ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:103/224)

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 241

letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 241

letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę

Przepisy na domowy ser i chleb
Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach 127

szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki, płatki owsiane 1 szklanka, słonecznik pół szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce

kulinarne odsłony pati
Chleb graham z ziarnami 155

łyżeczka cukru   4 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, pestek słonecznika, dyni)   2 łyżki otrąb  Sposób wykonania: Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia. Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec

Smaki Natalii
wegański chlebek turecki 246

ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu na 8-9 h. Przed pieczeniem smaruję wierzch chlebka wodą zimną (można posypać sezamem lub ziarnami słonecznika bądź pestkami dyni). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni i piekę chlebek 20 min, obniżam temperaturę

ladykitchen
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 197

rozgnieć w moździerzu.  Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny

Smiling Shrimp
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z żurawiną 172

drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie wyrośnie. -rozgrzewamy piekarnik

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi, amarantusem i prażonym słonecznikiem 199

ręką), żeby masło połączyło się z mąką. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane, a następnie słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żytni chleb na drożdżach 204

wody 3 łyżki oliwy 1 łyżka melasy 1 łyżka soli 100 ml pestek słonecznika 100 ml pestek dyni 50 ml nasion siemienia lnianego W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Żytni z ziarnami 275

szklanki mąki żytniej typ 720, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki ziaren słonecznika, łyżkę maku, łyżeczkę soli, dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( konsystencji jogurtu naturalnego ) i dolałam 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto nie jest zbyt luźne, raczej nie klejące się do rąk. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam

apetytnapieczenie
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 326

łyżeczka suszone pomidory w płatkach kolendra mielona 3 łyżki 1/2 łyżeczki natka pietruszki pestki słonecznika (niekoniecznie)  1 łyżeczka 1/2 szklanki Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie potrzeby dolać wody - konsystencja powinna być gęsta ale lejąca). Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej

głodny alergik
Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem 176

anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik) Dodatkowo: Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany.   Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno

Delicious Titbits
Chleb Baltonowski na dwa sposoby 122

Młynów . Dobrze mieć taką mieszankę w swojej szafce na wypadek zamkniętych sklepów, pustego chlebaka, czy nieodpartej chęci na świeże pieczywo w niedzielę rano lub...każdy inny dzień :) Zmieszałam chlebowe ciasto i podzieliłam na dwie równe części. Upiekłam jeden klasyczny bochenek, a w drugi zawinęłam zielone wstążki pasty ze szpinaku, która nadała chlebowi bardziej wytrawny charakrer, ziołowy zapach i piękne spiralki(...)ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli 2 szczypty czarnego pieprzu 1/2 łyżki łyskanych ziaren słonecznika 50ml oleju rzepakowego / słonecznikowego Sposób przyrządzenia: 1. Do wody dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. 2. Do misy wsyp mieszankę do chleba i zalej wodą z drożdżami - wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta (ok.10-15min) - możesz to zrobić rękami lub wyrobić mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CHLEBEK JAGLANY, Z KASZY JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 159

różnych past. Nam bardzo smakuje z dodatkiem hummusu i ajwaru. Pyszna lekka kolacja (u nas może być nawet kilka dni z rzędu) lub przekąska w ciągu dnia. Czym cieńsze ciasto uda nam się przygotować tym smaczniejsze, bardziej chrupkie chlebki uzyskamy. Przynajmniej my lubimy gdy są meeega chrupkie... Z podanych ilości wychodzi 1 duża blacha z piekarnika pysznych przekąsek. Ja wykorzystuję(...)lnianego. Dokładnie blendujemy na dość gładką masę, używam ręczny blender. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i siemię lniane, mieszamy. Masę przekładamy na dużą blachę (u mnie z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy (łyżką maczaną w wodzie) na całej powierzchni jak najcieńszą warstwą. Czym cieńszą warstwę ciasta rozprowadzimy, tym bardziej chrupkie uzyskamy chlebki. Wierzch posypujemy ziarnami sezamu, siemienia lnianego

Smaczne Zdrowe
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 205

trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść słonecznika garść płatków żytnich pieprz, oregano Zaczynamy(...)jednego naczynia i miksujemy na jednolitą masę, podobnie jak w przypadku hummusu. Odstawiamy i zabieramy się za warstwę drugą. Do osobnego naczynia ucieramy na grubych oczkach gotowane buraki, dodajemy słonecznik, płatki żytnie i przyprawy. Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, po czym

vegetanie