ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:86/224)

Ciastka konopne pandy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 96

małe kuleczki na zdjęciach). Ziarenka w smaku bardzo przypominają nasiona słonecznika więc nie musicie się ich obawiać w żywności pod tym względem. My jesteśmy w nich zakochane, świetnie odnajdują się jako dodatek do jogurtu, musli czy jako posypka do kanapek. Zmielone można dodać do ciast oraz chlebów a dostarczymy sobie wielu cennych składników odżywczych i białka [posiadają idealny stosunek

Candy Pandas
Kajzerki 90

szczypta cukru 1 jajko do posmarowania ziarno do posypania - u mnie biały sezam, czarny sezam, słonecznik, siemi ę lniane Mąkę wraz z drożdżami, wodą, olejem, cukrem i solą wymieszać w misce i albo zagnieść ręką około 10 minut albo zrobić to za pomocą robota. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie uformować bułeczki i znowu odstawić do wyrośnięcia

Moja Galeria Smaku
Chleb z ziarnami na podpiwku 111

mąka żytnia typ 720 - 4 dag podpiwek ( napój) 0.18 litra Składniki na ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika -  3 dag siemię lniane        -  3 dag sezam(...)zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Gęstość ciasta regulować dodawanym podpiwkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min, wszystko nadal w temp pokojowej. Dobrze jest przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu

Marder&Marder Manufacture
Zdrowe ciasteczka owsiane 134

ksylitolu 80 płatków owsianych 50g słonecznika 20g błonnika firmy Oleofarm cynamon Sposób przygotowania: Słonecznik prażymy na teflonowej patelni, następnie dodajemy płatki i smażymy aż się lekko zbrązowią, studzimy białka miksujemy chwilę ze zmielonym na puder ksylitolem do białek dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ostawiamy ciasto na około 5 minut, żeby masa spęczniała z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb orkiszowy wieloziarnisty 175

Składniki: Zaczyn : 2 łyżki zakwasu żytniego 150g wody 120g  mąki orkiszowej jasnej Ciasto właściwe: cały zaczyn 1/3 łyżeczki drożdży instant 330 g wody 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego(...)łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste) 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej Posypka: 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka płatków owsianych 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego) 1/2 łyżki siemienia lnianego   Wykonanie: Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić na noc w temperaturze pokojowej

Sto kolorów kuchni
DROŻDŻOWE OBWARZANKI JAK Z ODPUSTU 136

mnie sezam, czarnuszka, słonecznik) Wykonanie:  Zrobic rozczyn z drożdży, z odrobiny ciepłego mleka, łyżeczki mąki i cukru. Pozostawic na około 15 minut, aby "ruszył". Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier, rozczyn, resztę mleka i wody (ciepłej), rozczyn, a na końcu olej. Wyrabiac  około 10 minut (ja wyrabiałam przy użyciu haków ), aż ciasto będzie elastyczne. Następnie przykryć(...)jest plastyczne, nie klei się). Następnie urywamy po kawałku ciasta, z którego formujemy długi wałeczek (ok 25-30cm). Na jednym z końców wałeczka robimy luźny supełek, a drugi koniec przekładamy dookoła powstałego kółka.  Każdy obwarzanek smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem, czarnuszką, dynią czy słonecznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika

Walijskie Pichcenie
łatwy chleb z ziarnami 78

drożdży świeżych 1 łyżka soli 400 ml letniej wody 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu 2 łyżki czarnuszki do posypania wierzchu wykonanie: Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je letnią woda i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do natłuszczonej foremki/ keksówki. Posypujemy wierzch np. czarnuszką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką

Domowy Smak Jedzenia
Białkowe pierogi - bez glutenu 266

sól himalajska - do smaku łyżka suszonych pomidorów w wiórkach 5 łyżek pestek dyni i słonecznika łyżka oliwy Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać jarmuż. Dusić do miękkości Do malaksera przełożyć tofu i pozostałe składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię

pyszne zdrowości
Razowe bułeczki drożdżowe :) 131

babki płesznik Bio Planet (dostępne np. TUTAJ ) ziarna słonecznika  2 łyżki mleka  Przygotowanie: W garnuszku  podgrzej  200 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.  Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąk i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 30 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10  minut(...)Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na małe części i z każdej uformuj bułeczkę i wykonaj charakterystyczne nacięcia na jej powierzchni. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.  Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp nasiona babki płesznik i ziarnami słonecznika.  Piecz 25 minut.  " Babka płesznik to jednoroczna roślina

Zdrowie na języku :P
BUŁKI GRAHAMKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 129

zbędnego wychodzenia, uwzględnijmy to jedynie w składnikach i dostosujmy ilość wody przy zmianach. Ciasto powinno być lekko klejące, nie zbite i nie twarde. Składniki: - 450g mąki orkiszowej typ750 - 80g mąki orkiszowej typ2000 - 30g świeżych drożdży - 40g oliwy (daję z wytłoczyn) - 40g grubych otrębów owsianych - 20g słonecznika - 10g siemienia lnianego - 10g soli (daję himalajską) - 380g (ml) letniej wody + otręby, płatki, mąka(...)dodajemy oliwę, ziarna słonecznika, siemię lniane, sól, otręby oraz wyrośnięty zaczyn. Dodajemy ciepłą (ok. 45-50*C) wodę i mieszamy do połączenia składników. Ja swoich bułek nigdy nie wyrabiam długo, tylko tyle, by połączyły się składniki. Gdy zamieniamy jakikolwiek składnik (także typy mąk), musimy to uwzględnić w ilości dodawanej wody, najlepiej wlewać ją wtedy stopniowo. Z ciasta formujemy kulę

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka owsiane z orzechami, słonecznikiem-pyszne, szybkie i chrupiące 148

płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej Do miski dajemy płatki owsiane, słonecznik, orzechy, proszek do pieczenia, cukier, jajka, mąkę i wszystko mieszamy. W osobnej misce rozpuszczamy miód i masło, dodajemy do mieszaniny i mieszamy do połączenia i uzyskania ciasta. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Następnie bierzemy troszkę ciasta i spłaszczamy w dłoniach formując okrągłe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placuszki jogurtowe – bezglutenowe 88

delikatnie mieszamy. Patelnię delikatnie ale równomiernie smarujemy olejem/masłem i gdy jest już rozgrzana – nakładamy łyżką porcje ciasta. Placuszki smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty z każdej strony. Propozycja podania, np. banany i słonecznik – tak było u nas Ale zajadajcie je z czym tylko chcecie My uwielbiamy rozpoczynać dzień takimi placuszkami. Jest to fajny

Natka Pietruszki
SERNIK Z PIERNICZKAMI 157

moimi małymi modyfikacjami. Specjalnie dla tego sernika piekłyśmy w tygodniu pierniczki , by na weekend móc się delektować pysznym ciastem. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. W oryginale był bez spodu, u mnie spód na kruchych ciastkach maślanych ze słonecznikiem (takie miałam pod ręką, a że trudno było oderwać słonecznik, były z nim), dzięki niemu spód super chrupał... Można użyć kupnych

Smaczne Zdrowe
Orzechy w cukrze 169

kawałkami bezy cynamonowej i małymi kawałkami orzechów – nie wyrzucajcie, to genialny dodatek do jogurtów, owsianki, jako zamiennik kruszonki do ciast, do muesli lub do wyjedzenia łyżką. Ja użyłam surowych orzeszków ziemnych, ale możecie to zrobić z migdałami, macadamia, ziarenkami słonecznika czy dyni.   Post Orzechy w cukrze pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania