ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:75/224)

Szybki deser z jogurtu 431

Deser z jogurtu z nasionami chia , pestek dyni, słonecznika i owoców. O wiele zdrowsza alternatywa od przesłodzonych owocowych jogurtów w sklepie. Taki zdrowy i dietetyczny deser

codojedzenia
Prosty chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami 165

domowe pieczywo, prawda? Wiem, że sporo osób (w tym ja) nie przepadają za monotonnym wyrabianiem ciasta drożdżowego. Tak samo jest z zakwasem, ponieważ to prosta rzecz, a nie wszystkim chce się go nastawiać i w ostateczności wybierają pieczenie chleba na drożdżach. Za jakiś czas postaram się opisać sprawdzone przepisy na zakwasy, a tymczasem chciałam Wam zaprezentować chleb upieczony na gotowej(...)mnie mąka orkiszowa)  1 opakowanie zakwasu chlebowego orkiszowego z drożdżami (zakwas i drożdże) Opcjonalnie: 2 łyżki ziaren (np. słonecznika, dyni, soi)  Chleb pieczony w piekarniku: Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zagnieść, aby uzyskać elastyczne ciasto odchodzące od rąk i naczynia. Całość przykryć oraz odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić (wystarczy przez krótki

Di gotuje
PROSTY PSZENNO ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE i DROŻDŻACH 193

otrębów żytnich 4 dag słonecznika 800-900 g letniej wody 0,5 łyżeczki cukru Dzień przed planowanym wypiekiem chleba wyciągamy swój zakwas z lodówki, dosypujemy mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy w ciepłym miejscu.   WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem. Do miski przekładam wszystkie składniki oraz 800 ml wody, mieszamy. Ciasto ma być klejące więc jeśli(...)boki dokładnie smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek. Wyrównujemy zamoczoną w wodzie łyżką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia poza brzegi foremki. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni C ustawienie góra-dół.  Chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem lekko go dociskamy. Pieczemy ok. 10-15 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 200 stopni

Pani na deser
Bułki pszenne z ziarnami 159

łyżka masła Dodatkowo : nasiona do posypania bułek – słonecznik, siemię, czarnuszka lub mak 1 małe jajko 🔪 Instrukcje Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej 183

potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Wędrówki po kuchni
Chleb razowy na maślance 271

łyżeczka soli; 2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku; 3 łyżki ziaren sezamu. Sposób przygotowania: Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie 45 - 50 stopni). W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka(...)ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm. Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka. Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną. Skropienie chleba wodą po upieczeniu

Gospodyni Miejska
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZACZYNIE 219

sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto właściwe: cały zaczyn  ok. 420-430 ml wody  50 g ekspandowanej kaszy jaglanej  400 g mąki gryczanej  25 g płatków owsianych  1 łyżka pestek słonecznika  1 łyżka soli 1 czubata łyżeczka miodu  1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego

Marcepanowa kuchnia
Chleb razowy na drożdżach 266

ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić(...)godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika

moj przepis na
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 190

pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis -    Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego  i z sokiem z aloesu zdjęcie od fotografa z warsztatów Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie tam i ja! hahah. Ciasto marchewkowe uwielbiam dlatego też lepiej nie mogłam trafić. Wraz(...)ciasto do blaszki i piecz przez około 1,15 h. Sprawdź za pomocą wykałaczki drewnianej, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wykałaczka jest czysta po wyjęciu to znaczy, że ciasto jest gotowe.  4.       Zostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij. 5.       GOTOWE!   zdjęcie od fotografa z warsztatów

SMYKWKUCHNI
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1193

niestety po 5 dniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim(...)foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch chlebka mlekiem i posypać słonecznikiem , płatkami owsianymi albo pestkami dyni ( Symbio ). Piec ok 65 minut.  Studzić na kratce. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Chleb żytnio orkiszowy na zakwasie. Domowy chleb z foremki 133

mnie kilka mniejszych. Składniki ZAKWAS 50 g aktywnego zakwasu 160 g mąki żytniej typ 2000 140 ml wody CIASTO NA CHLEB cały zakwas 400 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki orkiszowej chlebowej 16 g soli 630 ml wody słonecznik, siemię lniane, czarnuszka Wykonanie ZAKWAS Dzień przed pieczeniem, wieczór. W dużej misce mieszamy zakwas, wodę i mąkę żytnią(...)Następnie dodajemy pozostałe mąki, mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około 8 w temperaturze pokojowej. Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremek, zwilżoną dłonią delikatnie wyrównujemy ciasto. Wierzch posypujemy ulubionymi ziarnami. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3 – 4 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Tajemnice Smaku
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 179

kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie:   200g białego sera,  4 suszone pomidory,  szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.),  ząbek czosnku, cebula,  3 łyżki posiekanego szczypiorku,  2 łyżki(...)wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Sos:   szklanka śmietany 18%, łyżka musztardy ostrej

