cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:17/34)

Syrop z pigwy japońskiej 144

źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje

Smakowy Raj
Grzane wino 126

zrobienia grzańca po swojemu musi być :) Składniki: butelka niedrogiego czerwonego wina (półsłodkiego bądź półwytrawnego) 3 łyżki Porto lub Madery 2 łyżki miodu lub syropu z agawy - do osłodzenia (ja dodałam miód pitny) 2 pomarańcze pół cytryny 3 laski cynamonu 6 goździków 1 gwiazdka anyżu 4 ziarna kardamonu Przygotowanie: Pomarańczę i cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Wrzucić do garnka

Domowa Cookierenka Agi
Syrop z mniszka i czarnego bzu na ODPORNOŚĆ 186

oraz C. Razem świetnie zabezpieczają nasz organizm przed chorobą w ten często zdradliwy wiosenny czas. Zapraszam do wypróbowania świetnego smacznego przepisu na wzmacniający syrop :) Składniki: 1 litr kwiatów mniszka (całe kwiaty) 1 litr wody 1 cytryna 1 limonka 0,5 kg cukru garść suszonego owocu bzu czarnego Przygotowanie: 1/ Zalać kwiaty 1 litrem zimnej wody, zagotować, gotować przez

Kuchnia PROzdrowotna
Sposób na banany według Nigelli 175

Wczoraj mieliśmy w pracy Wigilijne spotkanie. Tradycją w Danii jest tak zwany Julefrokost, czyli świąteczna impreza - obiad, a później zabawa do białego rana. To jeszcze przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miód z mniszka lekarskiego 141

miodzie lub syropie z mniszka lekarskiego można pisać w samych superlatywach. Głównie jest znany z tego, że to bardzo dobry lek przeciwkaszlowy, ale ma również wiele innych cennych właściwości, o których nie będę tu pisała. Można znaleźć sporo informacji w internecie, np. TU . Składniki: 500 kwiatów mniszka lekarskiego sok z 1 cytryny (w ostateczności można zastąpić 1 łyżeczką kwasku cytrynowego(...)minut. Odstawiamy na 24 godziny. 3. Następnego dnia wywar odcedzamy przez gazę, dodajemy do wywaru cukier i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny od czasu do czasu mieszając. 4. Gotowy syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. 5. Syrop zmieni konsystencję na gęstszą pod koniec gotowania lub po wystudzeniu

Kuchnia domowa Ani
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 201

sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata do łososia:  Przygotować zesty z cytrusów. Wycisnąć sok z cytryny, ½ limony, 1 pomarańczy. Dodać  miód, świeżo siekane zioła,  siekane chilli i przyprawy. Wszystko w misce(...)łykowatych włókien. Chili przekroić na pół, pozbawić pestek i również pokroić w drobna kostkę. Po siekać świeże liście mięty. Tak  obrobione warzywa przełożyć do torby vacum dodać syrop miętowy i wakować kilka razy. Puree z avocado: Przekroić na pół awokado i pozbyć się pestki, a następnie cały miąższ przełożyć do blendera i dodać sok i skórkę z pozostałej części

Plate of Joy
Syrop z mniszka lekarskiego 126

Syrop z mniszka lekarskiego Któż nie zna popularnego mlecza, żółciutkich łepków, które przepięknie rozkwitają na naszych łąkach...Jako dziecko, wiłam wianki z mlecza, ręce miałam wiecznie upaćkane białym mleczkiem płynącym z łodyg, a kto jako dziecko nie dmuchał w dmuchawce, bawiąc się w baba czy dziad:) Ale mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem, to nie tylko nasze kolorowe wspomnienia(...)całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia, odcedzamy kwiaty od wywaru-najlepiej przez gazę lub pieluchę tetrową, do wywaru dodajemy sok z cytryn oraz cukier i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gorący syrop przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Smacznego

na moim stole...
Syrop różany 168

szklanki wody 1,5 szklanki cukru 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 0,5 cytryny Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotować, pogotować kilka minut. Dosypać kwasek cytrynowy.  Płatki róży delikatnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z syropem cukrowym, przemieszać i od razu przelewać do wyparzonych słoiczków, zakręcać, odwrócić do góry dnem

