powrót do cyklu zupa na niedzielę. Od dawna zabierałam się za krem z cukinii, aż w końcu nastał ten dzień. Dostałam dość sporą ilość cukinii z przydomowego ogródka,więc po przerobieniu większości na sałatki na zimę, zabrałam się jeszcze za zupę. Zupka jest prosta, smaczna i do tego mało kaloryczna (jeśli nie doda się śmietany). Podobno cukinia to idealne warzywo
Bon appetit mon amieOpcji przygotowania tej cukinii jest kilka. Możemy przyrządzić ją latem na grillu, zimą na grillu elektrycznym, w piekarniku, czy też jak ja na patelni grillowej i później ją zapiec w piekarniku. Z racji tego że robiłam szaszłyki z tego przepisu i miałam akurat uruchomiony piekarnik postanowiłam w między czasie cukinie przygotować na patelni grillowej i na koniec zapiec
Piekielna Kuchnia Patinalesnikowym lub nadziewane.Malo kto wie,ze cukinie mozemy zamrazac.Wczesniej nalezy ja pokroic ,oczywiscie razem ze skora,usuwajac tylko gabczasty srodek z nasionami.W srodku zimy bedzie nas cieszyc swoim delikatnym smakiem.Swietnym dodatkiem do salatek jest rowniez cukinia konserwowana.Robi sie ja w podobny sposob jak ogorki konserwowe.Cukinia konserwowa pokrojona w kostke z dodatkiem pomidorow i cebuli z sosem winegret to naprawde
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oknem zima i mróz, więc na obiad warto zjeść coś rozgrzewającego. Co sprawdzi się lepiej niż kremowa zupa? Tym razem krem z cukinii z serem i grzankami. Zapraszam! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 1 opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy (ja używam Hortex) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
Kuchnia w biegukrąży po internecie jeden, więc nie będę podawać jego źródła. Mój mąż z rezerwą podchodzi do takich „wynalazków” jednak bardzo polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę. W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos. Pamiętaj, aby przed
Mieszam w GarnkuKochani, robimy zapasy na zimę z tego, co aktualnie rośnie w ogródku. Do słoików wrzucamy okruchy szczęścia, garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie. Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie(...)nakierować myśli na bardziej pozytywne tory. U nas z domieszką powyższych składników zrobiłyśmy sałatkę z cukinii. Kolorowa - bo z papryką. Żółta - bo z kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii (z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić
Kuchnia smakówtego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną w mojej kuchni królują szparagi, latem – cukinia i pomidory z ogródka, jesienią grzyby, a zimy nie wyobrażam sobie bez ukochanej dyni. Też tak macie? Dziś razem z marką BARILLA zabieram Was znów do Włoch – tym razem spędzimy tam cały
Ostra na SłodkoPrzepis znalazłam na blogu Kasi . Oczywiście musiałam troszkę zmienić proporcje, pokombinować z zalewą i powiem Wam, że sałatka wyszła mi idealna! Idealna na zimę! Składniki : * 4 średnie cukinie * 4 średnie marchewki * 2 czerwone papryki * 2 cebule * 2 liście laurowe * 2 ziela angielskie * kilka ziarenek pieprzu czarnego * sól Zalewa : * 4 szklanki wody * szklanka cukru * pół szklanki octu jabłkowego
Magiczne Życie Martyoknem częściej jest szaro, buro i ponuro, zima do nas przychodzi i mocno nas chłodzi, więc dania rozgrzewające gotujemy, przy których powiew kolorowej jesieni czujemy. Kiełbasę w cukinii i pomidorach suszonych mocno podgrzałam, i z kaszą pęczak zmieszałam, mix ziaren prażonych dołożyłam, a przyprawami i szczypiorkiem wyostrzyłam. Taka porcja z pewnością znajdzie swoich zwolenników smakowych, na nowe rozgrzewające dania
Moniki SmakołykiKeczup to dodatek pasujący do wielu dań, niektórzy jedzą z nim niemalże wszystko, może oprócz tortów ;) ten jest wspaniałym sposobem na wykorzystanie zapasów cukinii, a przede wszystkim na zamknięcie lata w małych słoikach, które będą zimą nam o nim przypominały. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie nie jest pracochłonne, ani trudne, ani wymagające mnóstwa czasu. Do dzieła! Potrzebujemy
MamaOskarkakojarzy się raczej z zimą czy jesienią, ale zapewniam, że w chłodniejsze dni lata również świetnie smakuje. Dzisiejsza zupa jest naprawdę sycąca, pełna białka, a poza tym zdrowych warzyw. Z powodzeniem może stanowić kompletny obiad. Smacznego:) ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, puszka białej fasoli, 4 cienkie plastry schabu bez kości, mała marchewka, 1/3 cukinii, 1/3 czerwonej papryki
Lekcje w kuchniSłoikowe" szaleństwo nadal trwa:) Tym razem sałatka z cukinii z dodatkiem papryczki chili. Jest to dość ostra sałatka ale czasami w zimie potrzebna taka "rozgrzewka";) My lubimy bardzo, ciekawe czy i Wam posmakuje? Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Polecam bardzo;) Składniki: 2 kg cukinii 0,5 główki czosnku 2 cebule 2 średniej wielkości marchewki bądź
Krakowskie smaki AniCukinia to bardzo niepozorne w smaku warzywo, z którego można wyczarować wiele wspaniałych i pełnych smaku potraw. Jednym z nich jest ta pyszna i aromatyczna surówka
Pani M - kuchnia smakowitaCiągle szukam u znajomych i rodzinki ciekawych przepisów na sałatki. W ziemie super jest zejść do piwnicy i wybrać sobie dowolny dodatek do obiadku. Warzywa umyć
Kuchnia Pokoleńdania jednogarnkowe - szczególnie jesienią i zimą - są pyszne, sycące i rozgrzewające. W środku sezonu dyniowego zapraszam na a'la leczo z dynią, soczewicą i kurczakiem (ten ostatni składnik można pominąć kiedy mamy ochotę na wersję wege :)) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 biała cebula 1 większa pierś kurczaka 2 papryki czerwone 1 większa cukinia ok. 400 g 1/2 szklanki czerwonej
Moje Kuchenne Rewelacje