Przepis na bardzo dobrą i lekką sałatkę z grillowanym kurczakiem. Doskonała na lunch lub kolację. Składniki filet z kurczaka brokuł pomidor jajko pestki słonecznika zielona cebulka
Wasze Przepisyciasteczek po 2 cm wysokości i 5 cm średnicy: 3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem(...)Banany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami
moj przepis naciasteczek po 2 cm wysokości i 5 cm średnicy: 3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem(...)Banany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami
moj przepis na(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem, kurczakiem i słonecznikiem to danie, które z pewnością pokocha wiele z Was. W naszym domu bardzo ją lubimy i dosyć
Przepiski.plJeszcze jedna sałatka, którą robi się bardzo szybko. Smakuje nawet dzieciom – niejadkom ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka brokułowa Czas przygotowania 15 min Składniki 1 duże
To co lubię - gotuję i polecamDziś rano razem z moją córeczką przygotowałyśmy na śniadanie takie małe arcydzieło, było wesoło i smacznie. Zapraszam na pastę z tuńczyka i twarogu. Miłej zabawy. :) (adsbygoogle
To co lubię - gotuję i polecamciasteczek po 2 cm wysokości i 5 cm średnicy: 3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem(...)Banany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami
moj przepis naplus majonez, keczup i musztarda. Składniki na 12 szt: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki) 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę
moj przepis naplus majonez, keczup i musztarda. Składniki na 12 szt: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki) 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę
moj przepis naplus majonez, keczup i musztarda. Składniki na 12 szt: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki) 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę
moj przepis naszklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę(...)kaszą i ziarnami. Dodać bułkę tartą, mąkę, olej, przyprawy, poszatkowane zioła. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi, lekko ściskając. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić
moj przepis napieczenia, 100 g siemienia lnianego, 30 g pestek z dyni (łuskanych), 20 g pestek słonecznika (łuskanych), 15 g ziaren sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy drewnianą łyżką rozkruszając najpierw biały ser lub mikserem za pomocą haka do dokładnego połączenia. Wyrabiamy dość krótko. Ciasto będzie zwarte, trochę lepiące i ciągnące. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy(...)jednak po chwili zrobi się delikatna. Wystudzony zawijamy w papier do pieczenia i ściereczkę. Trzymany w ten sposób zachowa długo świeżość. Smacznego :)) biały ser, proszek do pieczenia, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, białka
Bułka z ChlebemZaczyn: 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g zakwasu Ciasto właściwe: 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas(...)powinien być ładnie napowietrzony i mieć gąbczastą strukturę) dodajemy mąkę, sól, piwo i cebulę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Foremki smarujemy masłem, wysypujemy otrębami i wkładamy ciasto. Wyrównujemy rękoma zmoczonymi zimną wodą. Foremki przykrywamy ściereczkami i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na 3-4 godziny. Piekarnik
Kulinarne przygody GatityPolecam tradycyjnie zabawę z mąkami. Ja akurat teraz nie miałam mąki orkiszowej, więc zastąpiłam ją mąką owsianą. Doskonale sprawdzi się również w tym wypadku gryczana, nadając charakterystyczny posmak. Do ciasta na bułeczki możecie dodać ulubione ziarna lub tylko posypać nimi górę bułek. Drukuj Bułeczki żytnio-orkiszowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 40 g świeżych drożdży 450 ml wody(...)miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli garść pestek słonecznika i siemienia (opcjonalnie) Płatki owsiane na górę bułeczek 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania Ze szklanki ciepłej wody, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Pozostałe składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 h. Blachę wykładamy
Mieszam w Garnkuwiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić z kremem toffi w rondlu dodać słonecznik - Wszystko wymieszać z pokruszonymi wafelkami - Masą wyłożyć dno tortownicy zostawić do ostygnięcia - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody(...)sera dodać cukier miksować aż się rozpuści - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną - Dodać połowę malin wymieszać łyżką wlać wszystko do tortownicy - Włożyć ciasto do lodówki by stężało - Na ser wyłożyć resztę malin zalać tężejącą galaretką zostawić do stężenia
W królestwie smaków Beatyolejny przepis na chleb z wykorzystaniem zdrowej mąki orkiszowej. Przepis jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki odmierzyć, wyrobić ciasto i dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190 O C Czas pieczenia: 1h Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki(...)szkl. otrąb żytnich 1 garść płatków górskich 1 garść słonecznika 2 łyżki siemienia 5 łyżek sezamu 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru 1,5 łyżki soli morskiej szczypta kminku pestki dyni do obsypania Przygotowanie 1. Wszystkie składniki umieścić w misce (mąkę przesiać). Wyrobić dobrze ciasto i pozostawić do wyro śnięcia. 2. Włożyć ciasto do blaszek i znowu
coolinarnastrefa.blogspot.comgórskich 100 g czekolady (opcjonalnie) pestki dyni, słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło i masło orzechowe zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pokroić na drobne kawałki czekoladę, dodać z płatkami owsianymi do masy i wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach
Malinowo w kuchnipodajemy na ciepło. Możemy go przyozdobić gęstą śmietaną*, jogurtem*, serem feta*, startym żółtym serem * oraz posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni . *wersja niewegańska Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej
WegePrzepisCiasto kakaowe bez cukru i mąki – genialna propozycja również dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową Koktajl czekoladowy na mleku migdałowym – przepyszny Zdrowy krem czekoladowy z awokado – idealny zamiennik niezdrowej Nutelli Ciasto daktylowe bez cukru i słodzików – wspaniałe! Mocno czekoladowe brownie z bananami – tutaj akurat wykorzystałam kawałek czekolady 70%. Kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem
Natka Pietruszkikanapkach zamiast masła, na grzankach lub w makaronach. Polecam również “ Pesto pietruszkowe z prażonym słonecznikiem ” lub “ Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca” . A jeśli interesuje Was przepis na pesto z bazylii, znajdziecie je w przepisie na “ Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkiem “. The post Pesto z natki marchewki appeared first on Moja
Moja Delicjadrożdży 340 g letniej wody 1 1/2 - 2 łyżeczek soli dodatkowo: ulubione ziarenka (np. słonecznik, dynia, czarnuszka, siemie lniane...) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę pszenną oraz mąkę pszenną chlebową, pokruszone drożdże, wodę i sól umieszczamy w misce do wyrabiania ciasta - ugniatamy w rękach do momentu aż ciasto będzie lepkie (około 3 minuty). Następnie wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce przykrytej folią
wege i kropkamiękkie. Masło i cukry utrzyj razem mikserem. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i utrzyj mikserem. Dodaj ostudzony słonecznik oraz płatki owsiane, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ponownie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią spożywczą, by nie wyschło. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni
Kurnikowołyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane, słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe... Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby. Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik
chleba naszegołyżka oleju 12 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki siemienia lnianego, po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto
babka w formiepomocy widelca. Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik) . Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach
Kuchnia Elliełyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut
Mama Gotujeoliwek do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny
Kuchnia bezglutenowaSernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie
Moje Małe Czarowaniejajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. Chlebek piekłam przez
Łycha smakówdodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy
Kuchnia Pani Wiosnysłabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty
Trzeci talerzwody letniej 1 jajko do posmarowania ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy
Basia w kuchnimąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 ml wody 100 ml mleka 20 g drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Jak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę możliwości nie przywierało do dłoni. Tak 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Marder&Marder Manufacturełyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie
Miksturownikmąki 1,5 łyżeczki soli ziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp) Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta
Z butelką mleczka w tleżytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin
Z butelką mleczka w tleDomowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej 1 torebka suszonych
Apetyczna babeczka