podajemy na ciepło. Możemy go przyozdobić gęstą śmietaną*, jogurtem*, serem feta*, startym żółtym serem * oraz posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni . *wersja niewegańska Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej
WegePrzepisCiasto kakaowe bez cukru i mąki – genialna propozycja również dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową Koktajl czekoladowy na mleku migdałowym – przepyszny Zdrowy krem czekoladowy z awokado – idealny zamiennik niezdrowej Nutelli Ciasto daktylowe bez cukru i słodzików – wspaniałe! Mocno czekoladowe brownie z bananami – tutaj akurat wykorzystałam kawałek czekolady 70%. Kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem
Natka Pietruszkikanapkach zamiast masła, na grzankach lub w makaronach. Polecam również “ Pesto pietruszkowe z prażonym słonecznikiem ” lub “ Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca” . A jeśli interesuje Was przepis na pesto z bazylii, znajdziecie je w przepisie na “ Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkiem “. The post Pesto z natki marchewki appeared first on Moja
Moja Delicjadrożdży 340 g letniej wody 1 1/2 - 2 łyżeczek soli dodatkowo: ulubione ziarenka (np. słonecznik, dynia, czarnuszka, siemie lniane...) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę pszenną oraz mąkę pszenną chlebową, pokruszone drożdże, wodę i sól umieszczamy w misce do wyrabiania ciasta - ugniatamy w rękach do momentu aż ciasto będzie lepkie (około 3 minuty). Następnie wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce przykrytej folią
wege i kropkamiękkie. Masło i cukry utrzyj razem mikserem. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i utrzyj mikserem. Dodaj ostudzony słonecznik oraz płatki owsiane, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ponownie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią spożywczą, by nie wyschło. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni
Kurnikowołyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane, słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe... Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby. Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik
chleba naszegołyżka oleju 12 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki siemienia lnianego, po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto
babka w formiepomocy widelca. Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik) . Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach
Kuchnia Elliełyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut
Mama Gotujeoliwek do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny
Kuchnia bezglutenowaSernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie
Moje Małe Czarowaniejajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. Chlebek piekłam przez
Łycha smakówdodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy
Kuchnia Pani Wiosnysłabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty
Trzeci talerz