Polecam! Tarta jest pysznym i sytym daniem. Równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimo. :) Trochę mniej czasu poświęcam na bloga, gdyż szykują się u mnie duże zmiany. 16 sierpnia wyjeżdżam do Włoch. :) Mam nadzieję, że dużo się nauczę i moje marzenia się spełnią. Składniki: I. Ciasto: 300 g mąki 200 g masła(...)garść startego parmezanu kilka suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku 100 g jogurtu naturalnego sól pieprz bazylia oregano sos Louisiana/Tabasco do smaku III. Dodatkowo: 650 g młodej cukinii (1 średniej wielkości) 1/2 czerwonej cebuli sól pieprz olej rzepakowy 100 g szynki serrano Sposób przygotowania: Masło ucieramy, dodajemy żółtko i sól. Ponownie miksujemy. Przesiewamy mąkę i jeszcze
DominikaDolciWiększość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas czytania: 2 min Dziś będą pulpeciki z dynią – wegańskie! Szukałam pomysłu na obiad i to pomysłu takiego, który pogodziłby różne zachcianki. Starsze córki chciały
SprawdzonaKuchnia.plWiele Pań ma ochotę sprawdzić swoje umiejętności, wypróbować nowy przepis, przyrządzić coś, co sprawi radość rodzinie i przyjaciołom. Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu. Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, wypróbowany i polecam! Podaję oryginalny przepis, możecie go wzbogacić o własne ulubione zioła i przyprawy. SKŁADNIKI(...)przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (ewentualnie) sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy
Moja Książka KucharskaJeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu, warto przygotować błyskawiczną sałatkę z ogórków kiszonych na ostro. Nie obawiajcie się, miód złagodzi ostrość papryczki chilli. W
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sukcesie ketchupu z cukinii ( przepis tu- klik ) postanowiłam spróbować ketchupu z papryki. Zrobiłam go w wersji pikantnej bo lubimy ostrzejsze smaki. Polecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs. * Uwaga- podczas gotowania(...)masa była dość rzadka. Może taka zostać ale ja chciałam mieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto. Składniki na 6 małych słoiczków: 1 kg czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chilli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasposób, no i sukces. Kabaczki są równie pyszne jak ogórki. Oczywiście zamiast kabaczków można użyć cukinii, efekt będzie ten sam. 2,5 kg młodych kabaczków lub cukinii 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa: 8 łyżek oleju 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Kabaczka pokroić w paski(...)kabaczki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć do słoików i zalać zalewą. Dokładnie zamknąć i odstawić. Nie trzeba pasteryzować. Wspaniały przysmak na zimę, szczególnie jako przegryzka do wódeczki
Jadło i czytadłozupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym(...)dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy je w małej ilości. 3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą , np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną
Chilli Czosnek i Oliwabyło oznaką końca zimy, chudego przednówka i początku nadejście wiosny. Dzisiaj warzywnym znakiem początku nowego sezonu są szparagi. Owszem też można je kupić przez cały rok, ale z końcem zimy zaczynają pojawiać się w większej ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora, trzeba jeść właśnie o tej porze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko(...)pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również je dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami
Niedzielny kucharztakim świętem jak kiedyś, gdy oznaczały koniec zimy i nadejście wiosny. Dzisiaj oznaką początku nowego sezonu są szparagi. Owszem też można je kupić przez cały rok, ale z końcem zimy zaczynają pojawiać się w węższej ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora, trzeba jeść właśnie o tej porze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko(...)pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również je dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami
Niedzielny kucharzjeszcze raz dokładnie dociskamy i dokręcamy wieczka, a następnie odwracamy je do góry dnem, przykrywamy ściereczką lub kocem i odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na dobę. Przed schowaniem słoiczków na zimę, warto się upewnić, że nic z nich nie wyciekło, a zakrętki mocno trzymają I to już wszystko. Nasza pigwa do herbaty jest już gotowa. Teraz możemy już rozkoszować się jesienną(...)jednak wolicie taką z cytryną? Smacznego! A jeśli szukacie przepisów na inne zimowe przetwory, polecam moje przepisy: Domowa nutella śliwkowa Marynowana dynia a la ananas Domowy ketchup z cukinii Jarzynka a la Vegeta Artykuł Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiSycące, pożywne i szybkie danie obiadowe z patelni z boczkiem i makaronem w roli głównej. Bardzo często je przygotowuję w sezonie zimowym, najlepsze zaraz
Wanilia i Kardamonprzywołuje letnich wspomnień w środku zimy jak słoik pysznego lecza z sezonowymi warzywami. Teraz gdy warzywa są najbardziej dojrzałe, a ceny bardzo poszybowały w dół warto schować lato pod zakrętki i cieszyć się nim cały rok. Choć krojenia było sporo to szybko się z nim uporałam, bo #MyVictorinox mi towarzyszył. Do słoików nie dodaję cebuli i kiełbasy, żeby(...)dodaję na świeżo składniki, które łatwo się psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi 5 litrowych słoików. Składniki: - 2 kg pomidorów - 2 kg cukinii - 1,5 kg czerwonej papryki - 5 ząbków czosnku, (opcjonalnie jeśli lubicie) - 2 łyżeczki suszonej bazyli - 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego - kilka liści laurowaych
Apetyczna babeczkakolejna sałatka sycylijska na zimę lub na co dzień do kanapek. Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 1 kg ogórków 1 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby 2 kg marchwi 1 kg cebuli 1 kg papryki seler naciowy 4 porcje zalewa: 1 szklanka(...)szklanki oleju 3 płaskie łyżki soli 3 łyżki pieprzu listki mięty ziarna kolendry,pieprzu Ogórki umyć, obrać i pokroić w talarki. Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce
Z Kuchni Do Kuchniwrazenie, ze po dosc dlugiej zimie cieplych dni bylo jak na lekarstwo. Ledwie sie zaczelo, a juz dobieglo konca. Nawet powietrze zaczelo inaczej pachniec. To jeszcze nie zapach opadlych, wysuszonych lisci, ktory z reszta bardzo lubie, a jednak juz nie zapach lata. Chcac je zatrzymac jak najdluzej przygotowalam cukiniowe danie. Wszak cukinia byla tego lata warzywem numer jeden w mojej
Przysmaki Karolki