cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:5/34)

Lemoniada bazyliowa , basil lemonade 74

szklanka miała ponad pół litra więc podaję proporcje: 3-4 cytryny 4 dorodne gałązki bazylii syrop cukrowy (ile kto lubi) sprite lub 7 UP do uzupełnienia  Pokrojoną na ćwiartki cytrynę ugnieść mudlerem ( rozgniataczem do owoców ) razem z bazylią i syropem cukrowym, wyszejkerować, przelać do szklanki, zasypać lodem i uzupełnić spritem. Dodać zest ze skórki cytryny i gałązkę bazylii. Gotowe

Jemy Pijemy
Koktajl z grillowanych cytryn 125

ostudzenia. (Syrop można także przygotować tradycyjnie na kuchence). Gałązki tymianku (najlepiej związane) wrzucić na 10-15 sekund na grill, aż zaczną pachnieć. Ostrożnie zdjąć, przełożyć do syropu.* Pozostały cukier nasypać na talerzyk. Cytryny wyszorować, sparzyć. Przekroić na połówki. Połowę cytryn przeciętą stroną lekko(...)zanurzyć w cukrze. Układać na średnio rozgrzanym grillu. Grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Odłożyć na talerzyk do przestudzenia. Na dzbanku ułożyć sitko. Nad sitkiem wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku. Smacznego

Pełny talerz
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 208

kwiaty czarnego bzu ,syrop z czarnego bzu , ocet z czarnego bzu , oliwa ,cytryna ,chilli ,sól ) ; wiaty obieramy do miski, zalewamy octem na 5 minut, po czym dodajemy syrop, oliwę, sok z cytryny, drobno posiekane chilli, mieszamy, lekko doprawiamy solą i pieprzem. d) grillowane tosty, tosty skrapiamy oliwą i grillujemy. 2.Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka

upichcona
Sałatka z Kaszą Bulgur, Pieczonymi Batatami, Pestkami Dyni w Imbirowej Marynacie z Cynamonowym Winegret 190

ząbki czosnku 1/2 średniej papryczki chili 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki syropu klonowego  3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu świeżo zmielona różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 220 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał(...)piekłam w temperaturze 220 stopni 10 minut, w połowie czasu przemieszałam bataty. W czasie, w którym bataty się piekły zajęłam się winegretem. Do małej miseczki wlałam oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny, wsypałam cynamon doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Upieczone bataty wysypałam do garnka z kaszą bulgur, wymieszałam i wlałam do niego połowę winegretu i ponownie wymieszałam. Na talerz wyłożyłam

Blondynka Gotuje
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 141

smacznych listków i kwiatów, które niestety szybko przekwitają. Kandyzowane kwiaty można przechowywać 2-3 tygodnie, syrop fiołkowy nawet kilka miesięcy.    Składniki: 500 ml kwiatów fiołka wonnego (kwitnącego na niebiesko), 200 ml wrzącej wody, 100 g cukru, 1-2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie: Kwiaty zalać wrzątkiem, wymieszać, trzymać kilkanaście sekund na bardzo małym ogniu do czasu kiedy woda(...)płynu dodać cukier i ponownie zagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru. Powstały płyn ma kolor błękitny i jest dość słodki. Dla ożywienia mikstury dodać sok z cytryny, który zmieni smak i kolor syropu na bardziej fioletowy. Ilość użytego soku z cytryny tak jak i cukru można zmniejszyć lub zwiększyć wg. własnych upodobań.    Syrop przelać do wyparzonej butelki i szczelnie

SzczyptaSmaQ
Babeczki podwójnie cytrynowe z migdałami i miętą 150

zastąpić mąką tortową) skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta + masło do wysmarowania foremek na syrop: 3 łyżki cukru 3-4 łyżki soku z cytryny dodatkowo: płatki migdałowe listki świeżej mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Masę dalej miksować(...)jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Cukier wraz z sokiem cytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu. Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem. Udekorować migdałami i miętą. Podawać na ciepło np. z gałką sorbetu cytrynowego lub lodów śmietankowych. Doskonale smakują również po wystygnięciu z filiżanką

DefinicjaSmaku
SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY 139

Syrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków(...)odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować około 10 minut. Gorący syropem przykryć i odstawić na całą dobę  w chłodne miejsce. Po 24 godzinach odcedzić płatki od syropu. Zagotować

RAROSSA
Gin Basil Smash 134

upalne letnie wieczory proponuję Gin Basil Smash Ta szklanka miała ponad pół litra więc podaję proporcje: 3-4 cytryny 4-5 dorodnych gałązek bazylii syrop cukrowy (ile kto lubi) tutaj było około 3 cl 8 cl Ginu Pokrojoną na ćwiartki cytrynę ugnieść mudlerem ( rozgniataczem do owoców ) razem z bazylią i syropem cukrowym, wyszejkować, przelać przez sitko barmańskie do szklanki

Jemy Pijemy
Woda z cytrusami i tymiankiem 170

Dziś polecam Wam wodę z cytrusami - z pomarańczą, cytrynami i limonkami. Idealne orzeźwienie na cieplejsze, letnie dni.  Składniki: woda mineralna - gazowana lub niegazowana, 1 pomarańcza, 2 cytryny, 2 limonki, syrop z agawy, gałązki świeżego tymianku, lód Do dzbanka włożyć pokrojone w plastry cytrusy - wcześniej należy je sparzyć gorącą wodą bądź dobrze wymyć. Dodać syrop z agawy dla zrównoważenia kwaśnych

Plate of Joy
Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe) 129

proszku do pieczenia bezglutenowego 2/3 szklanki xylitolu 4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego  ryżu  czekolada limonkowa do fontann limonka - lub cukier puder cukier - woda- do syropu - opcjonalnie Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure. Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe(...)zmiksowane cytryny. Przelej masę do tortownicy ( 23 cm)  wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut . Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą. W rondlu ugotuj syrop  z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki. Nie musisz polewać ciasta czekolada, wystarczy cukier puder. Ciasto jest wilgotne w środku, dla podkreślenia smaku zetrzyj skórkę

AZgotuj!
Gruszki z cytrusową nutką w waniliowym syropie 125

wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 cytryna szczypta miłości Sposób przygotowania: Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Do garnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt waniliowy i cukier- gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj laskę wanilii i połówki gruszek. Owoce gotuj w syropie tak długo, aż będą miękkie. Dopraw(...)serca szczyptą miłości. Słój umyj, wyparz i pozostaw na ściereczce do samodzielnego wyschnięcia. Na dnie połóż kilka plasterków wyparzonej cytryny a na niej gruszki,laskę wanilii i ponownie cytrynę. Całość zalej syropem. To odpowiedni moment, by zaczarować swoje przetwory odrobiną miłości. Zakręć słoik i ustaw go w garnku, na czystej ściereczce. Zalej ciepłą wodą  do 2/3 jego wysokości

Wielki apetyt
Smażona kaczka z malinami i makaronem 214

średnie piersi z kaczki (500g) 2 małe marchewki kilka szalotek 180g malin (świeżych lub rozmrożonych) 150ml bulionu sól czarny pieprz świeżo mielony 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 180g makaronu wąskie wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) Instrukcje Szalotki obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy(...)niezbyt dużym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Dodajemy maliny, imbir i 1 łyżkę soku z cytryny. Dusimy bez przykrycia przez 10-15 minut do otrzymania gęstego sosu, co pewien czas mieszamy. Na kilka minut przed końcem dodajemy 5 łyżek miodu lub syropu klonowego. W międzyczasie przygotowujemy kaczkę. Usuwamy nadmiar skóry i nacinamy ją ukośnie w kratkę. Nacieramy solą

Kulinarna Pokusa
Syrop różany 152

cukru - sok z 1 cytryny - 0.5 l wody Sposób przygotowania 1. - wodę zagotować dodać cukier gotować aż się rozpuści cały czas mieszać  dodać sok z cytryny Zalać powstałym syropem płatki róży odstawić na kilka dni przecedzić Zagotować syrop gorący wlać do butelki zamknąć szczelnie pasteryzować

W królestwie smaków Beaty
Truskawkowy mus jaglany 174

Składniki: 8 łyżek kaszy jaglanej 6 sztuk daktyli 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego 2 szklanki truskawek (ok.300g) ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny uprażone płatki migdałów i truskawki do podania Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, sparz wrzątkiem, wraz z daktylami przełóż do garnka i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kiedy kasza będzie(...)dodaj do garnka mleko kokosowe i dokładnie zamieszaj. Odłóż na moment do przestudzenia.  Do kielicha blendera wrzuć umyte i obrane z szypułek truskawki, dodaj ziarenka wanilii, syrop klonowy i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Do czerwonego soku dorzuć teraz ugotowaną kaszę z daktylami oraz mlekiem kokosowym i ponownie miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do pucharków

Roślinna - blog wegański
Panna Cotta Granatowa 139

double cream)- 200ml mleka 3,2%- 3 łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy napęczniałą(...)problemu wyjmujemy ziarenka. Jest to jeden z prostszych sposobów „wydobywczych”, ale i tak trzeba uważać, bo jednak sok pryska.  Przekładamy do rondelka 2/3 ziarenek, dodajemy 2 łyżki syropu, ½ łyżeczki soku z cytryny, stawiamy na gaz. Rozgniatamy tłuczkiem ziarenka, aby puściły sok. Gdy zacznie wrzeć, chwilę gotujemy do połączenia smaków. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i ponownie wlewamy

mojewypiekiinietylko