przeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe , ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika , a na zupach kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję
Grunt to przepis!wymieszać. Zostawić przykryty ściereczką lub folią na 8-10 godzin (najlepiej na noc). Namaczanka: 40 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 110 g wody Nasiona i płatki i namoczyć przed robieniem ciasta. Powinny wystarczyć jakieś 3 godziny. Ciasto: cały zaczyn cała namaczanka 40 g mąki żytniej jasnej typ 720 250 g mąki pszennej
Przepisy na domowy ser i chlebwyrobić, przełożyć do formy dużej (lub dwóch małych) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami lub mąką. Przykryć i odstawić znów do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość. Przed pieczeniem posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (można posypać słonecznikiem) Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Wersja maszynowa: Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny w kolejności: płynne , sypkie
Kocham Czekoladęszklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże i ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy wodę z rozpuszczonym miodem i oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianą Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięcia Na drugi
Proste PotrawyWymieszać wszystkie składniki razem i wyrobić na gładkie ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności
greenscarfszkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy zaczną pracować dodajemy rozmieszany serek Apetina, jajko, żółtko, sól, przesianą mąkę pszenną i otręby pszenne. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę(...)Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na papierze w 3-5cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami słonecznika (przed tymi czynnościami rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni). Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia skórki). Bułeczki smakują zarówno
Kolorowy PrzepisownikCzęsto robię to ciasto bo bardzo nam smakuje. Puszysty i delikatny biszkopt z pysznym kremem z dodatkiem karmelizowanego słonecznika. W wersji dla dorosłych polecam dodać spirytus, jeśli dla dzieci a bardzo lubią pominąć. Składniki: Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik
Ala piecze i gotujesłonecznika, 30g sezamu: jasny lub jasny i ciemny) - 30g amarantusa - ok.900ml (g) wody źródlanej - ziarna do posypania chleba (u mnie płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sezam jasny i niekiedy także ciemny) Do misy miksera odważyć mąki, dodać sól, otręby, płatki, zakwasy, dolać część wody (ok.750ml) i dokładnie wymieszać, następnie dodać ziarna i dolać resztę(...)używamy metalowych musimy je dokładnie wysmarować olejem i obsypać mąką lub otrębami. Do tak przygotowanych form przełożyć ciasto chlebowe, dokładnie ubić je (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w zimnej wodzie (by usunąć powietrze), wyrównać i obsypać ziarnami. Ja posypuję płatkami owsianymi, słonecznikiem, siemieniem lnianym, sezamem jasnym i niekiedy także ciemnym. Na końcu skropić dość obficie ziarna pędzlem maczanym w wodzie
Smaczne Zdrowewykorzystałam do pizzerinek. Moja córcia skusiła się na zielony kolor i ze smakiem zjadła cały placek, a Niejadek? cóż, on woli kolor czerwony... ;) Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto Składniki: Ciasto: 1) 20 g świeżych drożdży 2) 400 g mąki pszennej 3) 220 ml ciepłej wody(...)przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn, sól oraz olej i wyrabiamy ciasto (możemy ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, z każdej formujemy mały placuszek z wgłębieniem
Na kulinarnym poligonielignanów - związków chemicznych zwalczających nowotwory, obniżających poziom cholesterolu i zmniejszających ryzyko chorób serca. Duża zawartość błonnika, wapnia i kwasów omega-3. Zmielone są łatwostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm. Słonecznik - duże ilości fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, manganu i selenu oraz cała plejada witamin: E, grupa B, A, K, C i kwas foliowy. Chlebek jest bardzo prosty(...)wody, 250 g zakwasu. Ciasto: (10-12 godzin później): Zaczyn, 220 g mąki ciemnej orkiszowej, 50 g kaszy gryczanej jasnej, 50 g siemienia lnianego, 50 g pestek dyni, 50 g ziaren słonecznika, 50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody
SzczyptaSmaQjednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną. Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika. Wierzch ciasteczek posypujemy makiem i suszoną żurawiną. Wierzch ciasteczek smarujemy ponownie. Roztrzepanym jajkiem i wstawiamy
Słodkie Przyjemnościłyżeczka sody cukier wanilinowy 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów garść płatków migdałowych garść słonecznika garść nasion dyni rodzynki Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do jednej dużej miski. Mąkę przesiewamy, a orzechy siekamy. Mieszamy drewnianą łyżką, aż ukręcimy ciasto :) Czyli jakieś 5 minutek. Przygotowujemy tortownicę okrągłą o średnicy około 30 cm i mocno ją natłuszczamy
Lawendowe NieboTaka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna
moj przepis naTaka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna
moj przepis naTaka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna
moj przepis na