cukinia na zimę - 630 przepisów (strona:29/42)

Makaron z boczkiem i cukinią z patelni 97

Sycące, pożywne i szybkie danie obiadowe z patelni   z boczkiem i makaronem   w roli głównej. Bardzo często je przygotowuję w sezonie zimowym, najlepsze zaraz

Wanilia i Kardamon
Leczo do słoików na zimę 659

przywołuje letnich wspomnień w środku zimy jak słoik pysznego lecza z sezonowymi warzywami. Teraz gdy warzywa są najbardziej dojrzałe, a ceny bardzo poszybowały w dół warto schować lato pod zakrętki i cieszyć się nim cały rok. Choć krojenia było sporo to szybko się z nim uporałam, bo  #MyVictorinox  mi towarzyszył. Do słoików nie dodaję cebuli i kiełbasy, żeby(...)dodaję na świeżo składniki, które łatwo się psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi 5 litrowych słoików. Składniki: - 2 kg pomidorów - 2 kg cukinii - 1,5 kg czerwonej papryki - 5 ząbków czosnku, (opcjonalnie jeśli lubicie) - 2 łyżeczki suszonej bazyli - 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego  - 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego  - kilka liści laurowaych

Apetyczna babeczka
Sałatka sycylijska nr 2 191

kolejna sałatka sycylijska na zimę lub na co dzień do kanapek. Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 1 kg ogórków 1 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby 2 kg marchwi 1 kg cebuli 1 kg papryki  seler naciowy 4 porcje zalewa: 1 szklanka(...)szklanki oleju 3 płaskie łyżki soli 3 łyżki pieprzu listki mięty ziarna kolendry,pieprzu Ogórki umyć, obrać i pokroić w talarki. Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce

Z Kuchni Do Kuchni
Zatrzymac lato 161

wrazenie, ze po dosc dlugiej zimie cieplych dni bylo jak na lekarstwo. Ledwie sie zaczelo, a juz dobieglo konca. Nawet powietrze zaczelo inaczej pachniec. To jeszcze nie zapach opadlych, wysuszonych lisci, ktory z reszta bardzo lubie, a jednak juz nie zapach lata. Chcac je zatrzymac jak najdluzej przygotowalam cukiniowe danie. Wszak cukinia byla tego lata warzywem numer jeden w mojej

Przysmaki Karolki
Zimowa sałatka z czerwoną kapustą 136

Zimą też chcemy jeść sałatki i odżywiać się zdrowo surówkami. Tęsknimy za kolorowym letnim jedzeniem i często brakuje nam witamin. Jest teraz czas na czerwoną kapustę i marchew. Pod dostatkiem jest gruszek do których doskonale pasuje ser pleśniowy blue i nerkowce. Całość podkręcona marynatą z odrobiną czosnku, więc żadne wirusy nam nie straszne. Jeśli znudziła wam się typowa sałatka(...)zimowej wersji. Składniki na 2 porcje: pół małej czerwonej kapusty – drobno pokrojonej lub poszatkowanej nieduża czerwona cebula pokrojona w kosteczkę marchewka – obrana i starta na tarce mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw marynata: łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oleju rzepakowego

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ziemniaczana z bobem 204

pojemnikach, bez strat jakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką Składniki: 4 młode ziemniaki, garść gotowanego bobu bez łupinek (latem młodego, zimą mrożonego), ćwiartki pomidorków koktajlowych , 1 ser mozzarella, 1 łyżka siekanego koperku. Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uważamy aby nie był za miękki), do tej sałatki wyłuskałam(...)mozzarella w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy aby oliwa się do nich przykleiła. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę podałam do schabu faszerowanego cukinią. Smacznego! The post Sałatka ziemniaczana z bobem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
“Ziarno”-recenzja 138

jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka z gorącymi śliwkami, wykorzystanie w przepisach dyni, kasztanów czy czerwonej pomarańczy, czyli składników, za którymi tęsknię już wiele miesięcy. Tak jak zimą jest przyjemnie oglądać i czytać historie, które dzieją się w lecie, tak ostatnie upały sprawiają, że z radością przeniosłam się do tego świata o ciemnych nasyconych barwach. Książka jest też bardzo(...)konkretnym daniu a mogą nam służyć w innych kombinacjach. Fajne jest też to, że wiele przepisów można dowolnie modyfikować, gdy zmieniają się sezonowe owoce zamieniając szparagi na bób czy cukinie, gdy szparagów już nie ma „Ziarno” jest też piękne graficznie, co docenić można szczególnie w letnie upały.   Ziarno Autorka: Dominika Wójciak Wydawnictwo: Wydawnictwo Pascal Data premiery

Ugotowane pozamiatane
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 136

Moje pierwsze brownie pamiętam jakbym zrobiła je wczoraj. Jednak nie było to ani wczoraj, ani tydzień temu. Nie była to też Warszawa, a Lancaster, nie wiosna, a zima, i ja też trochę inna – 10 kilo chudsza, trochę bardziej naiwna i mniej świadoma żywieniowo. To były piękne czasy, gdy moim jedynym problemem było to by ugotować sobie obiad(...)było też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś zajadałam się nią codziennie

Fill The Bowl
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 216

Moje pierwsze brownie pamiętam jakbym zrobiła je wczoraj. Jednak nie było to ani wczoraj, ani tydzień temu. Nie była to też Warszawa, a Lancaster, nie wiosna, a zima, i ja też trochę inna – 10 kilo chudsza, trochę bardziej naiwna i mniej świadoma żywieniowo. To były piękne czasy, gdy moim jedynym problemem było to by ugotować sobie obiad(...)było też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś zajadałam się nią codziennie

Fill The Bowl
Jak smakuje rok Marcin Molik 115

bardzo zróżnicowane, oryginalne i ciekawe. Mamy tu np.  kalarepę w cieście, sałatę z rabarbarem, czy sałatkę ze szczawiem, bryndzą i jajkiem w koszulce.  Letnie przepisy zawierają: kwiaty cukinii, bób, pomidor, podgrzybki, kurki, jagody i maliny . Mnie najbardziej zaciekawiły pierożki z bobem i musem z topinamburu, risotto z podgrzybkami i serem pecorino, chłodnik z pomidorów i marynowanych malin oraz(...)śliwkami, a zaraz po nim ptasie mleczko z dyni oraz krem z dyni z gruszką i maślanką, bo w takiej wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą  warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę z musem żurawinowym, kremu pietruszkowy z wanilią

Cynamonowe szczęście
Domowe sposoby na ketchup 187

Ketchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 159

obiad jest wystarczająco zdrowy i pożywny i odpowiedni na zasobność portfela? A, i czy pasuje do pory roku? Co będzie jeśli z roztargnienia sałata trafi na stół w środku zimy? Czy da się naprawić takie faux pas? Uff, potwornie męczące i dalekie od tego czym dla mnie jest przygotowanie wspólnego posiłku. A jest to przede wszystkim przyjemność. Radość łączenia, ciekawość(...)zamiast oczekiwanej wiosny zasypał nas śniegiem. Sprawdziło się przysłowie, że w marcu jak w ...No właśnie w casserole, w którym znalazła się "zimowa" fasola, ale i zielona jak wiosna cukinia. Cudownie aromatyczna, pełna pysznych warzyw  potrawa zajadana z chrupiącymi grzankami była idealnym daniem na sobotni nastrój i pogodę. Ta wersja casserole nie wymaga ani dużo czasu ani pracy, wspaniale

KUCHARNIA
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 537

przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się szybko i udadzą się każdemu - umiejętność lepienia pierogów niewymagana :) W środku kryją lekki i kolorowy warzywny farsz - na przekór zimie i monotonni świątecznych potraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka na Ciebie minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie(...)tradycyjny farsz, np. pieczarkowy. Ja chciałam jednak przełamać monotonnie świątecznego stołu czymś kolorowym i pełnym ożywiających kontrastów smakowych. Mój farsz nawiązuje więc do kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos słodko-kwaśny na zimę ( z cukinią papryką, ananasem i kukurydzą) 312

jeść nie dało. Dlatego tym razem postanowiłam taki sos zrobić sama. Sos wyszedł pyszny, pełen świeżych warzyw, słodki od ananasa i kukurydzy, kwaśny ile trzeba, po prostu idealny. I zimą znów otworzę słoiczek, ugotuję makaron lub ryż i będę szamać:)  Składniki na 7 słoików o pojemności 900 ml: 2 kg młodej, zielonej cukini 2 kg pomidorów(...)szklanki cukru (poj.250 ml) 2 łyżki soli + do doprawienia 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu Cukinię (musi być młoda, aby nie trzeba jej było obierać, ani wydrążać) i papryki umyć i osuszyć. Następnie cukinię i paprykę pokroić w kostkę, zasypać warzywa dwoma łyżkami soli, a następnie

Krylowa Kuchnia
5 pomysłów na letnie koktajle 131

pomysłów na letnie koktajle, które przygotujecie dosłownie w 5 minut. Koktajle to u mnie danie sezonowe. Przygotowuje je wyłącznie wiosną i latem, gdy za oknem robi się naprawdę gorąco. Zimą jakoś mi one nie pasują. Być może dlatego, że jestem strasznym zmarzluchem i potrzebuję gorących i rozgrzewających posiłków. Latem to zupełnie co innego. Wtedy szukam potraw, które nie tylko będą(...)Latem nie mamy najmniejszego problemu z warzywami i owocami. W lipcu wybierajmy więc: maliny, wiśnie, morele, czereśnie, porzeczki, jeżyny, jagody, agrest, brzoskwinie, truskawki, botwinę, natkę pietruszki, szpinak, czy też cukinię. W sierpniu natomiast dochodzą nam do tej listy: nektarynki, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona i rukola. Co jeszcze dodać do koktajlu? Omówiliśmy bazę, ale co jeszcze dodać do naszego koktajlu? Baza

365 dni dookoła kuchni