ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:96/224)

Pesto z natki marchewki 94

kanapkach zamiast masła, na grzankach lub w makaronach. Polecam również “ Pesto pietruszkowe z prażonym słonecznikiem ” lub “ Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca” . A jeśli interesuje Was przepis na pesto z bazylii, znajdziecie je w przepisie na “ Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkiem “. The post Pesto z natki marchewki appeared first on Moja

Moja Delicja
BUŁECZKI DROŻDŻOWE 183

drożdży  340 g letniej wody 1 1/2 - 2 łyżeczek soli dodatkowo: ulubione ziarenka (np. słonecznik, dynia, czarnuszka, siemie lniane...) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę pszenną oraz mąkę pszenną chlebową, pokruszone drożdże, wodę i sól umieszczamy w misce do wyrabiania ciasta - ugniatamy w rękach do momentu aż ciasto będzie lepkie (około 3 minuty). Następnie wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce przykrytej folią

wege i kropka
Ciastka owsiane z prażonym słonecznikiem 125

miękkie. Masło i cukry utrzyj razem mikserem. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i utrzyj mikserem. Dodaj ostudzony słonecznik oraz płatki owsiane, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ponownie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią spożywczą, by nie wyschło. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni

Kurnikowo
Chleb rozmaitości. 109

łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik

chleba naszego
bulki żytnie z ziarnami 114

łyżka oleju 12 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki siemienia lnianego, po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto

babka w formie
Orkiszowy chlebek bananowy 159

pomocy widelca.  Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem.  Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik) . Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach

Kuchnia Ellie
Ciastka owsiane z dynią 202

łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut

Mama Gotuje
Bezglutenowe fantazyjne bułeczki 141

oliwek  do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj  sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy, wegański sernik z truskawkami 190

Sernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 99

jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego  Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem.  Chlebek piekłam przez

Łycha smaków
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 74

dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy

Kuchnia Pani Wiosny
Lekka sałata z brokułem i buraczkami 173

słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty

Trzeci talerz
Domowe bajgle - przepis 221

wody letniej  1 jajko do posmarowania  ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia  SPOSÓB WYKONANIA :  Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy

Basia w kuchni
Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika 94

mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 ml wody 100 ml mleka 20 g drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Jak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę możliwości nie przywierało do dłoni. Tak 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. 159

łyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie

Miksturownik
Hardcorowy chleb razowy 189

mąki 1,5 łyżeczki soli ziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp) Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta

Z butelką mleczka w tle
Chleb, który nie miał prawa się udać :) 154

żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni  Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin

Z butelką mleczka w tle
Paluchy drożdżowe 117

Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej  1 torebka suszonych

Apetyczna babeczka
Sałatka z rukoli, pieczonego buraka i sera feta 389

200g 50g pułtłustego sera feta 1 łyżka oleju z nasion ostropestu 20g łuskanych ziaren słonecznika Upiec buraka. Najpierw wyszorować szczoteczką pod wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Polecam przy okazji pieczenia ciasta czy pieczeni wrzucić jeszcze dodatkowo buraka. Pieczony burak świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, ale także(...)musi być koniecznie ten olej, ale mi bardzo przypadł do gustu i niesamowicie podkręcił smak tej sałatki. Jeśli nim nie dysponujecie, równie dobrze sprawdzi się dobrej jakości oliwa. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę po wierzchu. 1 porcja to ok. 370 kcal, węglowodany: 19g, białko: 12g, tłuszcz: 27g Informacje dla diabetyków: sałatka zawiera

Dietolog
Przepis na domowy chleb żytni 157

myjemy ręce i zabieramy się za chleb... 😄 Składniki na ciasto: cały zakwas żytni 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to sa 4 kubki z arkoroku) 2 płaskie łyżeczki soli 1 szkl. wody letniej 2 łyżki oliwy opcjonalnie 2 garście ziarna (słonecznika, sezamu czy inne) Przygotowanie:      Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około(...)dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (może się okazać, że nie zużyjemy całej ilości wody, lub też, że jeszcze trochę dodamy, wszystko zależy od konsystencji ciasta, nie może być zbyt luźne bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy oliwę i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (30cm/10cm) natłuszczamy oliwą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Burza. I bułki z pokrzywą 130

łyżeczka cukru 500 ml letniej wody 1 łyżka soli 120 g mąki grahamowej 720 g mąki pszennej dodatkowo: 250 g mozzarelli w kulkach 5 łyżek wody 100 g ziaren słonecznika Pokrzywy opłukać w zimnej wodzie. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić pokrzywy, gotować 2 minuty. Przelać na sitko, opłukać zimną wodą - zatrzyma ona proces gotowania, i pokrzywy pozostaną zielone. Ostudzone(...)mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera.  Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika. Piec w 250 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki śniadaniowe domowe 63

minut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką. Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.  Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym

