ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:100/224)

pesto szpinakowe 122

składniki: 150 g szpinaku 30 g pestek słonecznika 3 ząbki czosnku 60-100 ml oleju słonecznikowego sól, pieprz opcjonalnie: 50 g twardego sera żółtego wykonanie: Słonecznik

Domowy Smak Jedzenia
Zielone jeżyki 188

Zapraszam na przezabawne zielone jeżyki. Co kryje się pod tą zabawną nazwą? Zielone jeżyki to szpinakowe kopytka w ziarnach słonecznika podsmażone na maśle. Wspaniały pomysł na

dolcevitainmykitchen
domowe pesto z natki pietruszki 350

*składniki: 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki 70 ml oleju słonecznikowego 70 g ziaren słonecznika sok z 1/2 cytryny (małej) sól, pieprz opcjonalnie: 1 ząbek czosnku

Domowy Smak Jedzenia
Śniadaniowe bułeczki 134

tego przepisu można też śmiało wzbogacić o różne dodatki. Ja często do ciasta dodaję ulubione ziarna lub posypuje bułeczki sezamem. Takie dodatki zawsze mam pod ręką. Wystarczy mieć kilka pojemników, jak brabantia pojemniki . W jednych pojemnikach mam siemię lniane, w innych otręby, sezam, pestki dyni, czarnuszkę czy słonecznik. To wszystko idealnie nadaje się do pieczywa. I to kolejna przewaga domowego(...)wlewamy do mąki i dodajemy olej rzepakowy.  Składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy a la kulę. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość lekko posypujemy je mąką, dzielimy na części i z każdej formujemy bułkę. Ja formuje podłużne bułeczki. Bułeczki

Słodkie okruszki
Chleb żytni 150

jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni."Składniki: 350 g maki żytniej150 g mąki pszennej5 g świeżych drożdży2 łyżeczki soli(...)wykładamy na blat, lekko ugniatając aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.  Ciasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki

Słodkie Przyjemności
prosty chleb... na zakwasie 169

ręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe(...)aktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek dyni 3/4 szkl.pestek słonecznika 1 szkl.otrąb pszennych pestki siemia lnianego ,lub mak do posypania Wykonanie Rano dokarmić zakwas 1 szklanką mąki żytniej ,lub razowej,oraz szklanka letniej wody. Dokładnie wymieszaać i odstawić w ciepłe

w mojej kuchni
Bułki hamburgerowe 214

mąki pszennej; 150 ml letniego mleka; 8 g świeżych drożdży; 25 g masła; 1,5 łyżeczki białego cukru; 0,5 łyżeczki soli; 1 jajo; 2 łyżki ziaren słonecznika. Sposón przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę. W mące, po środku, zrobić zagłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać połową mleka i rozetrzeć palcami na rozczyn. Miskę(...)około 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z miski, podzielić na 4 części i z każdej uformułować bułkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć suchą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jajko roztrzepatać. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Zdrowe słodycze – marzenie większości konsumentów 110

się zdrowo odżywiać. Post sponsorowany Zdrowe bezglutenowe słodycze Gluten to białko obecne we wszystkich odmianach pszenicy, żyta i jęczmienia. Bezglutenowe słodycze wytwarzane są z produktów bezglutenowych. Kruche i półkruche ciasto, ciasto biszkoptowe czy francuskie, różne ciastka a także kremy, polewy czy kuwertury na bezglutenowe słodycze muszą być wolne od glutenu. Mąka uzyskana z ziaren i orzechów może być smaczną(...)nasionami takimi jak: mąka migdałowa, kasztanową, z pestek dyni czy słonecznika. Bezglutenowe słodycze nie mogą obejść się też bez dodatku skrobi. Mieszanki mąki na delikatne wypieki, które wymagają wyrastania, uzupełniane są przez skrobię ziemniaczaną, kukurydzianą czy z tapioki. Znaczenie skrobi w bezglutenowych słodyczach Bezglutenowe słodycze takie jak ciasta pieczone w piecu, dzięki dodatkowi skrobi uzyskują lekkość i puszystość. Skrobia