Cakes By Kejt
Sos Słodko-Kwaśny 133

małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby")połowa dużego jabłka2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki musztardy sarepskiejok z połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soliSos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek(...)smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Moje posty

Słodka Strona
Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym 387

małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby")połowa dużego jabłka2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki musztardy sarepskiejsok z połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soli Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebul(...)smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy

Słodka Strona
Sernik brzoskwiniowy 349

cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników- brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać(...)stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut)- po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu- masło, syrop brzoskwiniowy oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru, dodać rozdrobnione blenderem połówki brzoskwiń, wymieszać i chwilę podgrzewać- do masy wsypać żelatynę w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia- do musu

Smakołyki Bereniki
Grill: Łosoś marynowany w syropie klonowym 133

greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z  cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano  Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu sojowego jasnego. Dopraw do smaku odrobiną suszonego chilli(...)Podawaj z sosem czosnkowo- cytrynowym i warzywami. Przygotowanie sosu czosnkowo- cytrynowego: Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i dodaj rozgnieciony lub  drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z  cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia. Na ruszcie grilla połóż kawałek foli aluminiowej, na której

Wielki apetyt
Mus z kaszy manny i białej czekolady z orzeźwiającymi truskawkami 1849

manny 400 ml schłodzonej śmietanki 30% 400 g białej czekolady 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1,5 kg truskawek 6 łyżek syropu z czarnego bzu (u mnie czarny bez+pędy sosny) skórka otarta z połowy cytryny garstka listków mięty garstka listków bazylii łyżeczka cukru pudru (można pominąć jeśli macie naprawdę słodkie truskawki) Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy(...)składniki się połączyły, a masa nie straciła puszystości. Gotowy mus przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Trusawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier puder, syrop z czarnego bzu, skórkę cytrynową i jak najdrobniej posiekane listki mięty i bazylii. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły. Po odpowiednim schłodzeniu przygotowujemy deser: Do pucharków nakładamy

Zawsze głodna!
Syrop z mniszka 89

Syrop z mniszka Składniki 500 kwiatów mniszka 1 l wody 1 kg cukru Sok z połowy cytryny Z kwiatów oddzielamy płatki. Następnie zalewamy je zimną wodą i zostawiamy pod przykryciem na jedną godzinę. Doprowadzamy wodę z kwiatami do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Zawartość garnka studzimy i zostawiamy na dzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Następnie(...)odcedzamy płyn przez płótno lub gazę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż część wody wyparuje ( około 1,5-2 godzin). Jeszcze gorący syrop rozlewamy do słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy do góry dnem na 10-12 godzin. Sprawdzamy szczelność zamknięcia (przykrywka powinna być lekko wkłęsła) i odstawiamy do spiżarki

Miód i pieprz
BELLINI CHAMPAGNE COCKTAIL 102

brzoskwiń. Do przygotowania około 10 koktajli potrzebne są 3-4 obrane ze skórki słodkie brzoskwinie. Należy je po prostu zblendować z kilkoma kroplami cytryny ( aby mus nam nie ściemniał). Jeśli brzoskwinie są mało słodkie można dodać syrop cukrowy do smaku

Jemy Pijemy
Bellini 203

brzoskwiń. Do przygotowania około 10 koktajli potrzebne są 3-4 obrane ze skórki słodkie brzoskwinie. Należy je po prostu zblendować z kilkoma kroplami cytryny ( aby mus nam nie ściemniał).Jeśli brzoskwinie są mało słodkie można dodać syrop cukrowy do smaku

Jemy Pijemy
Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem 252

Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól Winegret: 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 4 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Batata obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą, chili i solą. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku

Oryginalny smak
Konfitura z mandarynek 163

mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem

Kuchnia domowa Ani