Z miłości do słodkości
CHLEBKI NAAN NADZIEWANE SEREM Z RUKOLĄ ROSZPONKĄ I BRZOSKWINIĄ 143

będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Każdą z części rozwałkuj na placki, na każdym z placków połóż przekrojony(...)kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Każdą z części rozwałkuj na placki, na każdym z placków połóż przekrojony

globuskulinarny
Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim 123

Chleb jest po prostu przepyszny, chrupiąca skórka posypana makiem, mnóstwo słonecznika we w miękkim wnętrzu i niesamowity zapach. Przepis na chleb jest dość prosty, robię go co prawda na zakwasie, ale żeby nie czekać aż kilku godzin na wyrośnięcie dodaję do niego szczyptę drożdży. Jeżeli mam więcej czasu pomijam drożdże i zostawiam chleb na ok 12 godzin, rośnie wtedy(...)łyżki i mieszamy z rozczynem, zostawiamy aż zacznie się pienić. W misce miksera umieszczamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, sól, słonecznik, olej oraz zakwas chlebowy. Wyrabiamy końcówką hakową miksera, bądź ręcznie, tak aby składniki utworzyły gęste elastyczne ciasto. ( u mnie mikserem trwało to około 10 minut). Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto

Krylowa Kuchnia
CIASTECZKA OWSIANE BEZ CUKRU 213

owsianych 4 łyżki łuskanego słonecznika 3 łyżki sezam 2 łyżki drobno posiekanej żurawiny szczypta soli 3 lub więcej łyżek ksylitolu 6 łyżek jogurtu naturalnego 3 czubate łyżki oleju kokosowego 1 jajko Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę owsianą, płatki, słonecznik, sezam, żurawina, sól, ksylitol, jogurt, olej oraz jajko wkładamy do miski i zagniatamy aż uzyskamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 minut

Słodkie zapomnienie
Letni obiad wegetariański VI + ciasto z truskawkami 208

koperkiem i olejem lnianym, kotlety sojowe panierowane w jajku z curry i mące pszennej, fasolka szparagowa na parze z prażonymi pestkami słonecznika, sałata zielona w musztardowym sosie i sałatka z pomidorów, cebuli i kalafiora na parze. Przepis na ciasto podesłała mi Karolina. Znajdziecie je tutaj . Robiłam już kilka razy (również z odmrażanymi owocami borówki amerykańskiej). Wychodzi za każdym razem. Można

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb gryczany 113

łyżki oleju roślinnego 425 ml lekko ciepłej wody  1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika   Wykonanie : Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym

cucinare
Tradycyjne pszenne bajgle 198

przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce. Rano wyłożyć blachę na blat, zdjąć folię i odczekać pół godziny aby ciasto nabrało temperatury pokojowej i dokończyć cały proces. Przed pieczeniem możesz posypać bajgle ulubionymi dodatkami: makie, sezamem, słonecznikiem itp. W garnku minimum 3 litrowym zagotuj wodę z łyżeczką sody i cukru, na gotująca się wodę wrzucaj bułki. Po minucie

greenscarf
Zdrowe cukierki na Walentynki 201

razem na Walentynki proponuję coś co każdy jest w stanie przygotować. Ciasto może się nie udać, ale cukierki są bardzo proste do zrobienia.  Polecam zatem. Składniki : 25 dag słonecznika 25 dag śliwek suszonych 25 dag orzechów włoskich 25 dag rodzynek 2-3 łyżki miodu Przygotowanie : Ziarno słonecznika lekko podsmażyć Odmierzone orzechy, śliwki, rodzynki i słonecznik zmielić Dodać miód, wymieszać

Proste Potrawy
Chleb z soczewicą na zakwasie 233

czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Siemię lniane można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, słonecznikiem, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Tarta z jaglanym kremem czekoladowym (bez pieczenia). 193

pomarańczowego 1-2 łyżki wody Na wierzch: ok. 600 g świeżych truskawek garść borówek WYKONANIE 1. Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma.  2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki

Powiedz dietom nie
Chlebuś z żytniej mąki 166

ziaren dyni Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, olej i 3 łyżki słonecznika. Powoli wlewać rozmieszane drożdże i mieszać aż do całkowitego połączenia składników (ok 10-15 minut). Wyrobione ciasto zostawiamy na ok 4 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu. 2. Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrabiamy i przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Chleb gryczany 162

łyżki oleju roślinnego 425 ml lekko ciepłej wody  1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika   Wykonanie : Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym

cucinare
Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy 220

można zastąpić kolejnym jajkiem) sól do smaku Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Pulpę warzywną wymieszać z jajkami, słonecznikiem i siemieniem lnianym. 3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na blasze cienką warstwę ciasta, posolić z wierzchu. Im cieńsza warstwa, tym bardziej chrupki będzie chlebek. 4. Piec ok. 30-40 minut. Po tym czasie delikatnie

Domowa Cookierenka Agi