ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:78/224)

Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem i prażonym słonecznikiem 207

Prosicie mnie o przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :) Składniki na biszkopt: jaja 5 szt (L) mąka pszenna 8 łyżek cukier 2 łyżki Składniki na masę: śmietana 36% 750 ml cukier 2 łyżki Poncz cytrynowy(...)cytryny woda przegotowana 100 ml cukier 2 łyżki Dodatkowo: kajmak mała puszka słoneczniki 150 g   Wykonanie : Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca.Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu

Różowa kuchnia
Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim 81

Chleb jest po prostu przepyszny, chrupiąca skórka posypana makiem, mnóstwo słonecznika we w miękkim wnętrzu i niesamowity zapach. Przepis na chleb jest dość prosty, robię go co prawda na zakwasie, ale żeby nie czekać aż kilku godzin na wyrośnięcie dodaję do niego szczyptę drożdży. Jeżeli mam więcej czasu pomijam drożdże i zostawiam chleb na ok 12 godzin, rośnie wtedy(...)łyżki i mieszamy z rozczynem, zostawiamy aż zacznie się pienić. W misce miksera umieszczamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, sól, słonecznik, olej oraz zakwas chlebowy. Wyrabiamy końcówką hakową miksera, bądź ręcznie, tak aby składniki utworzyły gęste elastyczne ciasto. ( u mnie mikserem trwało to około 10 minut). Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto

Krylowa Kuchnia
CIASTECZKA OWSIANE BEZ CUKRU 169

owsianych 4 łyżki łuskanego słonecznika 3 łyżki sezam 2 łyżki drobno posiekanej żurawiny szczypta soli 3 lub więcej łyżek ksylitolu 6 łyżek jogurtu naturalnego 3 czubate łyżki oleju kokosowego 1 jajko Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę owsianą, płatki, słonecznik, sezam, żurawina, sól, ksylitol, jogurt, olej oraz jajko wkładamy do miski i zagniatamy aż uzyskamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 minut

Słodkie zapomnienie
Letni obiad wegetariański VI + ciasto z truskawkami 169

koperkiem i olejem lnianym, kotlety sojowe panierowane w jajku z curry i mące pszennej, fasolka szparagowa na parze z prażonymi pestkami słonecznika, sałata zielona w musztardowym sosie i sałatka z pomidorów, cebuli i kalafiora na parze. Przepis na ciasto podesłała mi Karolina. Znajdziecie je tutaj . Robiłam już kilka razy (również z odmrażanymi owocami borówki amerykańskiej). Wychodzi za każdym razem. Można

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb gryczany 74

łyżki oleju roślinnego 425 ml lekko ciepłej wody  1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika   Wykonanie : Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym

cucinare
Tradycyjne pszenne bajgle 141

przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce. Rano wyłożyć blachę na blat, zdjąć folię i odczekać pół godziny aby ciasto nabrało temperatury pokojowej i dokończyć cały proces. Przed pieczeniem możesz posypać bajgle ulubionymi dodatkami: makie, sezamem, słonecznikiem itp. W garnku minimum 3 litrowym zagotuj wodę z łyżeczką sody i cukru, na gotująca się wodę wrzucaj bułki. Po minucie

greenscarf
Zdrowe cukierki na Walentynki 150

razem na Walentynki proponuję coś co każdy jest w stanie przygotować. Ciasto może się nie udać, ale cukierki są bardzo proste do zrobienia.  Polecam zatem. Składniki : 25 dag słonecznika 25 dag śliwek suszonych 25 dag orzechów włoskich 25 dag rodzynek 2-3 łyżki miodu Przygotowanie : Ziarno słonecznika lekko podsmażyć Odmierzone orzechy, śliwki, rodzynki i słonecznik zmielić Dodać miód, wymieszać

Proste Potrawy
Chleb z soczewicą na zakwasie 193

czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Siemię lniane można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, słonecznikiem, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Tarta z jaglanym kremem czekoladowym (bez pieczenia). 133

pomarańczowego 1-2 łyżki wody Na wierzch: ok. 600 g świeżych truskawek garść borówek WYKONANIE 1. Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma.  2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki

Powiedz dietom nie
Chlebuś z żytniej mąki 116

ziaren dyni Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, olej i 3 łyżki słonecznika. Powoli wlewać rozmieszane drożdże i mieszać aż do całkowitego połączenia składników (ok 10-15 minut). Wyrobione ciasto zostawiamy na ok 4 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu. 2. Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrabiamy i przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Chleb gryczany 123

łyżki oleju roślinnego 425 ml lekko ciepłej wody  1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika   Wykonanie : Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym

cucinare
Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy 175

można zastąpić kolejnym jajkiem) sól do smaku Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Pulpę warzywną wymieszać z jajkami, słonecznikiem i siemieniem lnianym. 3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na blasze cienką warstwę ciasta, posolić z wierzchu. Im cieńsza warstwa, tym bardziej chrupki będzie chlebek. 4. Piec ok. 30-40 minut. Po tym czasie delikatnie

Domowa Cookierenka Agi
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 153

Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe: 2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki) 800 g mąki pszennej typ 550 400 g mąki pszennej razowej 1,5 łyżki soli cały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie) 2 duże pory 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 200 g pestek ze słonecznika 100 g pestek z dyni 2 łyżki(...)się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej

UgotujmyTo.pl
CHLEB DOMOWY NA ZAKWASIE 138

upiec dwa bochenki.  Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek. SKŁADNIKI: zakwas 1 szklanka mąki żytniej (żurkowej) 1 kg mąki pszennej 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki otrąb owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika 1/6 kostki drożdży A jak to zrobić: ETAP I: zakwas + szklanka wody + szklanka mąki żytniej. Pozostawić

Kuchnia w opałach
Chleb na nocnym zakwasie. 124

uzależnieniem :) Mam nadzieję, że będzie nas więcej :) Składniki: Zakwas: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka ciepłej wody Ciasto: 1 kg. mąki pszennej ( miałam typ 650) 3 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 20 g. drożdży 2 łyżeczki soli 1 szklanka słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego Wykonanie: Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać ciepłą wodę(...)ciepłej wody. W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski. Na koniec wsypać ziarna. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Ponownie zostawić do wyrośnięcia, na 30-40 minut. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, godzinę

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania