ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:63/224)

Chleb wieloziarnisty (bezglutenowy i wegański) 220

łyżki słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju (każdego za wyjątkiem rzepakowego, który nadaje się wyłącznie do silników) Wykonanie: 1. Najpierw w misce mieszamy mąki, bardzo dokładnie, potem dodajemy drożdże, znów mieszamy, następnie cukier i sól, dalej mieszamy i na końcu ziarna. Wszystkie suche składniki muszą być dokładnie wymieszane, w przeciwnym razie ciasto źle wyrośnie, albo

Kawa z mlekiem
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami 111

działać dalej. Jeżeli tonie, musi fermentować dalej. Ciasto właściwe 2 szkl wody (dodałam 2,5 szkl) 800 g mąki pszennej typ 550 400 g mąki pszennej razowej (użyłam żytniej razowej) 1,5 łyżki soli cały zaczyn (- 2 łyżki) 2 duże pory 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 200 g pestek ze słonecznika 100 g pestek z dyni 2 łyżki(...)się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora. Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz je z ciastem (zmieszałam ręcznie). Następnie wyrzuć na blat i podsypując

Pieguskowa Kuchnia
M jak MĄKA 213

innymi typami mąk. Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego. GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka rodzajów mąk, które nie zawierają glutenu, m. in. - z pestek słonecznika - kokosowa - sezamowa - z ciecierzycy - arachidowa - z pestek dyni   Mąka ryżowa, źródło: chinskieprzepisy.pl Oprócz tego rozróżniamy także inne rodzaje mąk

Gotuję Testuję
Chleb tostowy dla leniwych 112

łatwo nie będzie :) Wszystko (poza olejem) do dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek :) Jak już wyrobimy to przekładamy do foremki (wyłożonej np. papierem do pieczenia) i smarujemy od góry odrobiną (naprawdę

Marder&Marder Manufacture
Chleb na kwaśnym mleku z otrębami pszennymi. 147

wlać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto pod koniec wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy,lekko zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem.Przykryć ściereczką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 190 stopni około 35/40 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z kurczakiem i prażonym słonecznikiem 48

Pyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i słonecznikiem – idealna na imprezy i domówki, ale również na codzień. Składniki oraz sposób przygotowania: sałata lodowa drobno pokrojona

Wasze Przepisy
Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami 85

mąka pszenna 40 ml oleju 150 ml zimnej wody sól 1 łyżeczka 5 sztuk suszonych pomidorów ( w oleju) 80 g ziarna ( słonecznik, dynia itp, do wyboru) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Ciasto wyjmujemy na stolnicę lub deskę i wyrabiamy, aby było elastyczne. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na dość cienki prostokąt. Wycinamy prostokąty (u mnie około

gotuj ze mną
Chleb Orkiszowy z nasionami 76

mąki orkiszowej ·        200 g siemię lniane ·        100 g pestek słonecznika ·        ½ łyżeczki soli ·        15 dag drożdży świeżych ·        1 łyżka cukru ·        2 szk wody(...)Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ½ szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia 2.   Do miski wsypujemy mąkę, siemię, pestki słonecznika, sól, rozczyn i stopniowo wlewamy wodę tak żeby powstało nam gęste ciasto, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia 3.   Przekładamy do formy, posypujemy sezamem i pieczemy 40 minut w 180°C 4.   Chleb gotowy 5.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Carpaccio buraczane z kozim serem 148

Składniki 2 buraki garść rukoli liście botwinki pestki słonecznika i dyni orzeszki pinii 100 g sera koziego sos 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/4

KUCHNIA POLSKA
Carpaccio z buraków 130

Składniki: • 2 buraki czerwone • 1 opakowanie roszponki • kilka łyżek ziaren słonecznika • kilka plastrów sera koziego • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1/2 łyżeczki miodu płynnego • szczypta soli • kilka

KUCHNIA POLSKA
Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc 152

powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej,sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto. Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos,a kiedy ciasto wyrośnie spryskujemy wodą

Różowa kuchnia
Owsiane ciasteczka bez mąki i jajek 160

miękkiego masła 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 3 łyżki posiekanej suszonej żurawiny 4 łyżki nasion słonecznika W dużej misce umieść wszystkie składniki i wyrób gładki i jednorodne ciasto.  Następnie mokrymi dłońmi odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie dłońmi i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Chleb żytni z ziarnami 263

zakwas żytni 100% 3 g sól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 155 g woda Ziarna (2-3 godziny) 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30oC) zaczyn (cały) ziarna  250 g mąka żytnia

Przepisy na domowy ser i chleb
Tatterowiec 149

melasy) *jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie i dosyć luźne. Można dosypać jakieś ziarenka- pestki słonecznika, dyni, sezam. Zostawić na godzinę, przykryte ściereczką. Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania