pasywność zimy wykańczała mnie do końca, którejś nocy doszło do burzliwej rozmowy między mną, a M.: - Bo Ty powinieneś po prostu powiedzieć, że mam wziąć tego i tego dnia wolne i oznajmić, że gdzieś jedziemy!!! Następnego dnia dostałam smsa :"jedziemy nad morze." No i zaczęłam wybrzydzać ale polskie (kocham je szczerze ale wolałabym pojechać w maju jak już będzie troszkę(...)pizza i jeszcze raz pizza. Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę
Brzuszki ŁakomczuszkiOgórki w zalewie gyros Rewelacyjna sałatka ogórkowa w zalewie z przyprawą gyros. Słyszałam o tych ogóreczkach wiele pochwał, więc postanowiłam również spróbować, i powiem Wam, że
Blog z Apetytempewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren(...)możecie dorzucić suszoną ostrą paprykę chili. Leczo z tego przepisu, przygotowane bez kiełbasy i kabanosów, możecie również zawekować w czystych, wypieczonych słoikach by móc się nim cieszyć w zimie. Przelejcie gorące leczo do naszykowanych słoików, zakręćcie wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujcie w gotującej się wodzie w zależności od wielkości słoików 6-10 minut. SKŁADNIKI 700g czerwonej papryki 700g papryki białej
Karo in the KitchenCurry z kurczakiem i papryką to pyszne i szybkie danie z mięsem drobiowym w curry i przyprawami. Na sam wygląd dania robi się znacznie cieplej, a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!diety . A samą dietę, jako naprawdę smaczną, nie męczącą (no ok, męczące było mycie wyciskarki) i efektywną zamierzam zafundować sobie z początkiem lata, później na jesień i znowu – po zimie. Tylko świeże, najbardziej dojrzałe owoce i warzywa są najbardziej soczyste. Nie wyciskajcie soku z jabłek czy pomarańczy, które leżały smętnie w koszu na owoce przez 2 tygodnie, zwiędniętej smętnej pietruszki(...)później) 18.00-19.00 – 4 duże gotowane marchewki + 1/2 gotowanego brokułu +sos z dwóch łyżek oliwy lub oleju kokosowego i soku z cytryny z pieprzem, ½ woreczka brązowego ryżu – grillowana cukinia i pieczarki + sos z 2 łyżek oliwy i octu winnego z pieprzem i ziołami, ½ woreczka brązowego ryżu lub kaszy jaglanej – pomidor i plastry grillowanego bakłażana, świeża bazylia skropione oliwą, ½ woreczka kaszy
Karo in the Kitchenwłasne pomidorki, zdarzył się i okazjonalny ogórek. I jeszcze trochę cukinii, albo kabaczka, albo innego patisona. Ten rok, jak i pewnie następny, niestety nie zaspokoją naszego apetytu na kwiaty cukinii w cieście czy pomidorki koktajlowe prosto z krzaczka. Wszystko zawisło w oczekiwaniu na nowe, a my za to możemy korzystać z bogactwa owoców- bo krzewy i drzewa tkwią na posterunku(...)mały ogień. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętamy, żeby masło nie było już w lodówce. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimy krem jajeczny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składowe gotowe- czas na montaż. Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie
les mirabellesrobimy to na tarczy do krojenia w plasterki, ale nie te cieniutkie, bo się zrobi „paciara”. Druga sałatka tak samo tylko z tą różnicą ,że tak marchewka ,jak cukinia ,ma być techniką julienne. Cebulę z pierwszej sałatki zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny ,aż puści sok, następnie wyciskamy. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka, mieszamy rękami i solimy do smaku(...)miejsce i w jakiś sposób wyciągnąć od niej TEN sekret. Jeśli mnie jeszcze pamięta, gdyż Signora Gina była już staruszką i sama nie wiedziała ile ma lat. Kiedy w zimie otworzę swój słoik, to choć na chwilke uda mi się przenieśc do tego baru na skraju drogi, gdzie siwa i krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą
Z Kuchni Do KuchniSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szczerze mówiąc mogłabym spokojnie żyć bez mięsa i gdybym trafiła na jakąś wege wyspę, to bym mi nie brakowało niczego oprócz smażonego boczku. Mam dla niego
Ugotowane pozamiatanewówczas położyć bezpośrednio na ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim do danego produktu tłuszczem. Dlatego grillując bakłażana, cukinię, paprykę czy pstrąga nacieramy je najpierw niewielką ilością oliwy. W przeciwnym razie mogą się przesuszyć lub przypalić. Zwykle grillujemy bezpośrednio na ruszcie, ale nie zawsze jest to wskazane lub możliwe(...)stopni – przynajmniej pod warunkiem dostępności jakiegoś małego zadaszenia. Da się, zapewniam o tym, choć z opisanych wyżej powodów może być to utrudnione. Niektórzy potrafią zrobić grilla również w środku zimy – wówczas pełni on dodatkową rolę rozgrzewającego „koksownika”. Jak podajemy potrawy z grilla? Wbrew pozorom czasy, gdy nikt specjalnie nie troszczył się o sposób konsumpcji potraw z grilla, zdajemy się mieć
Kulinarna Pokusa