soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę(...)sodę i sól. W osobnym naczyniu przygotuj roślinną „maślankę” : do podanej ilości mleka wlej 2 łyżki soku z cytryny, zamieszaj i odczekaj 3 minuty. „Maślankę” wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek
Roślinna - blog wegańskiCytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński.Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym. Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)miksowaniu uniknie się grudek. Do dużej miski pokroić w mniejsze kawałki miękkie masło i dodać cukier. Utrzeć za pomocą miksera na jasny puch, a następnie dołożyć skórkę z cytryny. Nadal miksować, stopniowo wbijając po jednym jajku i łyżce przesianej mąki. Ważne: mieszać tylko w jednym kierunku! Ta "babcina rada" jest potwierdzona naukowo. Mąka zawiera bowiem gluten
Grunt to przepis!oleju słonecznikowego 1 jajko 400 g jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej sok i skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru pudru dowolne owoce: brzoskwinie, truskawki, jagody (u mnie brzoskwinie z puszki odsączone z syropu) Owoce użyte do ciasta nie mogą być za duże. Należy je pokroić na cienkie plasterki/kawałki. Blaszka powinna mieć wymiary
Chocolate Muffin Blogplasterki pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny * PRZYGOTOWANIE Burgery Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie. Uformuj 4 burgery i smaż(...)blenderem i przecedź je przez sito, aby pozbawić ich pestek. Truskawkową pulpę wlej do rondla, zasyp cukrem i gotuj przez około kwadrans, aż powstanie syrop. Połącz go z miętowym naparem i sokiem z 1 cytryny. Przelej do naczynia i dodaj pokrojone na kawałki plasterki cytryny oraz listki świeżej mięty. * * Specjalne podziękowania dla mojej modelki - Kasi, która zechciała zabrać
Food Squaresoli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki melisy cytrynowej miód/ syrop różany lub inne ulubione dodatki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać zsiadłe mleko/jogurt i dokładnie(...)wydłużyć czas smażenia kolejnych. 4. W miseczce widelcem rozgnieść ser razem z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. 5. Na talerzu układać kolejno: placuszek, twarożek, owoce, placuszek, twarożek, owoce, płatki migdałow, płatki czekolady, listki melisy. Całość delikatnie polać miodem lub syropem różanym. Smacznego
DefinicjaSmakusyrop szybko zniknie z waszych spiżarni. Można go pić tak bez końca ;-). SYROP MIĘTOWY Z LIMONKĄ. Składniki: 25 gałązek mięty ogrodowej z dużą ilością liści 1 litr wody 1 kg cukru 2 limonki skórka otarta z 1 cytryny Sposób przyrządzania: Z gałązek oderwać(...)mięty, posiekać. Zagotować wodę z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Dorzucić posiekaną miętę, dodać sok z limonek i startą skórkę z cytryny. Zdjąć garnek z ognia i zostawić pod przykryciem na kilka godzin, albo na całą noc. Syrop zlać przez filtr do kawy do wyparzonych butelek. Przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Można też syrop ponownie zagotować i zamknąć
Zakątek rozkoszy kulinarnychdeserem a drugim. W planach była lodowata woda z miętą i cytryną, ale mi było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież. Ten napój zyskuje na smaku dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu. Dodatkowo nie sądziłam, że zmiksowane i przecedzone truskawki z wodą(...)pstrykać nie wypada przecież :) Składniki: 800 g truskawek ok. 700 ml wody mineralnej niegazowanej (można gazowanej, można przegotowanej) 2-3 łyżki miodu (może być syrop z agawy) - ja użyłam miód akacjowy sok z 2-3 cytryn kostki lodu świeża mięta Wykonanie: Truskawki oczywiście umyłam, pozbyłam się szypułek. Następnie zmiksowałam, mus przecedziłam przez sitko. Jedną szklankę wody lekko podgrzałam i rozpuściłam
Blondynka Gotujeroku bardzo się rozrosła. Pęczek zasuszyłam. A teraz zerwałam kolejny pęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna(...)Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał. Potem przelać do buteleczek lub słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia
Monia miesza i gotuje180st C. Masa czekoladowa: 3 tabliczki mlecznej czekolady 750 ml śmietany 30% lub 36% Dodatkowo: gruszki w syropie lub 5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem
Niespełnione zdolności kulinarneKOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY /własny/ na 4 porcje 300 ml mleka kokosowego (najlepiej domowej roboty) 200ml wody kokosowej 350g mocno dojrzałych truskawek 1 łyżka syropu z daktyli (można użyć miodu) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki płuczę pod bieżącą wodą, usuwam szypułki i kroję na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, wraz z owocami, przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem
W kuchni Karmel-itkitalerz, pozostawić do ostygnięcia i zająć się kolejnymi porcjami ananasa. Kiedy wszystkie kawałki ananasa zostały już skarmelizowane na patelnię wyciskamy trochę soku z cytryny i chwilę gotujemy do zredukowania jego ilości, aby uzyskać syrop do polania ananasa na wierzchu tortu. Syrop, jak i ananasa pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat tortu położyć na paterze, wyłożyć część kremu śmietanowego, kawałki świeżego
Plate of Joyprzygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały
Przysmaki KarolkiSkładniki 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 150 g świeżego imbiru obranego ze skórki sok z 1 cytryny Papeda - Limonka Kaffir tutaj poziom: łatwy czas: 1 h 30 min Wykonanie Imbir pozbawiamy skórki, i miksyjemy z 0,5 szkl. wody.Przekładamy do garnka. Dodajemy reszte wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę(...)minutach dadajemy 6-8 liści limonki, a pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.Zdejmujemy garnek z ognia. Syrop przecedzamy przez drobne sitko, przelewamy do wyparzonych butelek
w mojej kuchninajlepsza pora na zrobienie syropu z mniszka lekarskiego. A przyda się on zapewne zimą kiedy dopadnie nas przeziębienie. Można będzie nim również osłodzić herbatę lub ulubiony koktajl. Kwiaty należy zbierać do południa w słoneczny dzień, z dala od dróg, najlepiej na łąkach. Przepis znalazłam gdzieś w internetach więc nie jest moją własnością. Dodałam więcej cytryny niż w oryginalnym przepisie(...)Odstawić na dobę. Po upływie 24 godzin przelać całość przez sito. Odcisnąć co się da :) Zagotować z kilogramem cukru i sokiem z cytryn. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny tak aby powstał gęsty syrop. Ja przegapiłam moment i mi bardzo ściemniał ale nic nie szkodzi. Zima będzie zdrowa
Jemy Pijemytortownicę o średnicy 20 cm: 1 ½ szklanki truskawek 1 ½ szklanki waniliowego mleka ryżowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka górskich płatków owsianych ½ szklanki migdałów 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki tahini 1/3 szklanki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 190°C. Tortownicę delikatnie natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Truskawki opłucz, obierz z szypułek. Jedną(...)przekrój na połówki. Do mleka wlej sok z cytryny i zamieszaj. Odłóż na moment, aby się ścięło i powstała roślinna maślanka. Płatki owsiane wraz z migdałami zmiel w blenderze na jednolity proszek. Przesyp do miski, dodaj do nich mąkę kukurydzianą i sodę, zamieszaj. Do maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy i za pomocą trzepaczki połącz
Roślinna - blog wegański