włożony do środka patyczek czy wykałaczka nie wyjdzie sucha. Po upieczeniu ciasto odstawiamy, aby ostygło. Przechodzimy do kremu. Tofu rozdrabniamy i wrzucamy do blendera. Skrapiamy je troszkę sokiem z cytryny i pozostawiamy na chwilę. W międzyczasie podgrzewamy mleko, a gdy zacznie się gotować, dorzucamy do niego płatki ryżowe i mieszamy. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, po czym również odstawiamy(...)ostygnie, dodajemy naszą "ryżową kaszkę" do tofu. W zależności od tego, czy mamy zamiar użyć tylko blendera, czy także ręcznego miksera, dodajemy pozostałe składniki na krem (aromat śmietankowy i syrop z agawy) lub nie. Ja zblendowałam tylko tofu i "kaszkę". Ze względu na słabą moc mojego blendera dolałam niewielką ilość mleka sojowego (ok. 10 łyżek). Do otrzymanej masy dodałam aromat
Weganizm infantylnyjuż od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno udało mi się zabrać za jego przygotowanie. Zainspirowałam się Semolina Yogurt Cake ze strony Inquiring Chef. Tamto ciasto po upieczeniu nasącza się syropem, ale ja chciałam, żeby ciasto nie było aż tak słodkie i kaloryczne, więc pominęłam ten etap. Ciasto wyszło i tak wilgotne oraz bardzo smaczne. Upiekłam je w małej tortownicy(...)trochę podobna do wilgotnych ciast jogurtowych. Sama kasza nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna w smaku, choć przy gryzieniu czuć na języku jej niewielkie grudki. Dodatek skórki i soku z cytryny nadaje ciastu delikatnie cytrynowy posmak. Ciasto cytrynowe z kaszy manny Składniki: 2/3 szklanki (120g) kaszy manny 1/3 szklanki (65g) cukru 1/3 szklanki (70g) oleju niecała szklanka (200g) śmietany
Smakołyki Berenikisłodkie, pyszne. Świetnie smakują posypane rodzynkami i drobnymi owocami, polane syropem klonowym. Z jajkami. Bardzo polecam. Adaptowane z przepisu znalezionego tutaj składniki 1 szklanka kremowej śmietanki 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (dałam 1/3 szklanki ksylitolu) 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka świeżego soku z cytryny szczypta soli przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny
Stare Garymleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleka dodać mąkę rozpuszczoną w mleku i dalej gotować, cały czas mieszkając, aż do zgęstnienia, po czym wyłączyć grzanie. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie syrop wlewać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając i na końcu
Delicious Titbitsstosunkowo tanie. Całe lata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru ( (przepis tutaj) , ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie. Ksylitol, który zastępuje mi biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie sprawdził się doskonale. Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej - bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki(...)/soku z cytryny Wykonanie: po obraniu pomarańczy sukcesywnie zbierane skórki układać na kalaryferze, by wyschły skórki namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc kilkakrotnie zmnieniając wodę. Skórki zagotować i pierwszą wodę z gotowania odlać, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, około 1 godziny skórki odcedzić, przestudzić i pokroić w drobną kostkę ugotować syrop z wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie to najpiekniejsze kwiaty lata. Zachęcam Was do przygotowania pysznego syropu z kwiatu dzikiej róży, który potem idealnie sprawdzi się jako dodatek do wszelakiego rodzaju deserów, naleśników oraz do herbaty. Składniki: 60 dag płatków róż- bez białych końcówek 80 dag cukru 1 litr wody sok z 1,5 cytryny Wykonanie: Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę
