cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:7/34)

Masełko dyniowe i chlebki laskowo-owsiane 191

średniej dyni ok 250 g 1 łyżeczka oleju kokosowego przyprawy korzenne (ja użyłam głównie cynamon) 1/8 łyżeczki soli morksiej  1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód) Przygotowanie :  1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii 2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości ok 30-45 minut

zdrowa vege kuchnia
Cytrynki w miodzie. Cytrynki do herbaty. 186

pigwy i pigwę w syropie z imbirem Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać z w/w przepisy na cytrynki w syropie. Składniki: 3 cytryny, 5 cm korzeń imbiru, 200 ml miodu. Przygotowanie:  Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki

Aga w kuchni
Wegański majonez z nerkowców. 142

szczególnie w wege burgerach! Wegański majonez z nerkowców   Składniki 125 g (1 szklanka) nerkowców 80ml (⅓ szklanki) wody + 2-3 łyżki* 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 4 łyżeczki soku cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżeczka octu jabłkowego 4 łyżeczki dobrej jakości oleju ½ łyżeczki soli *Dodajemy w przypadku zbyt gęstej konsystencji Sposób przygotowania Nerkowce moczymy w wodzie min. 4 godziny

Fill The Bowl
Letnia sałatka owocowa 101

listki mięty  Przygotowanie : Mango, brzoskwinie i arbuza pokroić w kostkę. Winogrona można wybrać małe i zostawić w całości. Banana pokroić w plasterki. Miód rozmieszać z sokiem z cytryny. Polać tym syropem owoce. Odstawić na 15 minut do lodówki

Magiczne Życie Marty
Jedz polskie jabłka w wersji płynnej APPLE MARTINI 166

papierówek Na jeden koktajl potrzebne są 4 cl polskiej  czystej wódki ( może być jabłkowa )  4 cl świeżo wyciśniętego soku z jabłek 1 cl soku z cytryny  1 cl syropu cukrowego Wszystkie składniki szejkeujemy i przelewamy do wcześniej schłodzonego lodem kieliszka. Jako ozdoba może posłużyć nam plasterek jabłka

Jemy Pijemy
Twarożek z orzechów nerkowca 125

zjeść trochę więcej roślin.  Książka godna polecenia. Składniki: 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3-4 łyżki mleka (użyłam krowiego, w oryginalnym przepisie jest roślinne) 3-4 łyżki soku cytryny 1 łyżka syropu klonowego  Dodatkowo: garść truskawek (lub inne owoce) Nerkowce zalać zimną wodą i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia odcedzić wrzucić do blendera i zmiksować z pozostałymi

Delicious Titbits
Marynowane skórki arbuza 218

minut, aż skórki zrobią się niemal przezroczyste a zalewa lekko zgęstnieje. Gorące pikle przełożyć do czystych wyparzonych słoików, zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia, wyjąć przyprawy i plasterki cytryny i wrzącym syropem zalać pikle pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni u góry. Nałożyć czyste nakrętki i pasteryzować ok. 10 minut.  Zapasteryzowane słoiki ustawić do góry dnem do następnego dnia. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rozgrzewająca herbata i Siostra twojej siostry 121

buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon, imbir i sok z cytryny. Na koniec dosłodź syropem. To wszystko :). Dwie siostry, Iris i Hanna, oraz Jack, najlepszy przyjaciel Iris. Kto kim manipuluje i dlaczego? Kto udaje? Kto kogo kocha? Siostra twojej siostry (2012, Lynn Shelton

Qlinarnie i Qlinarnie
Kompot z gruszek 105

SKŁADNIKI: około 2 kg. gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15

Kuchnia Beaty
Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej 160

litra wody,o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu).Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę w słoju zalewamy spirytusem i uzupełniamy słój po brzegi syropem. Słój należy odstawić w nasłonecznione miejsce i codziennie po kilka razy nim porządnie potrząsać, zaś po tygodniu

Delicious Titbits
Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną 120

herbata w płatków róży. Napój rabarbarowy z wodą różaną przepis z książki "Saraban" Greg Malouf i Lucy Malouf Składniki (na 400 ml syropu): 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru 250 ml wody 1 cytryna lub limonka 2 łyżki wody różanej łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie) Przygotowanie: Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw(...)cukru. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na misce ustaw durszlak z drobnymi oczkami wyłożony podwójnie złożoną gazą i przecedź przez niego syrop rabarbarowy. Oddzielony sok przelej z powrotem do garnka, dodaj sok z cytryny lub limonki, ustaw na ogniu i gotuj przez 15-20 minut, aż syrop zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Gdy syrop ostygnie, dodaj do niego wodę

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiosenna nalewka z kwiatów czarnego bzu (PYCHA!) 83

przerzucamy je do dużego słoja. Cukier umieszczamy w rondelku i zalewamy połową litra wody, po czym gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotowy syrop pozostawiamy do ostygnięcia. Cytrynę po wyparzeniu przez kilka minut we wrzątku kroimy na grubsze plastry i również umieszczamy w słoju, razem z kwiatami. Wszystko to zalewamy syropem cukrowym i dobrze razem mieszamy. Słój przykrywamy(...)kwiatami dolewamy spirytus bądź wódkę i również dobrze mieszamy. Pozostawiamy je tak na około 24 godziny, a następnie przecedzamy przez gazę. Do nalewki można dodać sok z połowy cytryny, jednak dla mnie idealna jest taka od razu po przefiltrowaniu. Jak każda nalewka, by nabrać odpowiednich walorów smakowych, powinna "odstać swoje". Za absolutnie minimum uważa się okres około sześciu miesięcy

Kuchenna Kontrrewolucya
Daiquiri ze świeżymi owocami i kruszonym lodem. 164

Daiquiri to przepyszny drink na bazie rumu, słodkiego syropu oraz kwaśnego dodatku w postaci soku limonki, czy cytryny. Dla mnie najlepiej smakuje z dodatkiem musu ze świeżych owoców - truskawek, malin, kiwi, brzoskwiń, mango, czy innych miękkich owoców. W lodówce miałam akurat trochę truskawek i jedno dojrzałe mango, długo nie musiałam myśleć nad sposobem ich wykorzystania :) SKŁADNIKI  Daiquiri truskawkowe(...)drinki podawane w kieliszkach do martini) 100 ml białego rumu 15 truskawek sok z połowy limonki/cytyny 30 ml syropu truskawkowego/ rabrabarowego/ cukrowego/ cukier puder 10 kostek lodu sok z cytryny + cukier kryształ do ozdobienia kieliszka Daiquiri z mango  ( 3-4 drinki podawane w kieliszkach do martini) 100 ml białego rumu miąższ z 1 dojrzałego mango ( bez skórki

DefinicjaSmaku
Syrop z kwiatów czarnego bzu i imbiru, najlepszy 153

dresingi do sałat i sałatek, dodany do marynaty odmieni smak pieczonych mięs i ryb, a w deserach wprost na nowo zakwitnie :).  Wariant podstawowy syropu przygotowuje się z rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, cytryn, cukru i wody. Idąc o krok dalej można przygotować różne wersje smakowe. Dziś polecam rewelacyjne połączenie z imbirem wzbogacone o nuty limonki. Z uwagi na dużą zawartość(...)trzymać na bardzo małym ogniu (prawie nie gotując) przez 10-15 minut.  Obie mikstury przecedzić przez sito, dodać cukier, sok z limonki i sok z cytryn, zagotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Gorący syrop przelać do słoiczków lub butelek, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4241

wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 fix do śmietany   Biszkopt(...)przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. 9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. 10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu

Mała Cukierenka