Pieprzyć z Fantazją
Bułeczki śniadaniowe domowe 104

minut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką. Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.  Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym

Pieprzyć z Fantazją
Proste ciasteczka jaglane z czekoladą 148

ugotuje jaj pod warunkiem, że będziecie mieszać masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy pestki słonecznika, musli i pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. I tu właśnie zobaczycie poco dodawaliśmy ciepła kaszę. Pod wpływem ciepła czekolada lekko się roztopi i nada ciastu bardzo ładnego kolorku. Pod koniec do ciasta dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem

Kuchnia Łukasza
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 159

oleju, do posypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane. Przygotowanie Połowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej z suszonych pomidorów oraz drobno pokrojone suszone pomidory i dowolną ilość wymieszanych ziaren. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło

Z miłości do słodkości
Sałatka brokułowa z kurczakiem 58

Przepis na sałatkę brokułową z kurczakiem. Smaczna, szybka i tania. Składniki 1 brokuł podwójny filet z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera konserwowego garść nasion słonecznika majonez

Wasze Przepisy
Prosty przepis na chleb domowy 84

jeden z najprostszych do przygotowania a jednocześnie bardzo smacznych chlebów, potrzeba mu jedynie czasu. Pieczywo to potrzebuje metody pieczenia w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym, dzięki której ma chrupiącą skórkę. Ciasto na chleb należy zaczynić jednego dnia (po prostu wymieszać wszystkie składniki) a drugiego lub trzeciego dnia po prostu go przełożyć do formy i upiec. PROSTY PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY Składniki: 250g(...)łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić prosty przepis na chleb: Najpierw w misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy pestki, mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie ciasto dość luźne, będzie wilgotne i lepkie. Następnie ciasto zostawiamy w misce w której

Dorota Smakuje
Drożdżowa rolada z pesto 54

zjeść więcej „dodatków” niż samego ciasta) to drożdżowa rolada jest do tego idealna. Do jej przygotowania możecie wykorzystać gotowe (sklepowe) ciasto i to nie koniecznie na pizzę, ale również francuskie. Możecie również skorzystać z przepisu na ciasto poniżej lub wykorzystać dodatek zakwasu, jeśli taki macie w domu i zrobić ciasto z mojego przepisu na pizzę neapolitańską . Jeśli kiedykolwiek(...)łyżeczki Pesto: Szpinak 1 opakowanie (250 g) Nasiona słonecznika 20 g Orzeszki piniowe 30 g Czosnek 2 ząbki Oliwa 10 g Sól 1/3 łyżeczki Płatki drożdżowe (opcjonalnie) 1 łyżka Drożdże mieszamy z cukrem, wodą, łyżeczką mąki i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałą ilość mąki, oliwę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie na oleju

rabarbarowo
Chleb z garnka z ziarnami i recenzja piekarnika Electrolux z termosondą SenseCook LOE7C31S 106

skórką, przepis na chleb z garnka jest chyba najprostrzym przepisem jaki można zrobić, nie mając wielkich umiejętności ani  wprawy w pieczeniu chleba.  Z dodatkiem ziaren  dyni, słonecznika i odrobiny kminku do smaku w połączeniu z masełkiem i kubkiem herbaty stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Mniam! Od jakiegoś czasu testuję wspaniałe urządzenie marki Electrolux jakim jest piekarnik(...)ziarenek kminku 2 łyżki oliwy ½ szklanki mieszanych ziaren do wypieku chleba; dynia, słonecznik, sezam     Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, ziarna, kminek  i zakwas, dodajemy cukier i sól . Wlewamy oliwę i ciepłą wodę , całość wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta. Miskę Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w dobrze ciepłe miejsce

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka z płatkami owsianymi i rodzynkami / Raisin Oatmeal Cookies 60

Dziś zapraszam na ekspresowe ciasteczka w stylu amerykańskim - miksowanie ciasta i nakładanie łyżką na blaszkę nie zajmuje więcej niż 10 minut. Ich dużą zaletą jest to, ze ciasta nie trzeba chłodzić, a później długo wałkować i wykrawać foremkami. Podczas pieczenia tego typu maślanych ciasteczek warto zwracać uwagę na ich stopień wypieczenia  - dobrym pomysłem jest obrócenie blaszki  w połowie(...)szklanki mąki, pół szklanki płatków owsianych górskich, pół szklanki rodzynek, 1-2 łyżki pestek słonecznika Masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru i wanilią. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i sodę, bardzo krótko zmiksować - tylko do połączenia. Dodać płatki, rodzynki, pestki, szybko wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką do lodów na wyłożoną papierem blaszkę (w odstępach - ciastka rozleją się podczas pieczenia

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania