łyżka suszonej bazylii Do miski wkładamy drożdże , zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy. Dodajemy mąki, sól, cukier, ziarna słonecznika i bazylię, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka, Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabarszcz z krokietem (a jakże) i jakieś duperele do przegryzania alkoholu. Może zrobię jeszcze jakieś sosy do podgryzaczy, chodzą za mną tzatziki i coś z pieczonego bakłażana. Paluchy z ciasta francuskiego z serem próbowałam już robić w zeszłym roku. Paluchy jednak wyszły wyjątkowo niefotogeniczne. Krzywe, za grube, za bardzo przypieczone. W tym roku postanowiłam je zrobić na luzie, pamiętając(...)jasnych, jeżeli jednak macie ochotę na sosy/pasty np. z pieczonej papryki, słonecznika lub innych gorgonzoli, poszperajcie na blogu. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. To chyba tyle w tym roku, na bloga wrócę pewnie jakoś w okolicach 3 stycznia. Trzymajcie się zdrowo w 2022. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera żółtego (ja użyłam długodojrzewającego bursztynu, można użyć cheddara
Kardamonovypołączyłam i dużo bakalii dołożyłam. Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek(...)tyle, żeby uzyskać jednolitą masę. Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem
Moniki Smakołykilubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy zobaczyłam kolor dopiero co zarobionego ciasta. Jest to chleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam(...)szklanki rodzynek 3/4 szklanki mieszanki pestek dyni i słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj łyżkę
Weekendy w domu i ogrodzie[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 3-4 buraki upieczone lub ugotowane (po upieczeniu lub ugotowaniu obieramy) 2 garście rukoli 150 g
Domowy Smak JedzeniaZrobiłam ostatnio przepyszne pesto, zachęcam Was do jego zrobienia. Jest bardzo zdrowe, łatwe w przygotowaniu, a do tego można przemycić w nim sporą porcję zieleniny. Gotujcie
To co lubię - gotuję i polecamKulki mocy z jagodami goji. Te wegańskie kuleczki z jagodami goji, kawałkami orzechów nerkowca, migdałów z pestkami dyni i słonecznika oraz nasionami chia , z kawałkami suszonych
Zdrowy Styl JoannyJeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy(...)chleby*: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki letniej wody 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 4 łyżki płatków owsianych (45 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g) 5 łyżek siemienia lnianego (50 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli *chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach (o średniej długości) Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać
Ugotowaćtargu, w ogródku, a lesie mienią się kolorami i kuszą smakami. Mnie 👱 jagody leśne na ciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu z sernikiem i owocową galaretką smakował idealnie. Taki sernik to LATO(...)kruchy: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki. masa serowa: Jagody miksujemy. Dodajemy do nich twaróg, cukier puder
Moniki Smakołykiłyżki cukru 300 g nasion (siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni) wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 100 ml letniej wody oraz z trzema łyżkami mąki orkiszowej i odstawiamy do podrośnięcia. W dużym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową z mąką żytnią oraz solą. Dodajemy podrośnięty zaczyn oraz pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy nasiona. Wyrobione ciasto przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniajest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania kupiony(...)smażeniu cebuli z grzybami podpraż słonecznik i też dodaj do kaszy. Aha, żeby Ci do głowy nie przyszło brudzić jakąś michę, do garnka wszystko wrzuć! Na samym końcu dodaj posiekany koperek, posmakuj i dopraw jeżeli będzie dla Ciebie np. za mało słone i jeżeli masz dodaj truflową oliwę, naprawdę dobrze robi temu farszowi Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel
greenscarfdrożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną i amarantus dokładnie wymieszać. Dodać sól i dodatki, dokładnie wymieszać. Wsypać drożdże i zalać wodą i olejem, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksownika wyłożonego papierem do pieczenia, odstawić na ok 30-45 minut
IzaGotujesię zwykłe płatki owsiane, ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich najlepszymi dodatkami. Składniki(...)łyżki oleju rzepakowego, 120 g płatków owsianych błyskawicznych, 80 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ponownie
Moniki Smakołykipowstania gładkiego, błyszczącego, nieklejącego ciasta, może to potrwać nawet 20 min, (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego na 2 prędkości przez 20 min). Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości) (u mnie około 30 min w 30 st. w piekarniku). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić(...)wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min aby się napuszyły*. W miseczce rozbełtać jajko, dodać słonecznik, siemię lniane, wymieszać, każdą bułeczkę posmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-25 min. Po 15-20 min można od góry przykryć folią aluminiową żeby zbytnio się
moj przepis napowstania gładkiego, błyszczącego, nieklejącego ciasta, może to potrwać nawet 20 min, (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego na 2 prędkości przez 20 min). Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości) (u mnie około 30 min w 30 st. w piekarniku). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić(...)wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min aby się napuszyły*. W miseczce rozbełtać jajko, dodać słonecznik, siemię lniane, wymieszać, każdą bułeczkę posmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-25 min. Po 15-20 min można od góry przykryć folią aluminiową żeby zbytnio się
moj przepis na