Kolejna sałatka, którą przygotowałam na zimę. Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ). Dla odmiany zrobiłam(...)liście selera. Do słoików trafiły: papryka i cukinia w dwóch kolorach, dynia i ogórki. Dynię pokroiłam w kostkę i obgotowałam bardzo krótko w osolonym wrzątku, tak samo postąpiłam z cukinią. Pokrojone papryki zanurzyłam na 5 min. we wrzątku. W każdym słoiku na dnie ułożyłam cebulę, czosnek, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, nasiona fenkułu (koper włoski) i 1-2 liście selera. Następnie
Codziennik KuchennyUwielbiam moment, kiedy po zimie nadchodzi wiosna. Pierwsze dni, gdy ciepło jest nie jednorazowo – a kilka dni z rzędu. Słoneczna pogoda sprawia, że mam ochotę odżywiać się lekko, kolorowo i bezmięsnie. Leczo z ciecierzycą to takie typowo polskie leczo – oprócz papryk zawiera cukinię i pieczarki – niespotykane w oryginale, a często występujące w tym daniu w naszych rodzinnych
Poezja smakucukiniowe brownie placki z sosem czekoladowym i bananem Czuję zimę, bo czekolada, dużo czekolady. Musze zrobić zapasy. Ale jednak skoro sos, to z mlecznej czekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej! Przepis: 60g mąki łyżka kakaa(ok.15-20g) 100g cukinii startej na drobnych oczkach jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.40ml mleka szczypta
More food, love and dreamsReszteczka” sałatka z zielonych pomidorów Mróz , przynajmniej u nas przypomniał o nadchodzącej zimie i posprzątał mi na grządkach w warzywniaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pomidory z pod chmurki , cukinie i resztkowe , cudem ocalałe ogórki wymacane po żółtymi liśćmi , już wyleciały z grządek . Coś trzeba zrobić z niedojrzałymi pomidorami i resztą kaprawych warzywnych niedobitków
Ogrodnik w podróżyrównież w wszelkiego rodzaju ciastach,szczególnie tych z bakaliami.kto jeszcze nie zna tego przepisu warto skorzystać i zrobić parę słoiczków na zimę.U mnie na razie wyszły 4 słoiczki,ale myślę,ze to nie koniec. Składniki: 3kg cukinii 1,5 l wody 3 łyżki kwasku cytrynowego 1kg cukru cukier waniliowy Cukinie pokroić w drobną kostkę.Do wody dać kwasek cytrynowy
Niespełnione zdolności kulinarnezostawiamy słoiki do wystudzenia. *** A tu jeszcze jeden Rudy Rydz, który również chciał być na zdjęciu *** POLECAM RÓWNIEŻ: SMAŻONE GRZYBY NA ZIMĘ PRZEPIS TUTAJ (klik) GRZYBY MARYNOWANE PRZEPIS TUTAJ (klik) SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek
Blog z Apetytempasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia. POLECAM RÓWNIEŻ: SMAŻONE GRZYBY NA ZIMĘ PRZEPIS TUTAJ (klik) GRZYBY MARYNOWANE PRZEPIS TUTAJ (klik) SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Grzyby w zalewie octowo-miodowej pochodzi
Blog z Apetytemaromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne
Wiem co jemCukinii na straganach dostatek, a i u mnie na działce jej nie brakuje. Polecam zatem jej zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata
Gosia gotujeLeczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe(...)bardzo dobrze i dzięki nim udało mi się wszystko sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie
Pieguskowa KuchniaLeczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe(...)bardzo dobrze i dzięki nim udało mi się wszystko sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie
Pieguskowa KuchniaSałatka, którą warto przygotować jako zapas na zimę, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw. W taki sposób przygotowuję również ogórki gruntowe. Idealnie sprawdza się jako szybki dodatek do obiadu. WARZYWA: 2 kg cukinii żółtej 1 duża marchewka 3 cebule 1 pęczek natki pietruszki ZALEWA: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 2 łyżki soli 6 ziaren ziela
https:KKuchniaMniamSałatka z zielonej cukinii. Składniki : 2 kg cukinii 1 kg cebuli
Przepisy i porady kulinarneW moim warzywniaczku pełno cukinii więc szkoda żeby się zmarnowała i przetwarzam ją jak tylko mogę. Bazując na przepisie warzywny mix z ogórkami stworzyłam
Monia miesza i gotujeoknami piękna, złota jesień. Jesień to w mojej kuchni czas przetworów! W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory, śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna, rozgrzewająca zupa dyniowa w zimę! :) Co prawda, można pokrojoną w kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego w tym roku zdecydowałam się
Taste Therapy