestudzone masło, skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać. W garnku zagotować odrobinę wody. Postawić na nim miskę ze składnikami i cały czas podgrzewać, mieszając, przez około 10 - 12 minut, do zagęstnienia kremu (gładka konsystencja). Woda(...)Wymieszać, zagotować (nie posiadałam termometru, więc robiłam to na oko). Ubić białka, jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypać cukier (40g) po łyżeczce, cały czas miksując. Cukrowy syrop powoli, cienką strużką wlewać do ubijanych białek (na dużych obrotach), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna wyglądać na sztywną i pięknie błyszczeć. Na kruche ciasto
ChilliJemyzrozumienia, że pora zacząć nowy dzień. I kubkiem malinowej herbaty z sokiem z czarnego bzu. Oraz kaszką manną. Z masłem dyniowym :) Masło dyniowe. To już kolejny po syropie dyniowym ( klik ) mój nowy sposób na dynię. Kiedy je zobaczyłam stwierdziłam, że "to jest to, muszę tego spróbować!". Odkurzyłam resztę zapasów dyniowego puree z zeszłego roku (na tegoroczne muszę(...)brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatalowej 1/ 2 lyżeczki pumpkin pie spice* szczypta mielonych goździków sok z połowy cytryny Wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny umieszczamy w rondlu. Doprowadzamy masę do wrzenia po czym zmniejszamy temperaturę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. Masa powinna zgęstnieć na tyle, by nabrana
My simple kitchenjest to przepis na taki likier bazyliowy, jaki spotykany jest w internecie, ponieważ nie użyłam skórki cytryny, a limonki, stąd też podpis "a'la controrivoluzione". ;) Uważam to posunięcie (dość przypadkowe) za bardzo dobry wybór. Limonka jest wyczuwalna, ale nie nachalna, a całość smakuje wybornie. Ot, nieco awangardy wprowadzone w tradycyjny trunek. ;) 50 sztuk świeżych listków bazylii skrórka skrojona z małej(...)małych oczkach, po czym również wrzucamy ją do słoika. Zalewamy wszystko alkoholem i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie tego czasu z cukru i wody tworzymy syrop, studzimy go do temperatury pokojowej i łączymy z nalewem bazyliowo-limonkowym. Napój jest gotowy do kosztowania, choć gdy się przegryzie nieco dłużej, jest jeszcze smaczniejszy. Najlepszy podawany zimny, jak lód
Kuchenna Kontrrewolucyagorzka czekolada Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić. Następnie dodaj sok z wyciśnięty z połowy cytryny, masło i niewielką ilość wody - całość podgotuj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj(...)kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja. Na lekko przestudzone gofry nałóż krem, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i całość skrop syropem z ich gotowania. Wierzch gofrów posyp wiórkami gorzkiej czekolady! Smacznego
Plate of Joylaski rabarbaru 100 g cukru odrobina soku z cytryny 1 łyżka wody różanej Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C . Piecz około 20 minut , aż rabarbar będzie miękki , ale nie zacznie się jeszcze(...)możesz zostawić w całości, posłużą później za dekorację na wierzchu tortu. Przed samym podaniem: blaty bezowe przekładaj kolejno bitą śmietaną, rabarbarem, miętą oraz truskawkami. Całość możesz również polać pozostałym syropem z rabarbaru. Podawaj natychmiast
Food Squareopakowania serków waniliowych o obniżonej zawartości tłuszczu (165 g x 2) 2 galaretki (u mnie wiśniowa i truskawkowa) + 0,5 l gorącej wody 1 połówka brzoskwini z lekkiego syropu lub 1-2 świeże brzoskwinie 1 galaretka cytrynowa + 0,5 l gorącej wody Przygotowanie: Serki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki. W 0,5 l wody rozpuszczamy dokładnie dwie galaretki - proponuję(...)galaretką. Gdy nasze serniczki zaczną tężeć wyciągamy je i na wierzch nalewamy cytrynową galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia całego deseru. Deser podajemy z ulubionym przybraniem, np. plastrem cytryny lub innymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkijednak weszłam do sklepu, zobaczyłam limonki, i od razu wiedziałam, że to jest to. Dawno nie było u mnie tych zielonych cytrusów, a przecież są takie pyszne! Delikatniejsze od cytryn, z tym przyjemnym, egzotycznym posmakiem. Dalej kręciłam się po sklepie, szukając idealnego akompaniamentu. W końcu znalazłam kiwi i pomyślałam, że taki zielony deser będzie w sam raz na wieczór(...)reakcję ze śmietaną, i deser staje się gorzki. U mnie nic takiego nie miało miejsca - następnego dnia też był pyszny (choć bezy się rozpuściły i zmieniły w słodki syrop) - gorzki nie był ani odrobinę. Zielony deser z lime curd i kiwiSkładniki:(na 4 porcje)200 g lime curd180 ml śmietany kremówki (38%)80 g bez2 kiwiKremówkę ubić na sztywno
Pożeraczka, czyli raz adobrze