Zdrowy Styl Joanny
Bułki słodowe 209

słodu czekoladowego 9 g soli ziarna siemienia lnianego, słonecznika i otręby pszenne do posypania odrobina wody i mąki do zrobienia kleiku na posmarowanie bułek  Przygotowanie bułek: W dużej misce umieść najpierw zaczyn, wodę  i olej. Dodaj potem składniki suche: przesianą mąkę, słód i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto nie będzie mocno zwarte, możesz mieszać zwykłym mikserem(...)Kontynuuj mieszanie 12 minut, po czym odstaw pod przykryciem na 20 minut. Wyłóż ciasto na blat roboczy. Podziel na 9 części (po około 95 g). Z każdej części uformuj okrągłą bułkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układając bułki zachowaj stosowne odległości między nimi, dając miejsce na wyrastanie. Bułki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania

Grahamka, weka i kajzerka
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 229

naprawdę) a efekt powalający. Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy na drugi dzień rano, popołudniu, jak nam pasuje. Składniki:  - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 30g świeżych drożdży - 480ml wody - 150-200g ziaren (u mnie siemię lniane i słonecznik) - 12g soli himalajskiej

Smaczne Zdrowe
Chleb z ziarnami bez wyrabiania 133

Cudowny chlebek! Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać łyżką. Jedynie potrzeba czasu na wyrastanie ciasta. Proporcje już znam na pamięć :-) Polecam wszystkim!   Składniki (na keksówkę długości 30cm): 20g świeżych drożdży 100g mąki krupczatki 1 łyżeczka cukru 300ml ciepłej wody 170g mąki pszennej luksusowej (czasem daję pełnoziarnistą) 1 płaska łyżeczka soli 100g ziaren słonecznika 50g pestek dyni 50g siemienia lnianego(...)czasie dodać mąkę pszenną i sól, wymieszać łyżką i ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Przygotować foremkę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto na chleb, znów przykryć i odstawić na 45 minut do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225st.C. 4. Wyrośnięty chleb z wierzchu delikatnie posmarować olejem, włożyć do piekarnika nagrzanego

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka owsiane 102

szklanki płatków owsianych ( około 200 g ) ( miałam płatki górskie , ale błyskawiczne też są dobre) 2/3 szklanki słonecznika łuskanego ( około90 g ) 1/3 szklanki sezamu ( około50 g ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka owsiane- wykonanie: Do większej miski wkładamy słonecznik, płatki owsiane, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier i sól. W rondelku roztapiamy masło. Ostudzone(...)masło wlewamy do miski, dodajemy do składników jeszcze 2 jaja. Następnie mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy ciasto dłońmi. Mieszamy ,aż powstanie jednolita konsystencja. Formujemy ciasteczka. W tym celu nabieramy na dłonie trochę ciasta ( tak trochę więcej niż wielkość orzecha włoskiego). Można moczyć trochę dłonie w wodzie, aby się nie lepiły. Kulkę spłaszczamy dłońmi i formujemy ciasteczka tak około1

Olcia gotuje!
Chleb żytni razowy na zakwasie 157

mąki żytniej typ 720 Dowolne ziarna i pestki np. garść pestek dyni i nasion słonecznika Wykonanie Wszystkie składniki na chleb połączyć i dokładnie wymieszać. Robot kuchenny jest tutaj nieocenioną pomocą, ale spokojnie dacie radę zrobić to też ręcznie Keksówkę wysmarować masłem Ciasto na chleb przełożyć do keksówki, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 4 godziny w miejscu

Healthycreations.pl
Sałatka ze szpinakiem i fetą 89

Sałatka ze szpinakiem i serem feta to znakomity pomysł na pyszny, zdrowy posiłek, który na pewno Wam posmakuje. Składniki szpinak suszone pomidory z żurawiną ser feta

Wasze Przepisy
Chleb paprykowy, który zawsze sie udaje! 96

gorącą!). Całość przemieszać oraz połączyć z drożdżami. Ciasto wyrobić lub zmiksować mikserem i odstawić na około 1-2 h, aby podwoiło swoją objętość. (Ciasto wychodzi lepkie, ale takie powinno być.) Po tym czasie przełożyć je do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do letniego piekarnika. (Dodatkowo wierzch posypałam pestkami słonecznika.) Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam

Di gotuje