ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:72/224)

Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z 302

mąki jaglanej 100 g mąki z bezglutenowych płatków owsianych 30 g kakao 70 g mąki ziemniaczanej 10 g zmielonego siemienia lnianego 50 g zmielonych na mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy(...)ubijając stopniowo dosypywać ksylitol. Miksować do momentu aż cały ksylitol nie rozpuści się, a masa będzie całkiem sztywna. Wyłączyć mikser, do miski z aquafobą stopniowo przesiewać mąki, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. z termoobiegiem, piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ciasto

moj przepis na
Chleb pszenny z sezamem 153

Miękki, puszysty chleb pszenny z sezamem. Wbrew pozorom poniższe pieczywo jest łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto, poczekać aż urośnie i upiec chleb. Parę miesięcy temu przygotowałam prawie identyczny chleb - tylko zamiast sezamu użyłam ziarna słonecznika.  Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży(...)sól, sezam. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć ją do formy keksowej. Ponownie

Ugotować
Kruche straciatella z bakaliami 106

cukru pudru opakowanie 200ml jogurtu greckiego tabliczka czekolady deserowej galaretka truskawkowa +50ml wrzątku bakalie: pestki z dyni, pestki słonecznika, orzechy włoskie, płatki migdałowe i inne jak macie ochotę (laskowe, żurawina, daktyle, brazylijskie itp) po 2 łyżki stołowe Robimy! Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce minimum pół godziny. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i formujemy prostokąt

Latosiowydom
Cheb orkiszowy z orzechami 227

drożdży łyżeczka soli i cukru  garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego  pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie więcej. U mnie zwykle są dwie sylikonowe keksówki, jeżeli jednak macie metalowe formy(...)ciasto urośnie, posmarować wierzch żółtkiem, jednak sama o tym czasem zapominam ;) wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. Piec do momentu "suchego patyczka". Następnie potrzymać jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku aż do ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną

Pora na pora
Cheb orkiszowy z orzechami 234

drożdży łyżeczka soli i cukru  garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego  pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie więcej. U mnie zwykle są dwie sylikonowe keksówki, jeżeli jednak macie metalowe formy(...)ciasto urośnie, posmarować wierzch żółtkiem, jednak sama o tym czasem zapominam ;) wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. Piec do momentu "suchego patyczka". Następnie potrzymać jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku aż do ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną

Pora na pora
Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu 187

orkiszu Składniki: Zaczyn 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 250 ml letniej wody 250 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 150 ml letniej wody 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki ziaren orkiszu Wykonanie: Składnik zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 8-10 godzin

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM 142

łyżeczki otrąb pszennych 1 łyżeczka soli 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni 7g drożdży instant ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto. Krok 2. Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto ma być sprężyste

Moja Książka Kucharska
Pyszne domowe bułki razowe 123

mąki pszennej razowej 600 g mąki wrocławskiej typ 500 lub mąki do wypieków drożdżowych typ 650 + do podsypania 100 g ziaren słonecznika i sezamu (może być 70 g słonecznika i 30 g sezamu lub jak kto lubi) 10 dag drożdży Babuni 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 7 łyżek oleju rzepakowego 3 ½ szklanki letniej wody Jak ktoś lubi można dać(...)przesadzać z mąką, aby nie było twarde. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podsypać delikatnie mąką wrocławską i przerobić. Formować bułki i układać na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Ja wsypuję do małej miseczki ziarna słonecznika lub sezamu i obtaczam w nich spód bułki. Odstawiam na ok. 8 minut, włączam piekarnik z termoobiegiem

Przepisy Babci
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 183

mojej najmłodszej Córci, która uwielbia wszystko co chrupie- chlebek tostowy (z którego uwielbia "telegrzanki"- to z Teletubbies, do których niekiedy powraca). Dzisiejsze tosty w wersji pszennej, by "wyczuć" konsystencję ciasta, następne będą już orkiszowe. Te choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej(...)łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu z agawy) - 30g siemienia lnianego (można pominąć) + ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik) Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać. Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą

Smaczne Zdrowe
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 147

piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI(...)soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 2. Następnie  przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia

Moja Książka Kucharska
Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z 111

mąki jaglanej 100 g mąki z bezglutenowych płatków owsianych 30 g kakao 70 g mąki ziemniaczanej 10 g zmielonego siemienia lnianego 50 g zmielonych na mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy(...)ubijając stopniowo dosypywać ksylitol. Miksować do momentu aż cały ksylitol nie rozpuści się, a masa będzie całkiem sztywna. Wyłączyć mikser, do miski z aquafobą stopniowo przesiewać mąki, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. z termoobiegiem, piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ciasto

moj przepis na
Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z 108

mąki jaglanej 100 g mąki z bezglutenowych płatków owsianych 30 g kakao 70 g mąki ziemniaczanej 10 g zmielonego siemienia lnianego 50 g zmielonych na mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy(...)ubijając stopniowo dosypywać ksylitol. Miksować do momentu aż cały ksylitol nie rozpuści się, a masa będzie całkiem sztywna. Wyłączyć mikser, do miski z aquafobą stopniowo przesiewać mąki, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. z termoobiegiem, piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ciasto

moj przepis na
Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z 147

mąki jaglanej 100 g mąki z bezglutenowych płatków owsianych 30 g kakao 70 g mąki ziemniaczanej 10 g zmielonego siemienia lnianego 50 g zmielonych na mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy(...)ubijając stopniowo dosypywać ksylitol. Miksować do momentu aż cały ksylitol nie rozpuści się, a masa będzie całkiem sztywna. Wyłączyć mikser, do miski z aquafobą stopniowo przesiewać mąki, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. z termoobiegiem, piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ciasto

moj przepis na
Chleb wieloziarnisty drwala 115

wyrabiając ciasto. Wyrabiaj ciasto dodając powoli wodę w odpowiedniej ilości aż powstanie ciasto o aksamitnej konsystencji. Jeśli przypadkowo dolano za dużo wody i ciasto jest kleiste, dodaj mąki pszennej typ 750 w niewielkiej ilości. Zazwyczaj wyrabianie ciasta trwa 10-15 minut. Po wyrobieniu ciasta pozostaw go pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30min do delikatnego wyrośnięcia. Uformuj ciasto i przełóż(...)pieczenia. Jeśli w formie żaroodpornej to umieść już na tym etapie. Chodzi o to, aby nie ruszać ciasta po wyrośnięciu wkładając do piekarnika. Ciasto pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (około 60 minut). Spryskaj ciasto po wierzchu wodą. i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225C do wypiekania na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz

ProstePesto.pl