córkami, wnuczką i synem utrzymuje się w okresie letnim z gastronomii. Zimą natomiast zajmują się zbiorem oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet
W kuchni Katiewciąż czekam na to prawdziwe oblicze zimy! Z zaspami śniegu i trzeszczeniem pod butami. W takie dni najlepiej smakują gorące, sycące dania z mnóstwem dobroci, tak jak to, które serwuję Wam dziś. Odrobinę na włoską nutę warzywny kociołek z rozgrzewającą soczewicą, która jak nic innego otula brzuchy troską i pysznością. Do tego cukinia, papryka i pomidory z oliwkami, bazylią
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBarona o tym, co można włożyć do słoika i zatrzymać na zimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna
GRUBY WAŁEKZielona pasta i zimie mówię basta. Już nie mogę się doczekać wiosny, ciepłych promieni słońca i zielonych liści na drzewach, a także pierwszych nowalijek. Zanim się jednak pojawią wprowadzam na swój talerz trochę zieleni w postaci pysznych warzyw: brokuła, cukinii oraz zielonego groszku. ZIELONA PASTA z GROSZKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ Składniki: (na 2 porcje) makaron typu wstążki
Bon appetit mon amietaka pyszna jarzynka. Świetnie smakowała jak pakowałam ją do słoiczków więc zimą na pewno będzie pysznym dodatkiem do obiadu. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 kg marchewki 1 kg cebuli 0,5 szklanki oleju (125 ml) 200 g koncentratu pomidorowego 0,5 l keczupu, ja dałam z cukinii 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 10% 2 łyżki soli kamiennej
Monia miesza i gotujedanie podałam z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Mrożonki doskonale sprawdzają się zimą, kiedy niektóre z warzyw są trudno dostępne. Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem. Składniki: opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in: papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki czarnych hiszpańskich oliwek kilka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłoików na zimę. Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Kiedy robię leczo nie mam co prawda dokładnych proporcji, do przepisu postanowiłam ich użyć aby mniej więcej było wiadomo ile czego potrzeba. Nie martwcie się więc czy czegoś będzie mniej czy więcej. Składniki: (duża ilość) 4 kg młodej cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 1,5 kg żółtej papryki
W Moim Magicznym DomuLubię paprykę pod wieloma postaciami, nic dziwnego, że leczo też uwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo na zimę. Wystarczy szybko podsmażyć kiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo(...)upodobań. U nas, nie ukrywam, leczo jest zwykle z makaronem. U męża w domu jadło się je z chlebem. A Wy jak jadacie leczo? Drukuj Leczo z papryki i cukinii do słoika window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 papryki czerwone 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Mieszam w GarnkuPrzepis na leczo. Idealne na obiad czy kolację ale dobre też w słoiki na zimę. Polecam spróbować. Składniki : * 4 łyżki oleju * 4 średnie cebule * 4 średnie marchewki * 2 czerwone papryki * 10 dużych pieczarek * 3 cukinie * 2 filety z kurczaka * sól , pieprz * koncentrat pomidorowy * ketchup łagodny Przygotowanie : Cebulę kroimy w piórka Marchewkę ścieramy na jarzynowej tarce Paprykę kroimy
Magiczne Życie MartyZielono na talerzu, a za oknem słońce. Idzie wiosna pełną parą! Słychać wszędzie ptasie śpiewy radosne, koniec z zimą plugawą i szarą. Kolorowe ubrania wyciągam już z szafy, balerinki i obcasy. Rozpuszczone włosy rozwiewa ciepły wietrzyk. Na taką pogodę każdemu humor się polepszy! Kiedy robiłam tę zupę, zupełnie nie wiedziałam, co robię. Zdałam się na instynkt i chęć skosztowania czegoś(...)zupełnie innego, a zdrowego i optymistycznie zielonego. I jak najbardziej się to udało. ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. / całkowicie autorski;/ 1 mała zielona cukinia ok. 300 g sałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku 2 łyżki oleju z pestek winogron Pora kroję
W kuchni Karmel-itkitygodnie. Skorupkowa pożywka świetnie nadaje się do cukinii, ogórków, pomidorów, al również do wszystkich roślin doniczkowych. Skórki z bananów, które ususzymy, a potem pokruszymy i podsypiemy pod rośliny przyniosą równie odżywcze efekty. Tu warto wspomnieć, że taka pożywka odstrasza też od roślin mszyce. A gdy przyjdzie jesień i zima? To wiadomo, że temperatury nad Wisłą są coraz niższe
Słodkie okruszkipodsmażamy w garnku do zeszkelnia dodajemy pokrojone pomidory, cukinię i bazylię oraz przyprawy - dusimy od czasu do czasu mieszając - przez ok 45 min po tym czasie blendujemy wszystko na jednolitą masę następnie już robimy tak samo przekładamy do słoiczków, zamykamy i odkładamy do góry dnem - odstawiamy do ostygnięcia a zimą cieszymy się smakiem :) Smacznego
Gotowanie z pasjąFasolka po włosku, przetwory W tym roku mimo ciężkiej pogody latem , obrodziła cukinia i fasolka szparagowa . Ta ostatnia , może dlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju , lipcu i sierpniu . Właśnie zaczęła się ta z ostatniego rzutu , już się nam przejadła więc teraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym(...)minut w piekarniku nagrzanym do 110 C . Za każdym razem po wyjęciu z gorącego piekarnika obracamy do góry dnem . Gotowe , teraz do spiżarki i na zimę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Fasolka nadaje się do spożycia już po siedmiu dniach . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Fasolka po włosku
Ogrodnik w podróżydzisiaj prezentuję leczo w słoikach na zimę. Po otwarciu wystarczy dodać podsmażoną wędlinę i serwować ze świeżą bagietką, ryżem lub innym dodatkami. Polecam! Leczo do słoików Składniki: 1,5 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża lub 2 małe cukinie przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie
Smak mojej kuchnirobiony przy ciemnościach za oknem, ah ta zima, a wy gotowi na nią? ^^ Miłej niedzieli Ps. Wszystko oprócz ostatnich bułeczek jest wegańskie, tak jakoś ostatnio samoistnie wychodzi.. no i jakoś mnie tak ochota na takie proste jedzenie naszła, a więc wybaczcie, że bez kombinacji większych Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem
More food, love and dreams