ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:84/224)

Sałatka z makaronem ryżowym i prażonym słonecznikiem + filmik 208

Przedstawiam dziś przepis na pyszną sałatkę , której bohaterem jest makaron ryżowy , ale nie z ryżu, ale w kształcie ryżu , który może czasem nazywać się " łezki ". Taki

Kawa z mlekiem
Muffinki z selerem i słonecznikiem. 161

Muffinki z selerem i słonecznikiem. Edyta Guhl. ,, W niedzielę nie ma nas w domu“, tym hasłem animują lokalne gazety do ruchu na świeżym powietrzu. Na przekór

dolcevitainmykitchen
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 179

Składniki: ZAKWAS 50 g startera zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE 175 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 325 ml wody 2 garści ziaren słonecznika Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny(...)Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. W DNIU PIECZENIA Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. Z przygotowanego zakwasu odważamy 175 g, resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki (przyda nam się do kolejnego pieczenia). Do zakwasu

Smakowity Blog Kulinarny
Pszenny chleb powszedni 124

Piekłam już wiele chlebów, ale chyba ten odpowiada mi najbardziej. Jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Myślę, że uda się nawet osobom początkującym w kuchni. Dodatki można dowolnie modyfikować. Lubię do swojego bochenka dorzucić np. słonecznika, siemienia lnianego czy pestek z dyni. Zdjęcia też są z różnych bochenków, a to inny dodatek, a to część(...)składniki poza mąką wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. 2. Do zaczynu wsypać 1 kg mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. 3. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowych keksówek posmarowanych olejem i oprószonych bułką tartą. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik na 200 st.C góra-dół i piec 1 godzinę. Bochenki ostudzić na kratce

Kuchnia domowa Ani
Chleb na mące krupczatce z nasionami 148

szklanka letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli nasiona 1,5 łyżki: ziaren słonecznika, sezamu (np. czarnego), pestek dyni 1 łyżka lnu mielonego Suche składniki wsypać do miski, wlać 1 szklankę wody i za pomocą miksera bądź łyżki wszystko połączyć ze sobą. Ciasto będzie gęste i rzadkie. Przygotowane ciasto przykryć suchą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (około

Ugotować
Buły pszenne ze słonecznikiem 148

jajko 1 szt masło 70 g sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka oliwa z oliwek 3 łyżki drożdże świeże 45 g mleko 1/3 szklanki woda ciepła 1 szklanka słonecznika z 200 g Krok 1  Najpierw robimy zaczyn czyli do miseczki wkładamy pokruszone drożdże cukier mleko i mąkę. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników w płynna masę. Zostawiamy(...)ciasto kolo 10-15 minut. Krok 2 Zostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowujemy, wałkujemy na grubość 2 cm i wykrawamy kółka. Każdą bułeczkę kładziemy na talerzyk z mokrą ściereczką na 5 sekund, a następnie wkładamy do miseczki ze słonecznikiem i potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia gdzie zostawiamy do wyrośnięcia na około

Różowa kuchnia
Szybkie bułeczki na leniwe śniadanie. Scones 156

zalewy dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka 25 g ziaren słonecznika Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać łyżką. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta, połączyć. Z ciasta uformować dysk o średnicy 20-22 cm, ułożyć na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zrobić domowe batony owsiane? 147

sobą na górską wycieczkę, przejażdżkę rowerową, czy w trasę biegową Ja najbardziej lubię wersję najprostszą: z dodatkiem ziaren słonecznika i ulubionymi jagodami Jak zrobić domowe batony owsiane? Składniki na 8 batonów: 150 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 30 g miodu lub syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 4 łyżki erytrolu 150 g jagód Sposób przygotowania: Olej kokosowy rozpuść(...)pomocą malaksera lub młynka rozdrobnij płatki, ale nie muszą być rozdrobnione bardzo drobno. Do miski wsyp płatki, dodaj ziarna słonecznika, erytrol oraz olej kokosowy. Wymieszaj do połączenia się składników. Keksówkę posmaruj delikatnie olejem kokosowym. Wyłóż do niej 1/2 ciasta i dokładnie dociśnij, aby składniki były dobrze połączone. Następnie na pierwszą warstwę ciasta wyłóż jagody i posyp drugą częścią mieszanki płatków

365 dni dookoła kuchni
Orkiszowy chleb bez zagniatania i "Ironia losu" 169

wodą dodać drożdże i miód. Wymieszać i zostawić do ruszenia drożdży.  W misce wymieszać mąki z solą i ziarnami słonecznika. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Polać ciasto oliwą i wymieszać, by powierzchnia była szklista. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić na godzinę - półtorej (zależnie od pogody

Weekendy w domu i ogrodzie
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 233

godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczyny, wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.   Ciasto chlebowe (na 2 foremki a 23cm): cały zaczyn namoczone ziarna

Grahamka, weka i kajzerka
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 149

łyżeczka soli 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie 2 łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche składniki i wymieszaj. 2 Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać się formować, ale też nie może być zbyt mokre

Blendman
Ciasteczka owsiane 2275

ok.146g w skorupce)   Ciasteczka owsiane – Wykonanie: Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać. Następnie polać całość masłem, dodać jajka i wyrobić ciasto dłońmi. Ciasto nieco lepi się do dłoni, więc podczas lepienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie i wtedy formować ciasta

Kulinarne Przeboje
Keks z mozzarellą i groszkiem 140

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli

Moniki Smakołyki
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 199

drożdży -1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -ok. 230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka z ziarenkami 149

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni(...)przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów.  Więcej

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania