ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:79/224)

Bułki pszenne 82

Bułki pszenne jedne z lepszych, jakie jadłam miękkie, puszyste, delikatnie i wilgotne po prostu pyszne. Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, ciasto, które pięknie formuje się i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami, mogą to być pestki dyni nasionka słonecznika, sezamu lub mak panuje tutaj pełna dowolność. Bułki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich i słonych(...)masła bardzo miękkie lub roztopione 350 g mąki pszennej Do posmarowania bułek 1 średnie jajko 1 łyżka wody mak sezam lub inne ulubione ziarenka Instructions Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce (kolejność dowolna), ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około

SprawdzonaKuchnia.pl
Wielkanocny mazurek bez pieczenia 190

Jeżeli tak jak ja przygotowujesz ciasta świąteczne na ostatnią chwilę to ten mazurek powinien Cię zainteresować. Robi się go szybko, nie trzeba go piec a w smaku jest super słodki. Spód jest chrupiący dzięki orzechom, wnętrze kremowe i aksamitne a mango jak to mango pasuje do wszystkiego Jeżeli nie masz akurat pod ręką mango to mus można przygotować z dowolnego(...)podać bez owoców tylko posypanego startą czekoladą. Wielkanocny mazurek bez pieczenia Drukuj Porcje: forma 30x20cm Czas przygotowania: 45 minut + 2 godziny w lodówce Składniki: 80g migdałów 150 g pestek słonecznika 15g nasiona chia 10g sezamu 30g kakao 150 g daktyli 50g rozpuszczonego oleju kokosowego 30ml + 15ml syropu klonowego 10g mąki ryżowej 10g mąki kukurydzianej 20g skrobi kukurydzianej 3 duże żółtka

Book of spells
Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą 95

Przepis na pyszne, łatwe i zdrowe ciasteczka owsiane, pełne ziaren słonecznika i żurawiny. Całość polana lekko czekoladą, smakują obłędnie i są bardzo sycące. Dodatki oraz polewa są opcjonalne i można nimi swobodnie żonglować, dodając rodzynki, pestki dyni lub inne ulubione ziarna. Czas przygotowania: 15 min Czas oczekiwania: 30 min Czas pieczenia: ok. 12 min   Składniki: (na 16 ciasteczek(...)szklanki płatków owsianych górskich 3 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki słonecznika (lub innych ziaren) 2 łyżki suszonej żurawiny (lub innych owoców) 100 g roztopionego masła 2 jajka 1 łyżka miodu 50 g czekolady Przygotowanie: W misce połącz wszystkie suche składniki, żurawinę i ziarna Wlej roztopione masło i wymieszaj Dodaj jajka, miód i połącz

Słodki Blog
domowy chleb wieloziarnisty z mąki krupczatki 143

otrębów pszennych 100 g siemienia lnianego 50 g nasion sezamu 50 g łuskanych pestek słonecznika 50 g drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli wykonanie: 50 g siemienia lnianego mielimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Słodkie środy - Maślane jeżyki z czekoladą na Dzień Dziecka 159

pieczenia 100 g masła 3 łyżki kefiru pół szklanki cukru czekolada gorzka lub mleczna słonecznik łuskany kolorowa posypka    PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem(...)stopni piekarniku do zrumienienia (ok 13 minut).      Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej lub malujemy pędzelkiem szerszą część ostudzonego ciastka,      po czym maczamy słoneczniku lub posypce. Oczy jeżyka malujemy wykałaczką lub pędzelkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 147

mielonego pieprzu Pesto pęczek bazylii 1/2 szklanki świeżej mięty 1/4 szklanki podprażonego słonecznika 1/4 szklanki startego parmezan 1/2 szklanki oliwy sok z 1/2 cytryny 1/2 świeżego chilli Dodatki 4 garście świeżego jarmużu 1/2 cukinii 250 g mozzarelli 2 łyżki posiekanego szczypiorku garść świeżej mięty Przygotowanie: 1. Ciasto - do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 100 ml ciepłego, ale nie gorącego

Słodki Kompromis
Ciastka ze słonecznikiem 494

proszku do pieczenia do smarowania ciastek: 1 białko jajka 2 łyżki cukru dodatkowo: 40 dag wyłuskanego ziarna słonecznika Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę, cukier i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią lub włożyć do woreczka foliowego i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki

Kuchcik gotuje
Bułeczki z gyrosem 134

śniadanie lub kolację albo zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Do bułeczek użyłam oleju Wielkopolskiego rzepakowego i przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl  ciasto: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży  250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego 2 jajka nadzienie:  250 g filetu(...)Wielkopolskiego rzepakowego ponadto: 1 jako 2 łyżki mieszanki nasion:sezam biały i czarny,słonecznik Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,dodać sól,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i olej,wyrobić dokładnie ciasto. Miskę  przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić

Kolorowa kuchnia Elki
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 152

Doroty z bloga  Moje Wypieki . Miękkie i na tyle smaczne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało.  Składniki na około 10 bułek: 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) 250 g mąki pszennej chlebowej(...)dobrze utłuczonego anyżu Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp. przygotowanie Drożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około

Stare Gary
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 297

temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży 20 g soli 120 g nasion słonecznika 10 g nasion czarnuszki Przygotowanie chleba: Wodę podziel na dwie części. W jednej rozpuść drożdże, w drugiej sól. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem 127

wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika wierzch siemię lniane i pestki dyni Wykonanie Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut. Ciasto przekładamy do małej foremki keksowej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno(...)Wierzch ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem lnianym i pestkami dyni. Po upływie tego czasu foremkę z wyrośnietym chlebem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C i pieczemy chleb w takiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszamy do 200C i pieczemy ok. 40 minut z opcją termoobiegu.   Artykuł Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 222

pełnoziarnistej mąki  żytniej 200 g ziaren  słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie tartaletki z kremem jaglanym i truskawkami (bez pieczenia, bez oleju, bez glutenu) 157

Zamarzyło mi się ostatnio zrobić jakiś fajny i zdrowy deserek bez pieczenia (ach, te upały…) z wykorzystaniem świeżych truskawek, których nie możemy się najeść (w

Lamarida.pl
Fit batony z prosem ekspandowanym. 89

batony z prosem ekspandowanym. Oto kolejny dowód, że nie musimy wydawać pieniędzy na batony zakupione w sklepie. Gdy tworzymy własne batoniki , wypełnione naturalnymi składnikami, takimi jak: słonecznik , dynia , tahini , sezam i ekspandowane proso to czujemy tą radość w sercu, że dajemy sobie i bliskim to co najlepsze! Baton jest łatwy do wykonania, więc każdy sobie poradzi. Ten batonik jest(...)prosem ekspandowanym są idealne na przekąskę , nie wspominając, że są bardzo zdrowe . Domowy baton najlepszy! Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd

Zdrowy Styl Joanny
Szybki chlebek razowy 141

bardzo klejąca, więc doskonały do tego będzie mikser z końcówkami do mieszania ciasta. Przekładamy masę do formy keksowej(około 24x10cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180st. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch chlebka i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 1 godziny. Po 45 minutach pieczenia możemy chlebek wyciągnąć

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania