cukinii , inaczej też dżem z kabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja pochodzi(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dżem z cukinii – Składniki: 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki i pestek – przed obraniem i wydrążeniem pestek masa moich cukinii wynosiła 2,8kg) 4 łyżki wody 250 g cukru (czyli
Kulinarne PrzebojeCukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających ilościach. Ja też do nich dołączyłam i powoli moja piwniczka zapełnia się głównie cukinią ;) W planach mam jeszcze dżem, ale najpierw muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć(...)skóry jeśli jest twarda. Pokroić w słupki lub inne dowolne formy. Układać w słoikach, na to przyprawy i zalewać zalewą.Pasteryzować w tradycyjny sposób.Taka cukinia świetnie smakuje zimą jako dodatek do drugiego dania. Jest też pyszną zakąską :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawiem jak wy, ale ja uwielbiam lecho z cukinii :) Postanowiłam zrobić kilka słoiczków na zimę, póki papryka i cukinia są tanie. Nie ma to jak rozgrzewające lecho w zimowy, mroźny dzień ... Wystarczy tylko przed podaniem podsmażyć na patelni kiełbasę i wymieszać z podgrzanym lechem. Składniki: 4 duże cukinie, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 300 ml przecieru
Aga w kuchnitygodniu szukałam pomysłów z czym zestawić cukinię. A ponieważ zimą chętniej sięgamy po bardziej kaloryczne dania chciałabym zaproponować Wam markaron zapiekany z cukinią. Nie jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja
MODA NA BIOprzygotować go na zimę, do słoików. Można także ją zmniejszyć i zrobić w wersji do obiadu, spróbować jak smakuje, dopiero wtedy zrobić większą ilość na zimę. Przepis własny. Składniki: 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka - zużyłam 3 średnie cukinie) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy
Poezja Smaków - blog kulinarnyJestem właścicielką niedużego ogródka, w którym uprawiam warzywa na własne potrzeby. Część z nich zużywam na bieżąco, a z pozostałych robię przetwory na zimę. Obecnie zaczęły pojawiać się cukinie, z których zrobiłam pyszną sałatkę z dodatkiem papryki i cebuli do słoików na zimę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg żółtej cukinii 1 kg zielonej cukinii 5 cebul 4-5 papryk
Danka PichciPyszny domowy keczup z cukinii, który znajdzie wiele zastosowań w gotowaniu. Ten sos to nie tylko fantastyczny dodatek do kanapek, sprawdzi się również jako sos do
Pani M - kuchnia smakowitacukinii i papryki na zimę 2018-08-20 17:42:28 Sezon na cukinię trwa w najlepsze! To idealny czas na przygotowanie przetworów z cukinii i zatrzymanie smaków lata na dłużej. Dziś proponuję Wam pyszny sos z cukinii i papryki. To smaczna i zdrowa alternatywa dla sosów w słoikach ze sklepowych półek. Ten słodko - kwaśny sos jest bardzo aromatyczny
Wędrówki po kuchnijuż pisałam wcześniej zdecydowanie należę do fanów cukinii. Mogłabym ją jeść codziennie. A że sezon na przygotowywanie przetworów na zimę nadal trwa(...)Zapraszam Was na przepyszną sałatkę z cukinii z dodatkiem warzyw. Jest idealna do drugiego dania. I myślę, że warto jest zrobić zapas tej sałatki. W zimę będzie idealnym wspomnieniem lata. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg cukinii, 1 kg papryki, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg cebuli, 1 papryczka chilli, 5 łyżek soli, Zalewa: 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
Passion of Cookingpiekarniku , lubię też duszoną z mięsem. Tym razem zrobiłam z niej ketchup i powiem Wam, że jego smaku już mnie zauroczył i sądzę, że zrobię więcej słoików na zimę :) Ketchup z cukinii 1,5 kg młodej cukinii ( czyli takie nie większe niż 25 cm wąskie sztuki ) 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 czerwona słodka papryka 1 łyżeczka chilli
Kuchnia na wzgórzuketchupu z cukinii jest koncentrat pomidorowy oraz cukinia. Ja uwielbiam cukinię i w tym roku po raz pierwszy zasadziłam ją w ogródku. Nie spodziewałam się aż takiego wysypu tych warzyw! Ale dzięki temu mogłam do woli jeść faszerowaną cukinię, kotlety z cukinii czy placki z cukinii. Ketchup z cukinii nie smakuje cukinią, czuć intensywny smak pomidorów a cukinia dodaje konsystencji(...)ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ketchup z cukinii – Wykonanie Cukinie umyć, poprzycinać twarde końce, dokładnie obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki, jeśli cukinia jest starsza usunąć gniazda nasienne, jeśli jest młoda nie będzie takiej konieczności. Cukinie zetrzeć na tarce na większych oczkach bądź za pomocą malaksera, przełożyć do większej miski. Cebulę obrać
To Musisz WiedziećCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Smakuje wyśmienicie nie tylko na świeżo, ale również ze słoika. Robię ją co roku z zalewie z chilli i
Prosty przepis natanich przetworów na zimę. Sałatka może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs. Zobacz również inne moje przepisy na słodko-kwaśne przetwory: sałatka z ogórków na zimę , sałatki z cukinii i papryki , ogórki curry , m arynowane grzyby , cukinia w zalewie curry , diabelskie ogórki , pikantna sałatka z cukinii i papryki . Składniki na dwa 1-litrowe słoiki: 1 główka kapusty średniej
Codziennik Kuchennyananas? Ja nigdy, ale jakiś czas temu zobaczyłam przepisy w necie cukinia a’la ananas i zaintrygowały mnie na tyle, że postanowiłam zrobić kilka słoiczków na próbę. Taką cukinię można wykorzystać zimą do deserów, ciast. Dodam, że jest dość słodka i intensywna w smaku, więc idealnie będzie się komponowała z niesłodkim deserami np naleśnikami, placuszkami, czy kwaśną galaretką. Polecam. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikbotwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem
Tradycyjna Kuchnia