ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:87/224)

Placuszki jogurtowe – bezglutenowe 88

delikatnie mieszamy. Patelnię delikatnie ale równomiernie smarujemy olejem/masłem i gdy jest już rozgrzana – nakładamy łyżką porcje ciasta. Placuszki smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty z każdej strony. Propozycja podania, np. banany i słonecznik – tak było u nas Ale zajadajcie je z czym tylko chcecie My uwielbiamy rozpoczynać dzień takimi placuszkami. Jest to fajny

Natka Pietruszki
SERNIK Z PIERNICZKAMI 157

moimi małymi modyfikacjami. Specjalnie dla tego sernika piekłyśmy w tygodniu pierniczki , by na weekend móc się delektować pysznym ciastem. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. W oryginale był bez spodu, u mnie spód na kruchych ciastkach maślanych ze słonecznikiem (takie miałam pod ręką, a że trudno było oderwać słonecznik, były z nim), dzięki niemu spód super chrupał... Można użyć kupnych

Smaczne Zdrowe
Orzechy w cukrze 169

kawałkami bezy cynamonowej i małymi kawałkami orzechów – nie wyrzucajcie, to genialny dodatek do jogurtów, owsianki, jako zamiennik kruszonki do ciast, do muesli lub do wyjedzenia łyżką. Ja użyłam surowych orzeszków ziemnych, ale możecie to zrobić z migdałami, macadamia, ziarenkami słonecznika czy dyni.   Post Orzechy w cukrze pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Ciasteczka owsiane 134

wanilii 1 szkl. mąki 2,5 szkl. płatków owsianych 3/4 łyżeczki sody bakalie: morele, żurawina, rodzynki,orzechy,  ziarna: słonecznika, siemienia lnianego- wg uznania WYKONANIE: cukier, masło, cukier waniliowy, jajka utrzeć na jednolitą masę, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ciasto formować w kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy ugniatając łyżką, piec w temperaturze 180-200 stopni około

Kuchnia Beaty
Pyszne kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą, słonecznikiem i płatkami owsianymi 1298

mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem dodajemy płatki owsiane, jajka i roztopione masło z miodem. Mieszamy, dodajemy słonecznik, żurawinę i czekoladę. Ponownie mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulki, kładziemy na papier i lekko spłaszczamy. Pamiętajmy o odstępach między ciasteczkami, bo podczas pieczenia zwiększają objętość

kruche babeczki
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 126

mierzone u góry). Ja piekłam z połowy składników z wyjątkiem pestek dyni, których dodałam więcej i połączyłam z nasionami słonecznika.   Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 godz. przed wyrabianiem chleba

Weekendy w domu i ogrodzie
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 104

ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może pomożecie? W - woda zazwyczaj po prostu przegotowana, ale czasem także gazowana Z - ziarenka wszelkiego rodzaju, typu słonecznik, dynia, sezam i inne A Wy co byście tu od siebie dodali

Mania Wypiekania
Gryczany chleb bezglutenowy z ziarnami 129

zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.  Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: słonecznik, sól, resztę cukru oraz wodę z rozpuszczonym w niej olejem, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Chleb na żurku 92

miałem typ 720) 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki słonecznika 1,5 łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z rukolą, prosciutto i pomidorkami koktajlowymi 241

Pora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna.Składniki:około 70

Oryginalny smak
1477. Chleb drwala 118

torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika. Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał opory.. Chlebek wyszedł pyszny.... mieszanka do wypieku  chleba drwala woda

Moje domowe kucharzenie
DIETETYCZNE CIASTECZKA 471

Czyli błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :). Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 199

żytniego , naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia pszenicy..., co jakiś czas musimy mu ją dostarczyć...- tak sobie tłumaczę... ;-) (nie jadamy kupnego pieczywa, ciast, itp.) więc niekiedy mam ochotę i wyłamuję się z tych twardych reguł (nie jadania pszenicy) i tak trochę dla przekory, serwuję moim domownikom coś z jej dodatkiem. Choć bywa(...)wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie składniki (poza wodą) umieszczamy w misie miksera, dolewamy większą część wody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę wody (ciasto powinno być gęściejsze niż przy chlebach orkiszowych) i dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo ciasta

Smaczne Zdrowe
Chleb na proszku pełnoziarnisty 170

wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb na proszku Składniki: podłużna forma o pojemności 1,5 l 450 ml siadłego mleka 200 ml wody 100 g laskowych orzechów 60 g słonecznika 40 g łamanego siemienia lnianego 180 g łamanego śruty(...)dodaj proszek, sodę, sól, pokrojoną morelę, orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia

codojedzenia
Bagietka wieloziarnista 102

tego typu wypiekach. Bagietka jest dość ciężka i wilgotna, a jej ciasto przypomina klasyczne chleby żytnie. Ciasto na bagietkę przygotujecie w szybki i łatwy sposób, nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Przy formowaniu bagietek należy pamiętać o podsypaniu sporej ilości mąki, to znacznie ułatwi pracę, ponieważ ciasto jest odrobinę klejące. Koniecznie spróbujcie, bo jest pyszna! Print Bagietka wieloziarnista .wprm-recipe-rating(...)pszennej pełnoziarnistej 240 g mąki pszennej typ 650 30 g siemienia lnianego 40 g słonecznika 1 łyżka czarnuszki - opcjonalnie 20 g suszonej jagody goji 2 łyżki oliwy z oliwek Instructions W misce robota kuchennego umieścić wszystkie składniki, zaczynając od wody. Ciasto mieszamy przez 3 minuty na średnich obrotach, końcówką typu hak, następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy

SprawdzonaKuchnia.pl
Nieco inny smak codziennego pieczywa, czyli chleb z suszonymi owocami 115

rodzynki lub żurawina), kilku łyżeczek nasion, np. pestek dyni lub słonecznika. Co trzeba zrobić? Należy zacząć od przesiania obu rodzajów mąki, do których dodajemy sól i cukier, a następnie drobno posiekane owoce i nasiona. Wszystko mieszamy. Następnie wlewamy oliwę i rozpuszczone w wodzie drożdże. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do miski i przykrywamy folią. Należy zostawić

Fascynacje Ani
Chleb ziarnisty na zakwasie 244

misce, na końcu porcjami dodając mąkę. Kontrolujemy w ten sposób konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka.       Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą i posypujemy ziarnami słonecznika, dociskamy. Foremki zawijamy w folię i lniane ściereczki, odstawiamy w ciepłe

sama złodycz
Makaron gryczany z bobem 185

podsypania Dodatkowo: 2 szklanki bobu 3 łyżki masła klarowanego starty ser grana padano lub parmezan ziarna słonecznika 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru woda Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i jajka, delikatnie zarabiamy jajka z mąką i dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się zwarte i plastyczne (jeśli będzie się Wam kruszyło dolejcie jeszcze trochę wody, jeśli(...)Wodę (ok. 1 litra) zagotowujemy z solą i cukrem, a następnie wsypujemy do niej bób; gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą i obieramy.  Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy makaron i chwilę smażymy, na koniec dodajemy bób, mieszamy i po 1 - 2 minutach zdejmujemy z palnika. Rozkładamy porcje na talerze

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania