tygodnie. Skorupkowa pożywka świetnie nadaje się do cukinii, ogórków, pomidorów, al również do wszystkich roślin doniczkowych. Skórki z bananów, które ususzymy, a potem pokruszymy i podsypiemy pod rośliny przyniosą równie odżywcze efekty. Tu warto wspomnieć, że taka pożywka odstrasza też od roślin mszyce. A gdy przyjdzie jesień i zima? To wiadomo, że temperatury nad Wisłą są coraz niższe
Słodkie okruszkipodsmażamy w garnku do zeszkelnia dodajemy pokrojone pomidory, cukinię i bazylię oraz przyprawy - dusimy od czasu do czasu mieszając - przez ok 45 min po tym czasie blendujemy wszystko na jednolitą masę następnie już robimy tak samo przekładamy do słoiczków, zamykamy i odkładamy do góry dnem - odstawiamy do ostygnięcia a zimą cieszymy się smakiem :) Smacznego
Gotowanie z pasjąFasolka po włosku, przetwory W tym roku mimo ciężkiej pogody latem , obrodziła cukinia i fasolka szparagowa . Ta ostatnia , może dlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju , lipcu i sierpniu . Właśnie zaczęła się ta z ostatniego rzutu , już się nam przejadła więc teraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym(...)minut w piekarniku nagrzanym do 110 C . Za każdym razem po wyjęciu z gorącego piekarnika obracamy do góry dnem . Gotowe , teraz do spiżarki i na zimę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Fasolka nadaje się do spożycia już po siedmiu dniach . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Fasolka po włosku
Ogrodnik w podróżydzisiaj prezentuję leczo w słoikach na zimę. Po otwarciu wystarczy dodać podsmażoną wędlinę i serwować ze świeżą bagietką, ryżem lub innym dodatkami. Polecam! Leczo do słoików Składniki: 1,5 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża lub 2 małe cukinie przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie
Smak mojej kuchnirobiony przy ciemnościach za oknem, ah ta zima, a wy gotowi na nią? ^^ Miłej niedzieli Ps. Wszystko oprócz ostatnich bułeczek jest wegańskie, tak jakoś ostatnio samoistnie wychodzi.. no i jakoś mnie tak ochota na takie proste jedzenie naszła, a więc wybaczcie, że bez kombinacji większych Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem
More food, love and dreamskokosowej Ostatnia partia jagód :( Sporo zamroziłam, będzie na zimę! :) Może jeszcze się skuszę i kupię słoiczek...? Mam też dzisiaj dla Was przepis na szybki obiad - ostatnio zrobiłam to danie dla Mamy :) Zapracowana nie miała czasu wstać od biurka i sama przygotować sobie obiad więc postanowiłam ją wyręczyć. Przygotowałam makaron razowy z cukinią w pomidorach z pikantną mieszanką ziarenek od Ziarenkowo
breakfast of dreamsRozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone
Wanilia i KardamonCukinia po gruzińsku ,domowe przetwory Cukinia , to super warzywo , można z niego wyczarować dosłownie wszystko , nawet ketchup Cóż ale to wszystko już było i troszkę się
Ogrodnik w podróży„Rzymska ” sałatka z cukinii i natki pietruszki, przetwory Sałatka jest wynikiem faktu , że na początku sezonu cukinia cieszy , a w pełni już nie wiadomo
Ogrodnik w podróżyrozkroku ;) Już od dawna nie zima, ale wiosna jakby w rozterce - "rozkręcić się czy nie?" :) No cóż, trzeba sobie jakoś radzić. Najlepiej dogadzając sobie kulinarnie. Zupa wyszła bardzo smaczna, o wyraźnym smaku szpinaku. Jeżeli ktoś omija go szerokim łukiem, to powinien sięgnąć do innego przepisu - na zupę krem ze szparagów i cukinii. Składniki: 200 g świeżego szpinaku pęczek zielonych
zadanie-gotowaniepatriotyczny w sam raz do prawa konstytucyjnego. Zimą międzynarodowy iście rodem pasujący do prawa międzynarodowego . Prosty jak konstrukcja cepa,zawsze pasujący-sos pomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia Przyprawy: bazylia zioła prowansalskie oregano sól/vegeta pieprz
Fiolka w kuchnipikantne. Super smakuje jesienią i zimą, ze względu na swoje walory rozgrzewające, ale ja robię je wtedy kiedy po prostu mamy na nie ochotę, nawet ... jeśli to miałby być środek lata ;-) Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 papryka zielona puszka pomidorów w zalewie 3 cebule ząbek czosnku 2 małe cukinie 200g pieczarek 3 kiełbasy toruńskie smalec
Walijskie Pichceniebardzo blisko. Nie wyobrażam sobie zimy bez tego przecieru i kwaskowatej zupy ogórkowej. Natomiast ulubiony przepis to ratatuja. Taki słoik, ratuje mi "życie" w zimowe dni, kiedy nie mam czasu na zakupy i gotowanie. Otwieram, podgrzewam i dodaje do ryżu czy makaronu. Uwielbiam te jesienne warzywa zamknięte w słoiku. Pomidor, papryka, bakłażan i cukinia to moje ulubione warzywa
Swojskie jedzonkopełne witamin i najlepsze na zimę, kiedy ze świeżych warzyw możemy mieć najwyżej szczypiorek wyhodowany na parapecie, napisano już wszystko. Co jednak poza kapustą i ogórkami można zalać posoloną wodą, by po kilku dniach lub tygodniach cieszyć oczy i podniebienia, brylować w towarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki
GRUBY WAŁEKdodaje się mięsa ani cukinii (tak przynajmniej podają niektóre źródła). O czym trzeba pamiętać przygotowując prawdziwe idealne leczo? Po przeanalizowaniu wielu przepisów z wielu różnych książek kulinarnych (zarówno tych starszych jak i tych młodszych) oraz blogów kulinarnych w końcu otrzymałam leczo, które bardzo mi smakuje, zazwyczaj nie mogę wytrzymać zjadam je przed zimą i później dorabiam kolejne. Smak letnich pomidorów
zdrowa vege kuchnia