Z Majeczką w kuchnirazem chciałam sprawdzić czy syrop z samych płatków będzie jaśniejszy i mniej gorzki. I jest. Więc bardziej polecam tą wersję, ale potrzeba więcej pracy ;) Kto oglądał Epokę Lodowcową ten pewnie pamięta tę scenę ;) Dziś czułam się jak Sid, bo zbierałam ostatnią miskę mleczy świeżo przed koszeniem trawy. Już nie będzie u mnie takiego buszu, więc i "mlecyków". Składniki: (na pełne(...)słoiki 270g) 200g płatków mniszka (uwaga na żółte palce po wyrywaniu ;p) 3 małe cytryny cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. Wyrywamy płatki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne
W kuchni bez szafekpół godziny, potem ostrożnie przekładamy blaty np. na papier kuchenny. Teraz pora przygotować krem. Bierzemy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 g cukru - sok z 1 średniej cytryny - 12 g żelatyny - 50 ml wody - 600 ml śmietanki 30% lub 36% - ok. 1 szklanka pokrojonych owoców - cukier puder do posypania tortu - gałązka mięty lub melisy do ozdobienia tortu Ananas(...)stosuje się go do galaretek, ale okazało się, że nie zaszkodził kremowi. Kiedy ananas jest za mało słodki i zbyt twardy można go w kawałkach 4 minuty zagotować w syropie cukrowym na bardzo małym ogniu, potem odsączyć na sicie. Natomiast dojrzały ananas wybieramy w ten sposób, że powinien mieć brązowe łuski, powinien pachnieć lekko słodkawo, ale ani trochę alkoholowo - jeśli
I tu będę miała takie techwilę do ostygnięcia. Następnie ucieramy serek z masłem orzechowym. Wlewamy syrop klonowy lub złocisty. Ucieramy. Dodajemy przestygnięte mleko z żelatyną i całość ucieramy do połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru garść
Made By Mom And Sonczasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno posiekane) uprażyć. Ciasto cienko rozwałkować , pociąć na paski szerokie na 3-4cm., zwinąć jak róże i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, róże polać syropem i posypać migdałami. Uwaga! Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym róże będą bardziej
Kuchnia w opałachjest bardzo twarda i cierpka. No, może pokrojona w cieniutkie plasterki i włożona do herbaty zamiast cytryny. Gryźć jak jabłko bym nie próbowała. O właściwościach dobroczynnych pigwy (nazywanej polską cytryną) nie trzeba chyba wspominać? Już nasze praprababcie wiedziały, że to skarbnica witaminy C (15 mg na 100 g pigwy) i substancji wspomagających odporność. Garbniki, pektyny, witaminy z grupy B, wapń(...)przeziębieniami, kiedy już nas dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który osłodzi nam nie tylko herbatę, ale także może stanowić wspaniały dodatek np. do kaszy na gęsto
Codzienna kuchnia niecodziennaodstawiamy na 3-4 godziny. Dorzucamy pokrojona, wyszorowaną cytrynę i gotujemy 20 min na małym ogniu. Odstawiamy przykryty garnek na 24h w chłodne miejsce. Po tym czasie kwiatki przecedzić, odcisnąć w tetrowej pieluszce , wyrzucić. Do płynu wrzucić cukier i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 2 godziny. Syrop będzie gotowy, gdy łyżka którą mieszamy oblepi się miodkiem. Gorący miód
Atlas Smakówspacer, zbierz jak najwięcej „mlecza” i spróbuj przygotować syrop na wiosnę. W końcu kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata i łatwo o przeziębienie. składniki na 300 ml: – 300 g – 400 g płatków mniszka lekarskiego (i tak tego dokładnie nie ważyłam ;))) – 0.5 litra wody – sok z 2 cytryn – cukier (w proporcjach 1:1 ) Robimy wywar z płatków (Zagotowujemy płatki
Bon Appetit Małgorzatymałe jajko 1/2 łyżki oleju łyżeczka skórki otartej z cytryny Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Na gorącą patelnię kładziemy łyżką ciasto tworząc placuszki. Smażymy aż na wierzchu utworzą się pęcherzyki. Wówczas przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny i syrop dyniowy - klik ) Pancakes'y dodaję do akcji
My simple kitchengazowana lub niegazowana Starty imbir, skórka i sok z cytryn i limonek, cukier trzcinowy i 150 ml wody umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 15 minut. Zawartość rondelka przecedzamy przez sitko (u mnie dodatkowo jedna warstwa gazy) i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Przestudzony syrop dosładzamy jeszcze miodem - ilość według upodobań. Syrop wlewamy
Plate of Joy