Zima za pasem, nastał czas przetworów i marynat. Dzisiaj proponuję pikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpyszne! I tak dzisiaj chciałam Wam pokazać pyszny pomysł na szybki obiad po pracy, bądź kolację na ciepło, ale także chciałam Wam podpowiedzieć co powinniście zrobić teraz by potem zimą, cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Lato to najlepsza pora roku na mrożenie warzyw, polecam Wam abyście właśnie teraz zaczęli przygotowywać sobie Wasze warzywa na patelnie. Nic prostszego, z pomocą przyjdzie(...)Polecam Wam przygotować sobie takie zestawy warzyw w torebeczkach foliowych i zamrozić na zimę, potem są jak znalazł. Podaję Wam moje ulubione połączenia warzyw, które przygotujecie za pomocą robota Panasonic. WARZYWA NA PATELNIĘ - PIĄTKA! NÓŻ DO CIĘCIA PLASTRY, FUNKCJA: WARZYWA - 4 młode marchewki - 2 cukinie - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 cebula WARZYWA NA PATELNIĘ - POLSKIE LATO NÓŻ
SMYKWKUCHNIprzepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym, czego Węgrzy pewnie by mi nie wybaczyli. Dodałam też cukinię i pieczarki, a pominęłam ziemniaki. Wegetariański gulasz węgierski do słoików Wegetariański gulasz węgierski, dzięki wyżej wspomnianym zmianom, możemy bezpiecznie zapasteryzować na zimę. Słoiki o pojemności 0,9 litra pasteryzuję około 35 do 40 minut. Tak przygotowany węgierski gulasz wegetariański mięsożercy mogą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzetworów na zimę. W tym roku przygotowania rozpoczęłam od przygotowania sosu z pieczonych warzyw. Można go wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie. Sos z pieczonych warzyw Składinki: 2 kg pomidorów (soczysty i dojrzałych) 1 kg cukinii
PatiGotujenaszym klimacie wiosny? Jest zima, która powoli odpuszcza, potem robi się szaro, ponuro i byle jak. I nagle pojawiają się stosunkowo wysokie temperatury, będące zapowiedzią zbliżającego się lata. Wiosnę bardzo trudno zauważyć. W każdym razie mi jakoś umknęła. Danie, na które dzisiaj Was zapraszam, jest daniem kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać
Codzienna kuchnia niecodziennaprzecież w tym roku było ono obecne jak na lekarstwo. W związku z niedawnymi świętami i wielomiesięczną zimą, nie chcę Wam proponować ciężkich, treściwych obiadów, w zamian za nie z wiosną w sercu dzisiaj polecam lekkie danie - makaron z cukinią, kurczakiem i pesto :). Składniki: cukinia pojedyncza pierś z kurczaka makaron - wstążki (ok. 200-250g) 2 małe ząbki czosnku
Taste Of My DayPodana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej
Lena GotujeKolorowe sałatki w słoikach na zimę u mnie już przygotowane. A jak jest u Was? Dzisiaj podsyłam przepis na sałatkę z cukinii i papryki z słodko- ostrym wydaniu. SAŁATKA Z CUKINII I PAPRYKI Składniki: (na około 10 małych słoików) 5 cukinii 3 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 opakowanie gorczycy 1 łyżka soli kamiennej zalewa
Bon appetit mon amieKrem paprykowo-pomidorowy - przepis Krem ma doskonały, wyrazisty smak - moja ulubiona zupa krem oprócz kremu z cukinii! Krem paprykowo-pomidorowy jest dość rozgrzewającą zupą, zatem jest idealna podczas nadchodzącej jesieni i zimy! Składniki: - 5 papryk; - 1 duża cebula; - 4 ząbki czosnku; - 2 duże przeciery pomidorowe lub 2 duże pomidory w puszce; - 2 łyżki oliwy; - sól, pieprz do smaku; - pieprz cayenne
MintTasteczasu nie rozpieszcza, to letnie warzywa nadal nęcą swoim smakiem i kolorami. Nie dziwi zatem, że wobec perspektywy długiej jesieni i zimy moje menu chwilowo jeszcze pozostaje w klimacie wakacyjnym. I tak – upieczone bakłażan, papryka, pomidory i cukinia, z dodatkiem solidnej garści świeżej bazylii i oliwek, w towarzystwie odżywczej kaszy smakować będą niczym z włoskiej kuchni, przywodząc na myśl cieplejsze
Even Better FoodRobię dużo surówek na zimę oto jedna z moich propozycji ze starej kolekcji przepisów mojej mamy Składniki - 2 kg kolorowej cukinii (młodej z małymi pestkami ) - 6 cebul - 6 papryk - sól - zalewa - 1 szklanka cukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania - Zalewę wszystkie składniki zalewy
W królestwie smaków Beatymożliwe sposoby. Nie mam niestety czasu by to wszystko opisać i tu dodać. Moim ostatnim produktem, jest sos pomidorowy z papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną jak i mięsem drobiowym.” Czytaj więcej
Wiem co jemgóry. To pozwala unikać kupowania na zapas. Szczególnie jeśli zdarza nam się gromadzić produkty szybkopsujące się, na które nie mamy pomysłu. Sięgajmy po sezonowe warzywa i owoce , a zimą po mrożonki, kiszonki, przetwory i rośliny strączkowe Polujmy na promocje i miejmy na uwadze zmienność cen ustalając jadłospis – przykładowo często zdarza się, że w jednym tygodniu awokado kosztuje(...)uzupełnienie niedoborów danej witaminy). Niektóre składniki można wymieniać jeśli akurat trafimy na promocje, np. maliny z truskawkami, jagodami, borówkami, wiśniami; cukinia z bakłażanem; pomidory z papryką; rukola ze szpinakiem, jarmużem lub roszponką. Zdrowe odżywianie rożni się nieco zimą i latem. Latem mamy całą paletę świeżych, sezonowych owoców i warzyw, natomiast zimą musimy korzystać z kiszonek, mrożonek, przetworów i roślin
Powiedz dietom niedostała ten przepis rok temu i wszystkim przypadł do gustu. Nawet mój mąż go uwielbia, a nie lubi cukinii :) jest świetny jako dodatek do kiełbasy z grilla, patelni lub mikrofali, ale także innych mięs. Smakuje podobnie jak leczo - możemy sobie w zimie przypomnieć smaki lata :) wystarczy podsmażyć do niego kiełbaskę :) Narobiłam go w tym roku sporo - powinno na całą zimę
Kolorowy Przepisownikcały rok. Zbieranie opału i porządki na wiosnę, letnicy w czasie wakacji, jesień z przetworami i wykopkami i zima we dwoje z ukochanym, z kotami i fotografowaniem okolicy Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda pokrzywowa kasza, tarta gryczana z cukinią, pierożki nadziewane warzywami z rosołu, pasztet z warzyw z których ugotowano barszcz, tarta poziomkowa i makowe naleśniki(...)Kędzior Wydawnictwo Babaryba 4. Zielone Boże Narodzenie. Karoline Jonsson Wigilia to ulubione święta wegetarian, bo wiele dań jest bezmięsnych a inne można łatwo przerobić na wersję wege. Jednocześnie zima to najgorszy czas w roku, jeśli nie jest się mięsa, bo pogoda nie nas rozpieszcza a grudzień to też najciemniejszy czas w roku. Jak się nie dać zimie? Wystarczy zasiąść
Ugotowane pozamiatane