ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:105/224)

Knekkebrød, norweski chlebek chrupki 100

około 40x32cm. Potrzebujemy 100g otrębów owsianych, 100g płatków owsianych, 100g mąki żytniej razowej, 17g soli, Składniki mieszamy w misce i odstawiamy. Na patelnię wsypujemy: 100g pestek z dyni, 100g słonecznika, 50g siemienia lnianego, 50g ziaren sezamu. Dodatkowo 350g wody Ziarna wrzucamy do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Stawiamy na niedużym ogniu. Prażymy do chwili aż zaczną podskakiwać. Powinny(...)płatków owsianych, 200 ml pestek dyni, 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, 200 ml ziaren słonecznika, 100 ml siemienia lnianego, 100 ml ziaren sezamu, 2 łyżeczki soli, 700 ml wody. Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko  równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut

Leśny Zakątek
Szarlotka bez cukru 217

dostosować poziom słodkości. Domownicy zajadają bez wyczucia bezcukrowego podstępu.  Należy jednak pamiętać ze ciasto nie będzie miało bardzo zbitej konsystencji nadającej się do wyłożenia na paterę. Bardziej jako indywidualny deser podany na talerzyku. Spód: 40g płatków owsianych 20g wiórków kokosowych 20g pestek słonecznika 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki erytrytolu Masa jabłeczna: 5 jabłek 2 łyżeczki cynamonu

Mohiella
Chlebek Miłości. Pełnoziarnisty z czarnuszką wg Mamusi 140

wody 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziarna wg uznania  słonecznik dynia, siemię lniane, sezam, czarnuszka) Przygotowanie: Pokruszone drożdże mieszamy z 3 łyżkami letniej wody i cukrem. Mąkę mieszamy z solą w dużej misce. Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, stopniowo dolewając pozostałą wodę. Na koniec dodajemy przelane wrzątkiem i wystudzone ziarna

Kuchnia po mojemu
Kolorowy chlebek 212

świeże 5 szt. Olej 2-3 łyżki Sól i pieprz do smaku Ziarna dyni, słonecznika i lnu Tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka utrzeć z margaryną, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawami do smaku. Oliwki odsączyć, pokroić w talarki i dodać do ciasta. Paprykę , pieczarki oczyścić, drobno pokroić i lekko zeszklić na tłuszczu, po czym dodać do ciasta. Wszystko

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasteczka orkiszowo-słonecznikowe z porzeczkami 194

Już dawno na blogu nie było wypieków. Nie pamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb razowy na zakwasie 210

cukru demerara Składniki wymieszać - można w maszynie do chleba , można też mikserem -z hakiem Ciasto będzie lepkie i luźne - takie ma być. Pozostawić aby wyrosło około 1 - 1 1/2 godziny. Następnie zamieszać, wyjąć i przełożyć  do foremki wysmarowanej i obsypanej otrębami, lub ziarnami słonecznika. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia około 2 - 3 godzin. Jeśli jest chłodno

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 201

mąka żytnia typ 2000 ) 6 g słód jasny 30 g siemię lniane 15 g słonecznik 300 g woda (65-70°C)  Nasiona uprażyć na patelni. Wymieszać wszystkie składniki z wodą (65-70°C), przykryć i zostawić na 3 godziny w temp. 65°C Ciasto cały zaczyn cała zaparka 210 g mąki pszennej typ 1050 210 g mąki pszennej

Przepisy na domowy ser i chleb
BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY 209

gryczaną ) 25 g drożdży świeżych * lub 7 g drożdży instant 550 ml wody 2 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu lub cukru Wykonanie : *W przypadku drożdży świeżych należy najpierw zrobić zaczyn Miksujemy wszystkie składniki ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ) , przelewamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Marcepanowa kuchnia
Ciastka owsiane z bakaliami 191

orkiszowych 40 g otrębów 50 g rodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wsypać płatki i otręby. Wymieszać i odstawić mikser. Wsypać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką

My simple kitchen
Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni 199

Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, sól, cukier, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin

Bajeczna Kuchnia
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 215

słonecznika pół szklanki żurawiny suszonej pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dzieła!!! Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy

sierotka maRysia w kuchni
MENU NA PRZYJĘCIE 235

roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe  podawane na zimno z  sos tysiąca wysp humus  z tortillą i suszonymi pomidorami  naleśniki z gorgonzolą Oprócz w/w potraw będą oczywiście jeszcze ciasta, tort i napoje :-)  Mam nadzieję, że pomogłam Wam w dokonaniu wyboru

pieprzny smaczek
Domowe grahamki 222

łyżeczka soli  20 gramów drożdży  400 ml mleka  60 gramów ziaren słonecznika  garść ziaren dyni  Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem

Krakowskie smaki Ani
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 174

płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko  równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut

Stare Gary
Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem 205

szkl płatków owsianych górskich 3/4 szkl pestek słonecznika 1 i 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży (u mnie 5 g drożdży instant) ok 550 g wody Wszystkie składniki mieszamy w misce do momentu połączenia, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Ciasto wylewamy na obficie omączony blat. Formujemy bochenek zgarniając ciasto(...)Układamy bochenek na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W połowie czasu wyrastania wstawiamy żeliwny garnek do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Jak ciasto wyrośnie to wyjmujemy-BARDZO OSTROŻNIE- gorący garnek z piekarnika i wkładamy bochenek razem z papierem, przykrywamy i pieczemy około 35 minut. Jeśli nie używamy papieru do przed włożeniu chleba

UgotujmyTo.pl