propozycja z dodatkiem fasolki szparagowej..świeżej już nie mam, ale zamroziłam, zrobiłam troszkę zapasu na zimę.. Ilość składników wg gustu, można dać więcej warzyw,takich które nam np.bardziej smakują.Można dodać kiełbaskę lub boczek..wszystko wg własnych upodobań. fasolka szparagowa cebula papryka cukinia jajka sól, pieprz olej do smażenia Fasolkę szparagową ugotować, pokroić na małe kawałki. Paprykę
Moje domowe kucharzeniepełni więc dziś prezentuje najlepszy przepis mojej mamy na leczo. Gęste i pełne przepysznych warzyw. Zimą wystarczy dorzucić pokrojonej kiełbasy, podgrzać i gotowe. Niebo w gębie :) SKŁADNIKI (na ok. 5 litrowych słoików) 2 kg papryki zielonej lub czerwonej 2 kg pomidorów 1 kg cukinii (można pominąć) 1 kg cebuli 3 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju słonecznikowego sól Pomidory sparzyć
Złote przepisydanych 3 miesięcy. Dzięki temu nie jem w kółko tego samego. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż(...)Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy, mango czy ziemniaki. To bardzo proste, bo te składniki jest łatwo kupić, dobrze się przechowują, więc możemy zrobić
Ugotowane pozamiataneCukinia lub kabaczek to jedyne warzywo w naszych ogrodach, które bez większych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju. Sałatka z tychże warzyw na zimę to wspaniała alternatywa, na chociażby częściowe zagospodarowanie niezmierzonych kabaczkowych ilości. Ma bardzo wyrazisty, słodko - ostry smak i jest tak pyszna, że trudno jej się oprzeć
Jadło i czytadłoAjvar jest to pasta warzywna przygotowana z pieczonej papryki, z dodatkiem bakłażana, cebuli, czosnku. W zależności od naszego podniebienia możemy ją zrobić w sposób bardziej lub
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam
Czerwona PorzeczkaZima za pasem, nastał czas przetworów i marynat. Dzisiaj proponuję pikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpyszne! I tak dzisiaj chciałam Wam pokazać pyszny pomysł na szybki obiad po pracy, bądź kolację na ciepło, ale także chciałam Wam podpowiedzieć co powinniście zrobić teraz by potem zimą, cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Lato to najlepsza pora roku na mrożenie warzyw, polecam Wam abyście właśnie teraz zaczęli przygotowywać sobie Wasze warzywa na patelnie. Nic prostszego, z pomocą przyjdzie(...)Polecam Wam przygotować sobie takie zestawy warzyw w torebeczkach foliowych i zamrozić na zimę, potem są jak znalazł. Podaję Wam moje ulubione połączenia warzyw, które przygotujecie za pomocą robota Panasonic. WARZYWA NA PATELNIĘ - PIĄTKA! NÓŻ DO CIĘCIA PLASTRY, FUNKCJA: WARZYWA - 4 młode marchewki - 2 cukinie - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 cebula WARZYWA NA PATELNIĘ - POLSKIE LATO NÓŻ
SMYKWKUCHNIprzepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym, czego Węgrzy pewnie by mi nie wybaczyli. Dodałam też cukinię i pieczarki, a pominęłam ziemniaki. Wegetariański gulasz węgierski do słoików Wegetariański gulasz węgierski, dzięki wyżej wspomnianym zmianom, możemy bezpiecznie zapasteryzować na zimę. Słoiki o pojemności 0,9 litra pasteryzuję około 35 do 40 minut. Tak przygotowany węgierski gulasz wegetariański mięsożercy mogą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzetworów na zimę. W tym roku przygotowania rozpoczęłam od przygotowania sosu z pieczonych warzyw. Można go wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie. Sos z pieczonych warzyw Składinki: 2 kg pomidorów (soczysty i dojrzałych) 1 kg cukinii
PatiGotujenaszym klimacie wiosny? Jest zima, która powoli odpuszcza, potem robi się szaro, ponuro i byle jak. I nagle pojawiają się stosunkowo wysokie temperatury, będące zapowiedzią zbliżającego się lata. Wiosnę bardzo trudno zauważyć. W każdym razie mi jakoś umknęła. Danie, na które dzisiaj Was zapraszam, jest daniem kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać
Codzienna kuchnia niecodziennaprzecież w tym roku było ono obecne jak na lekarstwo. W związku z niedawnymi świętami i wielomiesięczną zimą, nie chcę Wam proponować ciężkich, treściwych obiadów, w zamian za nie z wiosną w sercu dzisiaj polecam lekkie danie - makaron z cukinią, kurczakiem i pesto :). Składniki: cukinia pojedyncza pierś z kurczaka makaron - wstążki (ok. 200-250g) 2 małe ząbki czosnku
Taste Of My DayPodana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej
Lena GotujeKolorowe sałatki w słoikach na zimę u mnie już przygotowane. A jak jest u Was? Dzisiaj podsyłam przepis na sałatkę z cukinii i papryki z słodko- ostrym wydaniu. SAŁATKA Z CUKINII I PAPRYKI Składniki: (na około 10 małych słoików) 5 cukinii 3 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 opakowanie gorczycy 1 łyżka soli kamiennej zalewa
Bon appetit mon amieKrem paprykowo-pomidorowy - przepis Krem ma doskonały, wyrazisty smak - moja ulubiona zupa krem oprócz kremu z cukinii! Krem paprykowo-pomidorowy jest dość rozgrzewającą zupą, zatem jest idealna podczas nadchodzącej jesieni i zimy! Składniki: - 5 papryk; - 1 duża cebula; - 4 ząbki czosnku; - 2 duże przeciery pomidorowe lub 2 duże pomidory w puszce; - 2 łyżki oliwy; - sól, pieprz do smaku; - pieprz cayenne
MintTaste