[Głosów: 5 Average: 5 /5] *składniki: 1 świeży brokuł ok. 500 g 1 puszka kukurydzy 150-200 sera feta 3 łyżki słonecznika
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 150 g pestek słonecznika 1 papryka czerwona 60 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Słonecznik zalewamy wodą
Domowy Smak Jedzenianapoju, olej i dynie zmiksować na gładką masę. Mąkę orkiszową, owsianą, pestki dyni i słonecznika oraz mak i sól wymieszać razem. Do składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z odrobiną mąki orkiszowej i przełożyć do formy wyłożonej papierem
Candy Pandasłyżeczka mąki 1 szkl ciepłego, nie gorącego mleka Na ciasto: 500 gr mąki typ 650 250 gr mąki żytniej typ. 720 1 płaska łyżka soli 3/4 szkl wody o temp pokojowej 1/2 szkl mleka o temp. pokojowej 3 łyżki oliwy Dodatki: 3 łyżki lnu 3 łyżki podprażonego słonecznika 3 łyżki płatków owsianych garść maku do obsypania po wierzchu(...)płatki owsiane. Mieszamy całość trzepaczką/rózga napowietrzać mąkę w tym momencie. 3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy i dolewamy mleko wraz z wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy 3 łyżki oliwy i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około
Gotowanie...to proste !ostygnięcia. Potem zrobiłem na tej zaparce zaczyn, dodając resztki zakwasu z lodówki i troszeczkę świeżych drożdży. Zostawiłem to na 2 godziny w cieple i dopiero na tym zrobiłem ciasto. Do ciasta po wyrobieniu dodałem przez laminację trochę gotowanej kukurydzy, skrojonej z kolby. Na dwie bułki dałem po plasterku żółtego sera 3 minuty przed końcem pieczenia. Trochę się inspirowałem bułką chorwacką(...)sól wyrobić 4-5 min na drugim biegu, aż ciasto zacznie czyścić misę, na końcu dodać: 5 g masło lub olej/oliwa (wmieszać dopiero po wyrobieniu ciasta) ciasto rozciągnąć na na oliwionym stole i dodać: 50 g gotowana kukurydza Zwinąć jak roladę i uformować w kulę. Zostawić ciasto w cieple do wstępnej fermentacji na 1,5-2 h. Podzielić
Przepisy na domowy ser i chlebDodać jajka oraz białka jaj i przemieszać do połączenia składników. Dalej miksując dodawać powoli wrzącą wodę. Gdy ciasto stanie się jednorodne podzielić je na 6 równych części i uformować kulę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem i słonecznikiem. Lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 50 minut
Modern Cave Girlmąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, słonecznik, pozostałą wodę, którą dodajemy stopniowo oraz zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na około 30 -35 minut. Roztrzepanym jajkiem
Lena Gotujesmaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą, pestkami słonecznika, czarnuszką... Tylko nie wiem, na który wariant zdecydować się następnym razem;) Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi Składniki
Obiad gotowyDokładnie ubijam miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, następnie wygładzam i obsypuję ziarnami (ja posypuję dynią, słonecznikiem i siemieniem lnianym (oraz niekiedy czarnuszką). Skrapiam obficie pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto chlebowe wypełni formy (zwykle trwa to ok.4,5-6h) wstawiam blachę z formami do nagrzanego wcześniej
Smaczne Zdrowewody 1 łyżeczka suszonych drożdży 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu lub pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki
Kuchnia domowa Anikanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm
Smak mojej kuchniPyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula
KuchniaWeDwoje.plgramów mąki orkiszowej ➧ 550 ml ciepłej wody ➧ 1 łyżka soli ➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Z racji tego, że ciasto na bułki jest mokre, to dobrze jest
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgramów mąki orkiszowej ➧ 550 ml ciepłej wody ➧ 1 łyżka soli ➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Z racji tego, że ciasto na bułki jest mokre, to dobrze jest
Szczęśliwa kuchniagramów mąki orkiszowej ➧ 550 ml ciepłej wody ➧ 1 łyżka soli ➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Ciasto przełożyć do keksówki (moja o wymiarach
Szczęśliwa kuchnia