octem i przyprawami. Te pikle z cukinii to pomysł na to jak zagospodarować najbardziej chyba plenne letnie skarby – ogrodowe cukinie. Wykorzystałam wszystkie trzy odmiany które uprawiałam w tym roku: włoską Romanesco i dwie polskie – pasowaną Tapir i fantastyczną żółtą, Bananowy Song od Legutko. Chcecie i Wy spróbować? Cukiniom odcinamy końce, kroimy cukinie mniejsze na kawałki i wybieramy nasiona razem(...)papryce i czosnku, na ostro, na pomidorowy słodki i wytrawny dżem, do deski serów i kieliszka wina na zimę. Tym razem już nie zapomnę o lustrzance i lepszych ilustracjach, stay tuned! SKŁADNIKI na ok. 5 słoików pojemności 200ml 2,5kg cukinii (waga po wypestkowaniu!) 2 słodkie papryki – czerwona i żółta, 450g 1 duża czerwona cebula, 200-250g 60g soli
Karo in the KitchenSałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świetnie podkreślą czosnek i cebula , zwłaszcza lekko podsmażone przed pieczeniem. Wyborne danie powstanie także z połączenia pomidorów oraz cukinii – to rozwiązanie doskonałe w lecie, kiedy trwa sezon na te warzywa. Wybierz pomidory o stosunkowo małej zawartości soku, np. malinowe. W zimie można zastąpić je warzywami suszonymi. Wszyscy, którzy lubią łagodne smaki, powinni spróbować zapiekanki ziemniaczanej z dynią – po upieczeniu zyskuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się podstawowy problem. Do jakiej pory roku zajrzeć? Wiosny czy zimy...? Kto to wie? Przesądził nadmiar pesto, który pozostał mi po tym jak przygotowałam je sobie do kanapek z mozarellą. Wygrała wiosna. I niech to będzie dobry znak. Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się tu zarówno krem
W kuchni wieczoremzdrowo najeść. Idealna o każdej porze roku, jednak jesienią i zimą smakuje najlepiej. Przepis na wegańską zupę jarzynową z soczewicą Składniki: 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2-3 garście zielonej soczewicy, 2 ziemniaki, 1 marchewka, mała papryka czerwona, około 10 brukselek, mała cukinia, łyżeczka proszku curry, sól, pieprz, oliwa lub olej. Zrób
Kulinarna Polskabyło pomyśleć o odpowiednich substancjach konserwujących, które zmieniły jego smak. Ale i tak wyszedł pyszny 😋 Zimą sos będzie można zastosować do pizzy, lasagne lub innego makaronu. Składniki (na ok. 2 litry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej i pomarańczowej) 4 łodygi selera naciowego
Weekendy w domu i ogrodziePieczona dynia i biała kiełbasa z cukinią i pomidorami w pikantnych przyprawach – proste i szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe z piekarnika. Można zjeść po prostu
Dorota Smakujebiałym ryżem , ale pasować będzie też ulubiona kasza, ciemny ryż lub kromka pieczywa Latem korzystaj ze świeżych pomidorów, zimą z krojonych pomidorów w puszce lub passaty Twarde warzywa (bataty, dynia, kalafior, brokuł) dodaj na początku , żeby dłużej się gotowały Miękkie warzywa (cukinia, fasola z puszki, zielone liście) dodaj pod koniec gotowania (na 10-15 minut) Jeśli będziesz korzystać z pasty
wiecejwarzyw.pldodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok 20 minut i otwierać zimą. Polecam również taką wersję
Smaki Ewyupalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki
Moja smaczna kuchniaupalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki
Moja smaczna kuchniaroku sezon przetwórczy trwa wyjątkowo długo :) W mojej piwnicy najwięcej przetworów jest z cukinii i z pomidorów. Jednym z moich ulubionych jest przecier pomidorowy z bazylią. To świetny pomysł na zupę pomidorową pachnąca latem w środku zimy. Przygotowanie takiego przecieru jest łatwe, a doznania smakowe i zapachowe zimą - bezcenne :) Składniki:mocno dojrzałe pomidory,świeża bazylia.Pomidory
Codzienna kuchnia niecodziennamrożonych). Dlaczego? Latem, w ciepłej wodzie małże mają tarło i ich mięso bywa często gorzkawe. Natomiast zimą mule nabierają masy (to tak jak ja ) a ich mięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią. Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów
gutfutKanapkowy sos curry z cukinii Po ketchupowym sosie- nadszedł czas na sos curry . Stwierdziłam ,że warto poeksperymentować z następnymi wersjami sosów z cukinii . Tym razem użyłam
Ogrodnik w podróżyCukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z
Ogrodnik w podróży