ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:107/224)

Krem kalafiorowy z kaszą manną (wegański) 58

gęstą śmietaną*, jogurtem*, serem feta*, startym żółtym serem * oraz posypać  prażonymi pestkami słonecznika  lub  dyni . *wersja niewegańska Krem kalafiorowy z kaszą manną Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków

WegePrzepis
Chleb pszenny ze słonecznikiem 79

mąki pszennej typ 1050 100g mąki pszennej typ 405 14g drożdży instant 500g kefiru 100g słonecznika 50g płatków żytnich 2,5 łyżeczki soli 1 łyżka oleju (u mnie arachidowy, może być słonecznikowy) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy. 2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 60 minut aby podrosło. 3. Po tym czasie ciasto delikatnie przerabiamy, oprószamy

Dziś Ja gotuje
Bułki pełnoziarniste z otrębami 134

Bułki te należą do bułek o zwartym miąższu, dlatego potrzebują długiego czasu wyrastania, by ich miąższ po upieczeniu nie był za bardzo zbity. Składniki Mąka pełnoziarnista

Kulinarne Przeboje
KRUCHE, PEŁNOZIARNISTE CIASTKA 118

pyszne.   Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka  mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła   Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut w 150 o C. Jeżeli przygotowałaś

Słodki Zakątek
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 206

letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 206

letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę

Przepisy na domowy ser i chleb
chleb na drożdżach, najprostszy 140

rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka miodu 0,5 szkl ciepłej wody ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 20 g siemienia lnianego

6niebo
Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach 94

szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki, płatki owsiane 1 szklanka, słonecznik pół szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce

kulinarne odsłony pati
Chleb graham z ziarnami 120

łyżeczka cukru   4 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, pestek słonecznika, dyni)   2 łyżki otrąb  Sposób wykonania: Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia. Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec

Smaki Natalii
wegański chlebek turecki 208

ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu na 8-9 h. Przed pieczeniem smaruję wierzch chlebka wodą zimną (można posypać sezamem lub ziarnami słonecznika bądź pestkami dyni). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni i piekę chlebek 20 min, obniżam temperaturę

ladykitchen
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 157

rozgnieć w moździerzu.  Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny

Smiling Shrimp
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z żurawiną 135

drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie wyrośnie. -rozgrzewamy piekarnik

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi, amarantusem i prażonym słonecznikiem 166

ręką), żeby masło połączyło się z mąką. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane, a następnie słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żytni chleb na drożdżach 170

wody 3 łyżki oliwy 1 łyżka melasy 1 łyżka soli 100 ml pestek słonecznika 100 ml pestek dyni 50 ml nasion siemienia lnianego W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Żytni z ziarnami 191

szklanki mąki żytniej typ 720, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki ziaren słonecznika, łyżkę maku, łyżeczkę soli, dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( konsystencji jogurtu naturalnego ) i dolałam 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto nie jest zbyt luźne, raczej nie klejące się do rąk. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam

apetytnapieczenie

Proponowane wyszukiwania