odlewałam. Kiedy uzbierało mi się go trochę, zagotowałam go i po przelewałam do buteleczek. Powstał syrop truskawkowy, który potem używałam go do Truskawkolady, napoju, który tak sobie w domu nazwaliśmy. Składniki: 1200 g truskawek 300 g cukru białego lub trzcinowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Truskawki opłukałam w letniej wodzie, skropiłam sokiem z cytryny i zasypałam cukrem. Wymieszałam i odstawiłam
Blondynka Gotujejest syrop, który wytworzył się podczas smażenia jabłek. Pachniał tak niesamowicie, że postanowiłam nim posmarować jeszcze gorące ciasto. Efekt? Babka pachnie świętami :) I tak smakuje:) Gorąco Wam polecam ten przepis - od dziś to jedna z moich ulubionych babeczek :) Składniki: 300 g jabłek 1 łyżka masła 250 g cukru 2 łyżeczki cynamonu skórka i sok z jednej cytryny 6 jajek(...)Jajka ubijamy z resztą cukru (150 g) na puszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej usmażone jabłka. UWAGA: syropu, który wytworzył się w czasie smażenia jabłek nie należy wylewać! Będzie jeszcze potrzebny na samym końcu. Ciasto
My simple kitchentryb jesienno - zimowy. Ale w kuchni zawsze robię to na co mam ochotę. Ten sernik powstał w mojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO. Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi z Kwestia Smaku. Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka(...)zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według
Blondynka Gotujemusiałam jakoś przyspieszyć proces smażenia, ale to wcale nie było złym posunięciem, bo przy okazji uzyskałam pyszny syrop truskawkowy , a konfitura nie ucierpiała na tym ani w smaku ani konsystencji. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru trzcinowego sok z połowy cytryny 10 gałązek świeżej mięty Wykonanie: Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam
Blondynka Gotujekoniec grillowania. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno posiekane 4 szklanki jagód ¼ szklanki Whiskey 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sriracha 1 łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużej płytkiej patelni podsmażyć szalotkę
naRuszcieblaty. Odstawiam. nadzienie: *** 250 g dżemu morelowego 100g dżemu wiśniowego sok z 1/2 cytryny (do zagęszczenia masy) ok. 50 ml rumu 50g cukru 60 ml wody W małym rondlu mieszam wodę z cukrem, doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i dodaję 2/3 podanej ilości rumu. Powstałym syropem obficie nasączam biszkopt, aby nie był suchy i miał bardzo lekko alkoholowy posmak
W kuchni Karmel-itkialbo raczej bardzo pysznym syropem . Za drugim razem byłam już ostrożniejsza (chociaż przyznam, że jednak trochę za bardzo) i ciasto udało się niemal doskonale. Niemal, bo przesadziłam z ostrożnością i trochę za mało podgotowałam rabarbar. Składniki: ok 600-700 g rabarbaru 1 laska wanilii 50 g cukru drobnego sok z 1/2 cytryny Na ciasto(...)cukier, laskę wanilii (rozciąć i wyjąć z niej ziarenka, ziarenka odłożyć), sok z cytryny i ok 300 ml wody. Podgrzać tak, aby rozpuścił się cukier. Włożyć pokrojony rabarbar i gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić rabarbar w syropie do całkowitego wystudzenia (minimum 1 godzina można na całą
Sto kolorów kuchnigodzinach przedpołudniowych - wtedy są najbardziej rozwinięte, a także mają więcej smaku i aromatu) i przygotować domowy syrop, który w smaku przypomina miód, dlatego zwany jest majowym miodkiem. Syrop jest bardzo zdrowy - poprawia trawienie, wzmacnia organizm, jest także niezastąpiony w walce z infekcjami i przeziębieniem. Do tej pory znałam ten leczniczy chwast pod trzema nazwami: mniszek, dmuchawiec i mlecz(...)czasie przecedzamy wywar przez gazę, kwiaty wyrzucamy, a wywar wlewamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 2-3 godziny (co jakiś czas mieszając) - do uzyskania konsystencji syropu. Kiedy zacznie się pienić tzn., że syrop jest już gotowy i można go rozlać do słoiczków (warto zrobić próbę gęstości i kapnąć
Domowa Cookierenka Agimałe żółte jabłuszka i różnią się smakiem od tradycyjnej pigwy, są kwaśne i zbliżone smakiem do cytryny. Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do herbaty, czy zrobić z niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako(...)miesiąc, by dobrze przeszła (im dłużej postoi tym bogatszy smak i aromat będzie miała). Po tym czasie nalewkę można odcedzić i przelać do butelek, a owoce jeszcze raz zalać syropem z rozpuszczonego cukru i alkoholem. Owoce pigwy są bardzo aromatyczne i można je zalewać kilka razy. Jednak jeśli ktoś planuje zalać pigwę tylko raz, może pozostawić owoce w nalewce
Smakowy RajOd kilku dni chodziły za mną placuszki. Najchętniej drożdżowe - znacie moją słabość do drożdży! Koniecznie podawane z owocami! Dzisiaj mogę je Wam zaprezentować :) Placuszki drożdżowe
Plate of Joymoże dlatego tak je uwielbiam. Teraz przedstawiam Wam już chyba ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem truskawek i będę niecierpliwie oczekiwała kolejnego. Przepis podpatrzony tutaj . Bardzo mi ten syrop zasmakował, jest idealny na takie upalne dnie jak dzisiejszy. Pić sobie sok z dodatkiem lodu w cieniu, gdzie dookoła skwar. Dżem, który powstał, jako efekt uboczny soku jest pyszny(...)Przepis cytuję: Składniki: - 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie do garnka dolewamy wodę
dom-agi.plbazie oleju, wody i ziół. Kilka kropel daję również do domowego soku marchewkowego, który codziennie robi mi moja babcia. Syrop z dzikiego bzu jest dla mnie również ogromną nowością, a skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce, ale na co dzień wlewam go do zielonej herbatki z cytryną, pigwą i imbirem. Na tą porę
Czarnawisienkaforemek: 500 g melona cantalupa lub miodowego 250 ml wody 125 g ksylitolu lub cukru sok z 1/2 cytryny 3 łodyżki mięty Wykonanie: cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić miąższ z melona zblendować na gładkie puree, następnie połączyć z syropem. Wymieszać i napełnić foremki, ufiksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny. Wywar odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować około 2 godziny do uzyskania gęstego syropu. Miód mniszka lekarskiego przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem
w mojej kuchnidodać kostki lodu. DODATKI do wody smakowej: Często korzystam ze smakowych dodatków: wyciśnięty sok z cytryny sprawi, że woda zyska mocniejszy wyraz, świetnie się sprawdzi z dodatkiem miodu. Jednak moim ulubionym dodatkiem jest odrobina domowego syropu z mięty. Syrop z mięty doskonale orzeźwia i rewelacyjnie komponuje się z resztą dodatków. Świetnie współgra
IzaGotujejego dodatkiem wyszła boska.Składniki:5 jajek1 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl mai ziemniaczanejpuszka brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowesok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30% 500 g sera mascarponenapój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudruczereśnie w syropie do dekoracjiwiórki kokosowe ( do obsypania boków)2 łyżeczki żelatyny spożywczejcukier waniliowy Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami
Malinowe Pocałunki